Novak Djokovics mosolya és a balhés ausztrál szurkoló + videó

Novak Djokovics úgy járt idén az Australian Openen, ahogy korábban egyszer sem. Az első és a második fordulóban is játszmát veszített, utóbbiban szerdán az ausztrál Alexei Popyrin szorongatta. Djokovics négy szettlabdát hárított, amivel elkerülte, hogy 2-1-es hátrányba kerüljön, s végül érvényesítette a papírformát. A harmadik fordulóban Tomás Martín Etcheverry lesz Djokovics ellenfele, ugyanebben a körben Marozsán Fábián Taylor Fritz ellen játszik az év első Grand Slam-tornáján.

2024. 01. 17. 13:59
Novak Djokovics Alexei Popyrin Australian Open
Fotó: X/AusOpen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a küzdelmes, több mint négyórás első fordulós mérkőzése után az Australian Open második fordulójában nagyon erősen kezdett. Az ausztrál Alexei Popyrin a pályafutása csúcsán jár, a hazai Grand Slam-tornáján pedig a korábbi években is rendre a legjobbat tudta kihozni magából, tavaly például az akkor nyolcadik kiemelt Taylor Fritz ellen is nyert. Ezúttal viszont az első szettre esélye sem volt, Novak Djokovics lehengerlő adogatójátékkal került előnybe.

Alexei Popyrin Novak Djokovics ellen játszik, Australian Open
Alexei Popyrin jól játszott, de végül nem tudott szenzációt okozni Novak Djokovics ellen. Fotó: MTI/EPA-AAP/James Ross

A mérkőzés képe azonban nagyot változott: Popyrin bátrabban kezdett teniszezni, a megfázással küzdő Djokovics játéka pedig nagyon visszaesett. A huszonnégy éves ausztrál adogatóként ugyan nem tudta befejezni a játszmát, fogadóként viszont igen.

A harmadik játszmára eljutottak oda, hogy mindketten jól játszottak, s Popyrin látványos pontokkal is megörvendeztette a hazai közönséget.

Az ausztrál nagyon közel került ahhoz, hogy szettelőnybe kerüljön a harminchat éves szerb legenda ellen, 5:4-nél négy játszmalabdája is volt, de valamennyi lehetőség elúszott, pedig volt olyan labdamenet, amely már Popyrin kezében volt. Djokovics is elismerte, itt nem csak rajta múlt, hogy nem került szetthátrányba.

 

Miért mosolygott Novak Djokovics? 

Djokovics megmenekült, majd a tie breakben már annyira komfortosan érezte magát, hogy rendszeresen kimosolygott a stábjára, mint aki nyeregben érzi magát. Nem volt meglepő, hogy a szerb 7-4-re meg is nyerte a rövidítést.

A negyedik szettben 2:2-nél Djokovics összeszólalkozott az őt zavaró egyik szurkolóval, a kis közjáték után felpörgött, s kis híján gémet sem veszített még utána, de Popyrin 2:5-nél meccslabdákról megfordította az adogatójátékát.

A lényegen ez nem változtatott, Djokovics továbbjutott, majd kiordított az őt feltüzelő nézőnek.

Novak Djokovics zsinórban a harmincadik meccsét is megnyerte az Australian Openen, legutóbb 2018-ban szenvedett vereséget a tornán, amelyen viszont idén fordult elő vele először, hogy az első és a második fordulóban is játszmát veszített. A harmadik fordulóban az argentin Tomás Martín Etcheverry lesz az ellenfele, aki viszont eddig nem veszített szettet, pedig két rutinos játékos, Andy Murray és Gael Monfils ellen lépett pályára.

 

Marozsán Fábián meglepetésgyőzelme

Azok után, hogy az első fordulóban csak ketten estek ki a férfi főtábla harminckét kiemeltje közül, szerdán hárman is búcsúztak, s az egyikük, Francisco Cerúndolo (22.) éppen a magyar Marozsán Fábián ellen. A magyar teniszező ráadásul magabiztosan hozta a mérkőzést.

– Először nyertem Grand Slam-versenyen három szettben, kiemeltet vertem, jobban alkalmazkodtam a körülményekhez. Viszonylag sok bréklehetőséget nem tudtam kihasználni az első szettben, de megnyertem, ami mentálisan sokat számított a következő két játszmában, és egyre jobban játszottam. A nehéz decemberi felkészülés után egy győzelmet is simán aláírtam volna itt Melbourne-ben, de már kettőnél tartok – értékelt Marozsán, aki először játszhat egy Grand Slam-torna harmadik fordulójában, a tizenkettedik kiemelt Taylor Fritz lesz az ellenfele.

– Vágyom arra, hogy Fritz ellen nagy pályán játsszak, szeretem ezeket a szituációkat, megpróbálok felnőni a feladathoz, és ha van esélyem, akkor nyerni.

Cerúndolo mellett még Frances Tiafoe (17.) és Lorenzo Musetti (25.) vérzett el a kiemeltek közül.

A fiatal orosz lányok nagy napja

A női tornán több meglepetés született szerdán, s ezeket rendre oroszok szállították. A tizenhat éves Mirra Andrejeva már tavaly is bizonyította a felnőttek között, miért tartják a jövő nagy csillagának. Arra viszont senki nem számított, hogy mindössze két játékot engedélyez Unsz Dzsábirnak, aki az elmúlt két évben három Grand Slam-döntőt is játszhatott.

A nyolcadik kiemelt Maria Szakkarinak megint nem jött ki a lépés Grand Slam-tornán, a huszonegy éves Elina Avaneszjan állította meg, aki tavaly a Roland Garros-nyolcaddöntővel hívta fel magára a figyelmet. A 2018-as Australian Open-bajnok Caroline Wozniacki 6:1, 2:0-ra vezetett, mégis kikapott a selejtezőből érkezett Marija Timofejevától, s szintén a kvalifikációból indulva jutott el a harmadik körig a huszonkettedik születésnapját csütörtökön ünneplő Anasztaszija Zaharova. Csak a selejtező utolsó körében Bondár Anna ellen győztes, tizenhat éves Alina Kornyejeva lógott ki a sorból, ő nem tudta borítani a papírformát Beatriz Haddad Maia ellen.

Australian Open, 2. forduló, szerdai eredmények

Férfi egyes
Marozsán (magyar)–Cerúndolo (argentin, 22.) 7:6, 6:4, 6:2
Djokovics (szerb, 1.)–Popyrin (ausztrál) 6:3, 4:6, 7:6, 6:3
Sinner (olasz, 4.)–De Jong (holland) 6:2, 6:2, 6:2
Rubljov (orosz, 5.)–Eubanks (amerikai) 6:4, 6:4, 6:4
Cicipasz (görög, 7.)–Thompson (ausztrál) 4:6, 7:6, 6:2, 7:6
De Minaur (ausztrál, 10.)–Arnaldi (olasz) 6:3, 6:0, 6:3
Fritz (amerikai, 12.)–Gaston (francia) 6:0, 6:3, 6:1
Hacsanov (orosz, 15.)–Kovacevic (amerikai) 6:4, 6:3, 4:6, 6:3
Shelton (amerikai, 16.)–O’Connell (ausztrál) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6
Machác (cseh)–Tiafoe (amerikai, 17.) 6:4, 6:4, 7:6
Mannarino (francia, 20.)–Munar (spanyol) 6:3, 6:3, 1:6, 2:6, 6:3
Van Assche (francia)–Musetti (olasz, 25.) 6:3, 3:6, 6:7, 6:3, 6:0
Báez (argentin, 26.)–Galán (kolumbiai) 7:5, 2:6, 6:2, 6:4
Korda (amerikai, 29.)–Halys (francia) 6:4, 6:4, 6:4
Etcheverry (argentin, 30.)–Monfils (francia) 6:4, 6:4, 6:4
Cobolli (olasz)–Kotov (orosz) 7:5, 6:3, 5:7, 6:2

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–B. Fruhvirtová (cseh) 6:3, 6:2
Gauff (amerikai, 4.)–Dolehide (amerikai) 7:6, 6:2
Andrejeva (orosz)–Dzsábir (tunéziai, 6.) 6:0, 6:2
Avaneszjan (orosz)–Szakkari (görög, 8.) 6:4, 6:4
Krejcíková (cseh, 9.)–Korpatsch (német) 6:2, 6:2
Haddad Maia (brazil, 10.)–Kornyejeva (orosz) 6:1, 6:2
Frech (lengyel)–Garcia (francia, 16.) 6:4, 7:6
Kosztyuk (ukrán)–Mertens (belga, 25.) 5:7, 6:1, 7:6
Curenko (ukrán, 28.)–Masarova (spanyol) 6:3, 6:4
Parks (amerikai)–Fernandez (kanadai, 32.) 7:5, 6:4
Timofejeva (orosz)–Wozniacki (dán) 1:6, 6:4, 6:1
Anisimova (amerikai)–Podoroska (argentin) 6:2, 6:3
Badosa (spanyol)–Pavljucsenkova (orosz) 6:2, 6:3
Zaharova (orosz)–Juvan (szlovén) 6:1, 6:1
Hunter (ausztrál)–Siegemund (német) 6:4, 3:6, 6:3
Parry (francia)–Rahimova (orosz) 7:5, 6:2

Borítókép: Novak Djokovics a harmadik szett rövidítésében már mosolygott (Forrás: X/AusOpen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.