A családját ért rakétatámadás után legyőzte a wimbledoni bajnokot

Hétfő hajnalban megszületett az Australian Open eddigi legnagyobb meglepetése: a wimbledoni bajnok, Markéta Vondrousová kiesett. A cseh játékosnak ráadásul egyetlen pillanatig sem volt esélye a selejtezőből érkezett Dajana Jasztremszka ellen. Az ukrán teniszező pályán adott interjúja pedig nem csak a szokásos sallangokat tartalmazta: Dajana Jasztremszka elárulta, hogy néhány napja a nagymamája házát rakétatámadás érte Ukrajnában. A második fordulóban Jasztremszka ellenfele az orosz származású, de néhány hónapja már francia színekben versenyző Varvara Gracheva lesz.

2024. 01. 15. 11:23
2024 Australian Open - Day 2
MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 15: Dayana Yastremska of Ukraine celebrates match point in their round one singles match against Marketa Vondrousova of the Czech Republic during the 2024 Australian Open at Melbourne Park on January 15, 2024 in Melbourne, Australia. (Photo by Morgan Hancock/Getty Images) Fotó: Getty Images/Morgan Hancock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dajana Jasztremszka esélyt sem adott ellenfelének. Előfordulnak persze ilyen teniszmeccsek, különösen egy Grand Slam-torna első fordulójában, de az igencsak ritka, hogy az uralkodó wimbledoni bajnok ellen történjen mindez. A cseh Markéta Vondrousová lett az első top 10-ben rangsorolt játékos, aki vereséget szenvedett az Australian Open idei kiírásán. A győztes ukrán Dajana Jasztremszka a siker után megdöbbentő információval emlékeztetett mindenkit arra, hogy hazájában továbbra is dúl a háború.

2024 Australian Open - Day 2
Markéta Vondrousová mindössze három játékot nyert az ukrán Dajana Jasztremszka ellen (Fotó: Getty Images/Morgan Hancock)

– Néhány másodperc nem elég arra, hogy arról beszéljünk, ami Ukrajnában zajlik. Nagyon büszke vagyok a hazámra és a honfitársaimra. Néhány napja, amikor Brisbane-ben a meccsemre készültem, kaptam a hírt, hogy a nagymamám házát rakétatámadás érte otthon – mondta a győztes Jasztremszka.

Jasztremszka szülei segítségével menekült ki Ukrajnából

A teniszező a háború kitörésekor hazájában tartózkodott, a szülei őt és a szintén teniszező húgát kimenekítették az országból, míg ők otthon maradtak. Jasztremszka a következő tornáján egészen a döntőig jutott Lyonban, azóta viszont kissé visszaesett a világranglistán, az Australian Openen selejtezőt kellett játszania.

A Vondrousová ellen sima sikerrel újra lendületet kaphat a huszonhárom éves teniszező pályafutása. A második fordulóban újabb érzelmes meccs vár Jasztremszkára, az orosz származású, de tavaly nyár óta már francia színekben teniszező Varvara Gracheva lesz az ellenfele.

A férfitorna hetedik kiemeltje sem kezdett jól, de a tavalyi döntős Sztefanosz Cicipasz az első szett elvesztése után javított, s négy játszmában nyert a belga Zizou Bergs ellen.

Sztefanosz Cicipasz bravúros ütése

Cicipasz a fordulópontot jelentő labdamenettel egyben a torna pontjára is benevezett, Bergs nem is értette, hogy a tökéletesnek tűnő röptéje után hogy veszítette el a pontot, a görög már az ellenfél térfelére visszapörgött labdát ütötte meg.

Mivel Cicipasz elkerülte, hogy hozzáérjen a hálóhoz, szabályos volt az ütése, a háló felett átnyúlni és ott ütni csak akkor nem szabad, ha a labda még haladt át a háló felett az ellenfél ütése után.

Borítókép: Dajana Jasztremszka az ukrán nemzeti színű ruhájában nyert (Fotó: Getty Images/Morgan Hancock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.