A repülőtérről visszafordulva győzött a világelső

A női világelső Iga Swiatek a kiesés szélén táncolt az Australian Open második fordulójában. A lengyel teniszezőnek Danielle Colinsszal gyűlt meg a baja csütörtökön, de végül három szettben legyőzte az amerikai ellenfelét, aki a veresége után bejelentette, hogy utoljára versenyzett Melbourne-ben. Marozsán Fábián és Fucsovics Márton sikerrel tudta le az első fordulós mérkőzését férfipárosban.

2024. 01. 18. 15:12
Australian Open - Day 5 Iga Swiatek
epa11086341 Iga Swiatek of Poland signs autographs for fans following her 2nd round win over Danielle Collins of the US on Day 5 of the 2024 Australian Open at Melbourne Park in Melbourne, Australia 18 January 2024. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Fotó: JAMES ROSS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már a repülőtéren voltam – érzékeltette a világelső Iga Swiatek, hogy mekkora slamasztikában is volt az Australian Open második fordulójában.

Collins a meccs nagy részében rázhatta az öklét, de végül elbukott a világelső ellen Fotó: EPA/JAMES ROSS
Collins a meccs nagy részében rázhatta az öklét, de végül elbukott a világelső ellen Fotó: EPA/JAMES ROSS

 

A kiesés szélén táncolt a világelső

A női mezőny legjobbja az első szettet még megnyerte Danielle Collins ellen, a másodikban viszont sorra veszítette el az adogatójátékait, így nem meglepő, hogy a játszmát is elbukta. Ezután sem neki állt a zászló, hiszen a 2022-ben Melbourne-ben döntős amerikai 4-1-re elhúzott a döntő játszmában, de azután Collins megremegett, egy adogatójátékát sem tudta hozni, így Swiatek a harmadik meccslabdáját értékesítve jutott a harmadik fordulóba.

 

A lengyel játékosnak nagy kő esett le ezzel a szívéről, egy törülköző alatt bujkálva dolgozta fel a történteket.

– A végsőkig akartam harcolni. Tudtam, hogy tökéletesen játszott, de mindenkinek nehéz lenne tartani ezt a szintet a végéig, szóval készen akartam állni azokra a pillanatokra, amikor elkezd hibázni. Ekkor mindent beleadtam, és büszke vagyok magamra, mert nem volt könnyű dolgom – magyarázta a boldog győztes.

Swiateknek eddig „kijutott a jóból” az Australian Openen. A már említett Collins előtt, az első fordulóban a 2020-as győztes Sofia Keninnel mérkőzött meg. A harmadik körben a világranglista 50. helyezettje, a cseh Linda Nosková vár rá.

Swiatek innen állt fel:

Bár közel járt a bravúrhoz, Collins emelt fővel fogadta a vereséget. Majd fontos bejelentést tett: – Hogy őszinte legyek, így, a pályafutásom végéhez közeledve már nem fájnak annyira a vereségek. Nem határoztam még meg a visszavonulásom pontos időpontját, de ez lesz az utolsó évem, amikor versenyzem. Nagyon várom már az életem következő szakaszát – nyilatkozta a 30 éves teniszező.

 

Maratoni tie-break

Nem Swiatek volt az egyetlen női topjátékos, akinek nehéz napja volt. De ő volt az egyetlen, aki megúszta kiesés nélkül. Az ötödik kiemelt Jessica Pegula csupán 70 percet töltött a pályán, simán kikapott a világranglistán 51. Clara Bureltől. A tavalyi döntős Jelena Ribakina nem adta ilyen könnyen a bőrét. Az első szettet 6:4-re nyerte a harmadik kiemelt, a másodikat ugyanilyen arányban bukta el Anna Blinkovával szemben. Majd következett a történelmi döntő játszma, amely félórás rövidítéssel ért véget. 

A kazah Ribakina hat mérkőzéslabdát hagyott kihasználatlanul, orosz ellenfele még ennél is többet. Szám szerint kilencet, de a tizedikkel legalább élni tudott. 22-20-ra nyert, ami a Grand Slam-tornák történetének leghosszabb tie-breakje volt.

Ribakina testvére, Anna nehezen viselte a hosszúra nyúlt rövidítést:

A férfimezőnyben is volt neves kieső, a nyolcadik kiemelt Holger Rune személyében, akit a szabadkártyás Arthur Cazaux búcsúztatott négy szettben. Carlos Alcaraz egy játszmát, Alexander Zverev kettőt elbukva, nagy csatát követően jutott tovább.

 

Marozsán és Fucsovics sikerrel vette az első akadályt

Az egyesben még versenyben lévő Marozsán Fábián párosban oldalán mutatkozott be az Australian Openen. A magyar duó könnyedén, alig több mint egy óra alatt letudta az első fordulót, 6:3, 6:4-re nyert a szabadkártyás indiai Anirudh Chandrasekarral és Vijay-Sundar Prashanthtal szemben.

– Grand Slam-szinten már párosban sincs könnyű meccs – értékelt Fucsovics Márton. – Odatettük magunkat, komolyan küzdöttünk, és profin lehoztuk ezt a mérkőzést. Idén még nem nyertem meccset, úgyhogy nagy szükségem volt most erre a győzelemre. Élmény volt Fábival játszani, kiválóan kiegészítjük egymást, és gyakorolni tudtunk a Davis-kupára, illetve esetleg az olimpiára is. A következő körben sem páros menőkkel találkozunk – utalt arra, hogy a 32 között a cseh Tomas Machác és a kínai Csang Cse-csen vár rájuk.

– Picit szeles volt az idő, de jó meccset játszottunk Marcival. Kihasználtuk a kedvező sorsolásunkat, és a következő fordulóhoz is pozitívan állunk hozzá" – tette hozzá Marozsán.

Érdekesebb eredmények, 2. forduló (a legjobb 32 közé jutásért):

férfiak:
Alcaraz (spanyol, 2.)–Sonego (olasz) 6:4, 6:7 (3-7), 6:3, 7:6 (7-3)
Zverev (német, 6.)–Klein (szlovák) 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (7-5), 7:6 (10-7)
Cazaux (francia)–Rune (dán, 8.) 7:6 (7-4), 6:4, 4:6, 6:3
Ruud (norvég, 11.)–Purcell (ausztrál) 6:3, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 7:6 (10-7)
Dimitrov (bolgár, 13.)–Kokkinakis (ausztrál) 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Paul (amerikai, 14.)–Draper (brit) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5

nők:
Swiatek (lengyel, 1.)–Collins (amerikai) 6:4, 3:6, 6:4
Blinkova (orosz)–Ribakina (kazah, 3.) 6:4, 4:6, 7:6 (22-20)
Burel (francia)–Pegula (amerikai, 5.) 6:4, 6:2
Szvitolina (ukrán, 19.)–Tomova (bolgár) 6:1, 6:3

páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért), férfiak:
Fucsovics Márton, Marozsán Fábián–Anirudh Chandrasekar, Vijay-Sundar Prashanth (indiai) 6:3, 6:4

Borítókép: Bár nem neki állt a zászló, végül Iga Swiatek boldogan dedikálhatott (Fotó: EPA/JAMES ROSS)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.