A szerbek balhés tüntetése a női finálénak is árthat

Kialakult az Australian Open női döntőjének párosítása. A korábbi Grand Slam-bajnokok csatáját a kazah Jelena Ribakina nyerte, a másik elődöntőben a fehérorosz Arina Szabalenka érvényesítette a papírformát.

2023. 01. 26. 13:45
Jelena Ribakina
Jelena Ribakina tenisz Australian Open 2023 Fotó: Getty Images/Lintao Zhang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár előzetesen az első női elődöntő ígérkezett izgalmasabbnak, végül mindkét meccs hasonló forgatókönyv szerint alakult. Jelena Ribakina és Arina Szabalenka is úgy jutott döntőbe, hogy az első játszmát tie breakben, a másodikat simán nyerte meg.

A wimbledoni bajnok Ribakina tavalyi nagy győzelme ellenére szinte a fű alatt menetelt az Australian Open első fordulóiban. Az orosz születésű, de kazah színekben versenyző teniszező szóvá is tette, hogy uralkodó Grand Slam-bajnokként az első három meccse közül egyiket sem a két legnagyobb stadion (Rod Laver Aréna, Margaret Court Aréna) egyikében játszhatta, az első fordulóban egyenesen a 13-as számú pályára „száműzték”.

Ribakina megítélésében szerepet játszhatott, hogy tavalyi wimbledoni sikerével nem szerzett ranglistapontokat, utána pedig nem tudott hasonló teljesítménnyel előrukkolni, a US Openen például mindjárt az első fordulóban kikapott egy selejtezőből érkezett ellenféltől. Ezek következtében a top 10 helyett csak huszonkettedik kiemeltként várta az Australian Opent.

A negyedik fordulóban viszont ő búcsúztatta a világelső Iga Swiateket, amivel jelezte a kétkedőknek: újra számolni kell vele. S ennek megfelelően teniszezett az elődöntőben is: bár az első játszmát nem tudta kiszerválni a kétszeres Australian Open-bajnok Viktorija Azarenka ellen, végül tie breakben szettelőnybe került. A második játszmában pedig már nem volt kérdéses, ki jut döntőbe.

– Ma nehezebbek voltak a körülmények, mint korábban. Először játszottam este az idei tornán, kicsit lassabban szálltak a labdák. A döntő is este lesz, de mindent megteszek majd a sikerért – mondta győzelme után Ribakina, aki ekkor még csak annyit tudott, hogy Grand Slam-döntőbeli újonc lesz az ellenfele a fináléban.

Magda Linette már eddig is több meglepetést okozott Melbourne-ben, s az első szettben a világranglistán ötödik Szabalenkát is megszorongatta. A játszmát lezáró rövidítésben azonban a fehérorosz a legjobb teniszét vette elő, 6-0-val cseréltek térfelet a játékosok.

S Ribakinához hasonlóan Szabalenkát is megnyugtatta a játszmaelőny, a második szettben már nem sok esélyt adott lengyel riválisának. A fehérorosz játékos immár tíz meccset játszott le idén anélkül, hogy egyetlen játszmát is elveszített volna. 

– Nagyon boldog vagyok, hogy végre egyesben is Grand Slam-döntőt játszhatok, már alig várom – mondta Szabalenka, aki két éve a belga Elise Mertensszel párosban már megnyerte az Australian Opent. Mondani sem kell, presztízsben sokkal többet érne számára, ha egyesben is Grand Slam-bajnoknak mondhatná magát.

Az Australian Openen tehát egy fehérorosz és egy kazah színekben játszó orosz teniszező vívja a döntőt. Remélhetőleg a közhangulat nem nyomja rá a bélyegét a mérkőzésre.

A juniorok között véget ért Udvardy Luca szereplése, a magyar lány számára párosban a negyeddöntő jelentette a végállomást.

Australian Open, női egyes

Elődöntő
Ribakina (kazah, 22.)–Azarenka (fehérorosz, 24.) 7:6, 6:3
Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Linette (lengyel) 7:6, 6:2

Döntő
Ribakina (kazah, 22.)–Szabalenka (fehérorosz, 5.) szombat 9.30 (tv.: Eurosport 1)

Leány páros, negyeddöntő
Jamrichová, Urgesi (szlovák, olasz)–Udvardy, McDonald (magyar, brit, 1.) 7:6, 6:0

Borítókép: Jelena Ribakina Wimbledon után Melbourne-ben is Grand Slam-döntőt játszhat (Fotó: Getty Images/Lintao Zhang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.