Djokovics igazát bizonygatja a fehérorosz teniszbajnok

Már csak négy női játékos van versenyben az Australian Openen. Közülük egy, Viktorija Azarenka nyerte már meg korábban a melbourne-i Grand Slam-tornát, de a második, 2013-as sikere utáni kritikákat csak mostanra dolgozta fel teljesen. Honfitársa, Arina Szabalenka továbbra is bombaformában versenyez Ausztráliában, ahol fehérorosz házidöntő is lehet.

2023. 01. 25. 8:40
Viktorija Azarenka
Belarus' Victoria Azarenka hits a return against Jessica Pegula of the US during their women's singles quarter-final match on day nine of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2023. (Photo by WILLIAM WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/WILLIAM WEST
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak két korábbi bajnok indult az idei Australian Open női versenyében, Viktorija Azarenka és Sofia Kenin pedig mindjárt az első fordulóban farkasszemet nézett egymással. A fehérorosz teniszező azonban nemcsak azt a meccset nyerte meg Melbourne-ben, azóta további négy győzelmet aratott, legyőzte a tavalyi elődöntős Madison Keyst és a United-kupán a világelső Swiateket lesimázó Jessica Pegulát is.

Viktorija Azarenka
Azarenka tíz év elteltével játszhat ismét elődöntőt az Australian Openen. Fotó: AFP/David Grey

Azarenka 2012-ben és 2013-ban nyerte meg a tornát, a világranglistát is vezette, több Grand Slam-trófeát azonban azóta nem szerzett.

2016-ban megszületett a gyermeke, Leo, azonban az édesapával nem maradt együtt Azarenka, sőt pereskedés indult a kisfiú elhelyezése és felügyelete miatt. A fehérorosz teniszezőt a jogi procedúra is megviselte, ráadásul az ügy lezárultáig csak Leo nélkül hagyhatta volna el lakhelyét, az Egyesült Államokat, erre pedig a karrierje érdekében sem volt hajlandó.

Mindezeken túllépve 2020-ban, a US Openen ismét Grand Slam-döntőt játszhatott, de szettelőnyről kikapott a japán Oszaka Naomitól.

Azarenka olyan kiegyensúlyozott teljesítményre már nem képes, mint 2012-ben és 2013-ban, viszont még mindig nagyon veszélyes játékos, ha elkapja a fonalat. Előbbit a kiemelési száma (24.), utóbbit az elődöntős szereplése jelzi Melbourne-ben.

Azarenka a 2013-as tornagyőzelme óta először vívhat elődöntőt Melbourne-ben, s a tíz évvel ezelőtti diadalnak nem csak a szép pillanatai merültek fel a negyeddöntős győzelme után. A Sloane Stephens elleni elődöntő az eredményre nézve (6:1, 6:4) simának tűnik, a második játszmában azonban volt esélye az amerikainak. Azarenkát ápolták, és utána ő jött lendületbe. Sokan azonban nem hittek neki, ahogy most Novak Djokovics sérülésének valódiságában is kételkednek.

– Egész karrierem egyik legszörnyűbb pillanata volt. Este fél tizenegykor a győzelem után magyarázkodnom kellett, mert az emberek nem hittek nekem.

Novak Djokovicsnak igaza van: a közvélemény mindig kreál hősöket és főgonoszokat, anélkül, hogy ismernék a teljes történetet.

Tíz évbe telt, mire túltettem magam azon az estén – fakadt ki Azarenka.

Fehérorosz házidöntő lehet

Azarenka zászló nélkül versenyez Ausztráliában, ami egyértelmű emlékeztető arra, hogy fehéroroszként most sem számíthat a hősi szerepre. A teniszező tavaly hiába segített volna az ukrajnai háború áldozatain, végül nem engedték fellépni a US Opent megelőző jótékonysági eseményen.

Persze a háborúhoz köthető narratíva nem fog segíteni a hős és a főgonosz szerep kiosztásában, ha két fehérorosz játékos vívja majd az Australian Open döntőjét. Azarenkának ehhez a tavalyi wimbledoni bajnokot, Jelena Ribakinát kellene legyőznie az elődöntőben.

Arina Szabalenka a másik ágon menetel. A huszonnégy éves fehérorosz játékos szenzációs formában játszik, kiegyensúlyozottabb lett az adogatása, és egyelőre a ki nem kényszerített hibái számát is alacsonyan tudja tartani. Nem véletlen, hogy 2023-ban lejátszott kilenc meccsén még játszmát sem veszített.

A Donna Vekic elleni győzelme egyértelműnek tűnik, ugyanakkor korábbi hat találkozójukból ötször a horvát nyert.

Az ő ellenfele a női verseny meglepetésembere, Magda Linette lesz, aki a világelső Iga Swiatek búcsúja ellenére is versenyben tartja Lengyelországot. Linette korábban még nyolcaddöntőt sem vívhatott Grand Slam-tornán, a harmincegyedik születésnapjához közeledve viszont elődöntőre készülhet, miután legyőzte a korábbi világelső Karolína Plískovát.

A férfiak között elődöntőbe jutott Tommy Paul, aki fiatal honfitársát, az először külföldön járó Ben Sheltont verte négy játszmában. Paul ellenfele Djokovics vagy Andrej Rubljov lesz az elődöntőben. 

Australian Open, női negyeddöntők

Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Vekic (horvát) 6:3, 6:2
Linette (lengyel)–Plísková (cseh, 30.) 6:3, 7:5

A csütörtöki elődöntők párosítása (tv: Eurosport 1)
Ribakina (kazah, 22.)–Azarenka (fehérorosz, 24.) 9.30-tól, utána
Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Linette

Australian Open, férfi negyeddöntő
Paul (amerikai)–Shelton (amerikai) 7:6, 6:3, 5:7, 6:4

Borítókép: Viktorija Azarenka legutóbb tíz éve játszott elődöntőt az Australian Openen, akkor meg is nyerte a tornát (Fotó: AFP/William West)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.