Novak Djokovics egy okból örül annak, hogy bezárták Ausztráliában

Novak Djokovics az Australian Open első számú esélyese, akárcsak az elmúlt években. Egy kivétel volt: a 2022-es kiírás, amelyen a szerb nem vehetett részt. Novak Djokovics akkor Covid elleni oltatlansága következtében karanténhotelbe került, végül pedig kitoloncolták az országból. Az eset természetesen nem tartozik a kedvenc emlékei közé, de most felfedte, milyen pozitív hatása volt az ügynek.

2024. 01. 15. 17:06
Novak Djokovics
Rijád, 2023. december 27. A férfi teniszezõk világranglistájának élén álló, szerb Novak Djokovic a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik bemutató teniszmérkõzést Rijádban 2023. december 27-én. MTI/EPA/STR Fotó: MTI/EPA/STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics számára teniszszempontból Ausztrália a legcsodásabb hely a világon, itt nyerte az első Grand Slam-tornáját, s összesen tízszer hódította el az Australian Open győztesének járó trófeát. Két éve viszont egészen más fogadtatásban részesült Novak Djokovics, mint előtte vagy azóta. Mivel az akkor a beutazáshoz kötelező Covid elleni védőoltás felvétele nélkül érkezett meg Melbourne-be, érvénytelenítették a vízumát, majd fordulatos jogi procedúra végén kitoloncolták Ausztráliából.

Novak Djokovics tenisz Australian Open covid vaccine
Novak Djokovics Ausztráliából a melbourne-i centerpályát ismeri a legjobban, két éve viszont kevésbé csillogó helyszíneken is járt (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Djokovics a mai napig fenntartja: ő annak tudatában kelt útra, hogy minden szabályt betartott, s különösen a Park Hotel nevű karanténszállóban tapasztalt körülményeket kifogásolta, amelyet édesanyja nemes egyszerűséggel börtönnek nevezett.

Novak Djokovics azonban most azt is felfedte, mi volt a pozitív hozadéka a 2022-es kálváriájának.

– Miattam óriási médiafigyelmet kapott a hely, és ha jól tudom, azóta a legtöbb ott elzárt embert elengedték. A huszonnégy éves iráni Medhivel, aki kilenc éve várt ott a sorsára, különleges kapcsolatom alakult ki. Ma már Minnesotában él, ha az Egyesült Államokba utazom, biztosan találkozunk – mondta a szerb teniszklasszis.

Djokovics nosztalgiarangadó nélkül marad: Murray és Wawrinka kiesett

Novak Djokovics már vasárnap biztosította helyét az idei Australian Open második fordulójában, ahol a hazaiak egyik kedvence, Alexei Popyrin lesz az ellenfele. A sorsolás alapján a harmadik körben Andy Murray, a negyedikben Stan Wawrinka is várhatott volna Djokovicsra, de hétfőn mindketten már az első fordulós meccsüket elveszítették.

Murray, aki mind az öt melbourne-i döntőjét elveszítette, s ezek közül négyet Djokovics ellen, a vártnál simábban kapott ki a harmincadik kiemelt Tomás Martin Etcheverrytől. Wawrinka, aki 2014-ben meg is nyerte a tornát, miután többek között az akkor is címvédő Djokovicsot is legyőzte, nagyobb csatában búcsúzott, de a döntő szettre már teljesen elkészült erejével a francia Adrian Mannarino ellen.

A harminchat éves Murray ismét felvetette, hogy talán utoljára játszott a tornán, igaz, ezt a csípőműtétje óta lényegében évről évre belebegtette.

– A közönség támogatása fantasztikus volt, de én nem tudtam eleget visszaadni nekik. Csalódott vagyok, mert az elmúlt években rengeteg meccsen segítettek át – fogalmazott a skót, aki tavaly két óriási ötszettest megnyerve a harmadik fordulóig jutott Melbourne-ben.

Medvegyev, Cicipasz és Hacsanov hasonló receptje

A kiemeltek közül eddig csak egyetlen játékos, a chilei Nicolás Jarry esett ki a férfi egyes főtábláról. Egyaránt elveszítette az első játszmát a tavalyi döntős Sztefanosz Cicipasz, a két évvel ezelőtti finalista Danyiil Medvegyev és a tavaly elődöntőig jutott Karen Hacsanov is, utána viszont mind fordítottak, igaz, Medvegyevnek a negyedik szettet már nem is kellett lezárnia, a fiatal francia Térence Atmane görcsök miatt feladta a találkozót.

Még egy Grand Slam-bajnok viszont búcsúzott, igaz, a 2020-as US Open-győztes Dominic Thiem súlyos csuklósérülése óta csak árnyéka önmagának.

Thiem és Félix Auger-Aliassime ötszettesét egy váratlan vendég is félbeszakította.

Oszaka visszatérése nem volt sikeres

A női tábla versenyben kiesett a kétszeres bajnok Oszaka Naomi, aki tavaly adott életet első gyermekének, s bár nem játszott rosszul a visszatérés során, a 2022-es WTA-világbajnok Caroline Garcia szenzációs adogatásaira nem volt ellenszere.

Kiesett a tavalyi wimbledoni bajnok Markéta Vondrousová is. Ha azt a döntőt megnyerte volna, a tunéziai Unsz Dzsábir is már a gyermekszülésre készülne, így viszont továbbra is az első Grand Slam-trófeájára vágyik, az első fordulós meccsét gond nélkül megoldotta, akárcsak a tavalyi US Open-győztes Coco Gauff.

Australian Open, 1. forduló, érdekesebb hétfői eredmények

Férfi egyes
Medvegyev (orosz, 3.)–Atmane (francia) 5:7, 6:2, 6:4, 1:0-nál Atmane feladta
Cicipasz (görög, 7.)–Bergs (belga) 5:7, 6:1, 6:1, 6:3
Hurkacz (lengyel, 9.)–Jasika (ausztrál) 7:6, 6:4, 6:2
De Minaur (ausztrál, 10.)–Raonic (kanadai) 6:7, 6:3, 2:0-nál Raonic feladta
Hacsanov (orosz, 15.)–Altmaier (német) 5:7, 6:3, 7:6, 7:6
Shelton (amerikai, 16.)–Bautista Agut (spanyol) 6:2, 7:6, 7:5
Cobolli (olasz)–Jarry (chilei, 18.) 6:4, 3:6, 6:3, 2:6, 7:5
Mannarino (francia, 20.)–Wawrinka (svájci) 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, 6:0
Humbert (francia, 21.)–Goffin (belga) 6:2, 7:5, 5:7, 6:3
Davidovich Fokina (spanyol, 23.)–Lestienne 6:4, 6:4, 7:6
Struff (német, 24.)–Hijikata (ausztrál) 3:6, 6:3, 6:2, 6:7, 7:6
Musetti (olasz, 25.)–Bonzi (francia) 7:6, 7:6, 4:6, 6:2
Auger-Aliassime (kanadai, 27.)–Thiem (osztrák) 6:3, 7:5, 6:7, 5:7, 6:3
Korda (amerikai, 29.)–Kopriva (cseh) 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:2
Etcheverry (argentin, 30.)–Murray (brit) 6:4, 6:2, 6:2

Női egyes
Gauff (amerikai, 4.)–Schmiedlová (szlovák) 6:3, 6:0
Dzsábir (tunéziai, 6.)–Sztrarodubceva (ukrán) 6:3, 6:1
Jasztremszka (ukrán)–Vondrousová (cseh, 7.) 6:1, 6:2
Haddad Maia (brazil, 10.)–L. Fruhvirtová (cseh) 6:2, 3:6, 6:2
Golubic (svájci)–Kugyermetova (orosz, 15.) 7:6, 1:6, 6:1
Garcia (francia, 16.)–Oszaka (japán) 6:4, 7:6
Siegemund (német)–Alexandrova (orosz, 17.) 6:2, 3:6, 7:6
Szvitolina (ukrán, 19.)–Preston (ausztrál) 6:2, 6:2
Juvan (szlovén)–Potapova (orosz, 23.) 6:1, 6:4
Rus (holland)–Kalinyina (ukrán, 24.) 6:1, 6:0
Mertens (belga, 25.)–Serif (egyiptomi) 6:2, 2:0-nál Serif feladta
Paolini (olasz, 26.)–Snajder (orosz) 6:3, 6:4
Nosková (cseh)–Bouzková (cseh, 31.) 6:1, 7:5
Pavljucsenkova (orosz)–Vekic (horvát, 21.) 6:4, 6:4

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: MTI/EPA/STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.