Novak Djokovics az Australian Open-rajt után már edzői karrierjére készül

Elkezdődött az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. A tízszeres bajnok Novak Djokovics a vártnál nehezebben, négyórás meccsen jutott a második fordulóba, s nem is fukarkodott a dicsérettel, amikor horvát ellenfele, a tizennyolc éves Dino Prizmic játékáról beszélt. Alaposan megszenvedett a kiemeltek közül Novak Djokovics mellett Andrej Rubljov és Taylor Fritz, utóbbi két játékos öt szettben jutott a második fordulóba. A női tornán három kiemelt is búcsúzott, bár egyik eredmény sem számít óriási szenzációnak.

2024. 01. 14. 14:46
DJOKOVIC, Novak; CICIPÁSZ, Sztéfanosz
Melbourne, 2024. január 11. A világelsõ szerb Novak Djokovic a görög Sztefanosz Cicipasz ellen játszik jótékonysági teniszmérkõzést a melbourne-i Rod Laver Arénában 2024. január 11-én. Az év elsõ Grand Slam-tornája, az ausztrál nyílt teniszbajnokság január 14-én kezdõdik. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics nem így képzelte az Australian Open első fordulóját. A szerb klasszis négy órán át játszott a tizennyolc éves horvát Dino Prizmic ellen, ez volt Djokovics pályafutásának leghosszabb találkozója, amelyet Grand Slam-torna első fordulójába vívott. Novak Djokovics végül négy szettben jutott a második fordulóba, Taylor Fritz és Andrej Rubljov döntő játszmára kényszerült, de végül nem született igazi szenzáció az Australian Open nyitónapján. 

Novak Djokovics Australian Open Dino Prizmic
Novak Djokovics zsinórban huszonkilencedik Australian Open-meccsét is megnyerte (Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett)

Olyan volt, mintha saját magammal játszottam volna

– Novak Djokovics, a tenisztörténelem legeredményesebb játékosa nem aprózta el Dino Prizmic dicséretét. A tizennyolc éves horvát teniszező, aki tavaly megnyerte a juniorok versenyét a Roland Garroson, élete első felnőtt Grand Slam-főtáblás mérkőzésén szettet vett el a szerb világelsőtől, sőt a harmadik játszmában brékelőnybe került, ekkor, néhány percre minden idők egyik legnagyobb meglepetésének esélye is felsejlett.

Djokovics aztán feljebb kapcsolt, egymás után nyert nyolc játékot, de így is négy órát töltött a pályán, mire legyűrte Prizmicet. A hálónál szemtől szembe is megdicsérte Djokovics fiatal ellenfelét, majd megtapsoltatta őt a melbourne Rod Laver Aréna közönségével, s nyilatkozataiban is áradozott Prizmicről.

– Szeretnék majd csatlakozni a stábjához, mert óriási eredményeket fog elérni – szögezte le Djokovics, miközben a fejéhez kapott, hogy éppen kétszer annyi idős, mint a horvát tehetség, azaz akár egyszer az edzője is lehet.

A mérkőzésen kommentáló Nick Kyrgiosnak a húszévesen már top 10-es dán Holger Rune jutott eszébe Prizmic játékáról. Érdekes párhuzam, hogy a 2021-es US Openen Rune is Djokovics ellen vívta karrierje első GS-főtáblás meccsét, és ő is tudott szettet elvenni a szerb klasszistól.

Djokovics mellett Fritz és Rubljov is megizzadt

Djokovics a kieséshez a kemény csata ellenére nem járt közel, az ötödik kiemelt Andrej Rubljov viszont igen, volt minibrékhátrányban a döntő szett rövidítésében a brazil Thiago Seyboth Wild ellen, aki tavaly, a Roland Garroson Danyiil Medvegyev kiejtésével okozott szenzációt. Rubljov azonban fordítani tudott, és továbblépett, ahogy öt szettben jutott tovább a kiemeltek közül Taylor Fritz és Francisco Cerúndolo is, utóbbi lesz a második fordulóban Marozsán Fábián ellenfele, aki a korábbi US Open-bajnok, de hosszú sérülés után visszatérő Marin Cilicet győzte le négy játszmában.

Azzal, hogy három játszmában jutott tovább, Jannik Sinner volt a kivétel a magasan rangsorolt játékosok közül.

Australian Open: három női kiemelt búcsúzott

A női címvédő, Arina Szabalenka könnyed győzelemmel kezdett, három kiemelt játékos viszont már az első fordulóban kiesett Melbourne-ben.

A tavaly meglepetésre elődöntőig jutott Magda Linette nem volt egészséges, fel is adta a meccsét a 2018-as bajnok Caroline Wozniacki ellen. A dán játékos a 2020-as Australian Openen egyszer már visszavonult, de tavaly, immár két gyermek édesanyjaként visszatért a pályára.

Visszatérő állta útját a másik búcsúzó kiemeltnek, Ljudmila Szamszonovának is, a korábbi Roland Garros-elődöntős Amanda Anisimova győzte le, aki tavaly májusban jelentette be, hogy kiégés miatt egy időre eltávolodik a tenisztől. Kiesett még a harmincadik kiemelt Vang Hszin-jü is.

Marozsán sikere után magyar szünnap

Az Australian Open szervezői elkészítették a hétfői és keddi programot is. Marozsán Fábián vasárnapi továbbjutása hétfőn nem izgulhatunk honfitársunkért a tornán, és Valkusz Máté is kedden lép majd pályára, mindketten hajnali három óra körül kezdheti a meccsüket. Fucsovics ellenfele a tizenharmadik kiemelt Grigor Dimitrov lesz, Valkuszé a hazai pályán játszó Max Purcell.

Párosban Fucsovics és Marozsán az indiai Chandrasekar, Prashanth duó ellen kezd, a nőknél és Bondár Anna a Moratelli, Murray Sharan olasz, brit páros lesz, ám a párosversenyek csak szerdán kezdődnek meg az Australian Openen.

Hétfőn lett volna a férfi egyes első forduló legnagyobb rangadója, ám a 2021-es wimbledoni döntős Matteo Berrettini visszalépett, így a kétszeres GS-finalista Sztefanosz Cicipasz ellenfele a belga szerencsés vesztes, Zizou Bergs lesz.

Australian Open, 1. forduló, vasárnapi eredmények

Férfi egyes
Marozsán (magyar)–Cilic (horvát) 6:1, 2:6, 6:2, 7:5
Djokovics (szerb, 1.)–Prizmic (horvát) 6:2, 6:7, 6:3, 6:4
Sinner (olasz, 4.)–Van de Zandschulp (holland) 6:4, 7:5, 6:3
Rubljov (orosz, 5.)–Seyboth Wild (brazil) 7:5, 6:4, 3:6, 4:6, 7:6
Fritz (amerikai, 12.)–Díaz Acosta (argentin) 4:6, 6:3, 3:6, 6:2, 6:4
Tiafoe (amerikai, 17.)–Coric (horvát) 6:3, 7:6, 2:6, 6:3
Cerúndolo (argentin, 22.)–Sweeny (ausztrál) 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:2
Báez (argentin, 26.)–Wolf (amerikai) 3:6, 6:2, 6:3, 3:0-nál Wolf feladta
Arnaldi (olasz)–Walton (ausztrál) 7:6, 6:2, 6:4
Galán (kolumbiai)–Kubler (ausztrál) 2:6, 6:3, 7:6, 4:6, 7:6
Munar (spanyol)–Sevcsenko (orosz) 6:3, 6:3, 6:1
O'Connell (ausztrál)–Garín (chilei) 3:6, 7:5, 4:6, 6:1, 7:5
Kotov (orosz)–Rinderknech (francia) 7:5, 6:1, 6:7, 6:7, 6:3
Halys (francia)–Harris (dél-afrikai) 4:6, 7:6, 7:5, 7:6
Machác (cseh)–Mocsizuki (japán) 7:5, 6:1, 7:5
De Jong (holland)–Cachín (argentin) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Seidel (német) 6:0, 6:1
Szakkari (görög, 8.)–Hibino (japán) 6:4, 6:1
Krejcíková (cseh, 9.)–Hontama (japán) 2:6, 6:4, 6:3
Anisimova (amerikai)–Szamszonova (orosz, 13.) 6:3, 6:4
Wozniacki (dán)–Linette (lengyel, 20.) 6:2, 2:0-nál Linette feladta
Curenko (ukrán, 28.)–Bronzetti (olasz) 3:6, 7:5, 6:3
Parry (francia)–Vang (kínai, 30.) 6:3, 2:6, 6:3
Fernandez (kanadai, 32.)–Bejlek (cseh) 7:6, 6:2
Timofejeva (orosz)–Cornet (francia) 6:2, 6:4
Parks (amerikai)–Sznigur (ukrán) 2:6, 6:2, 6:4
Avaneszjan (orosz)–Bai (kínai) 4:6, 7:5, 6:2
B. Fruhvirtová (cseh)–Bogdan (román) 2:6, 6:4, 6:3
Korpatsch (német)–Burrage (brit) 2:6, 6:3, 6:0
Kornyejeva (orosz)–Sorribes Tormo (spanyol) 4:6, 6:3, 6:2
Dolehide (amerika)–Jeanjean (francia) 6:2, 6:4
Rahimova (orosz)–Bektas (amerikai) 6:4, 6:4

Borítókép: Novak Djokovics négy órán át küzdött az Australian Open első fordulójában (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.