Az ukránok nem kértek a Grand Slam-bajnok segítségéből

A US Open előtt jótékonysági teniszmeccset rendeztek New Yorkban, a béke nevében. A fehéroroszok kétszeres Grand Slam-bajnoka, Viktorija Azarenka is segített volna, de az ukránoknak ez nem tetszett.

2022. 08. 25. 9:55
Viktoria Azarenka
TENNIS-US-ATP-WTA Fotó: AFP/FREDERIC J. BROWN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ritka, hogy a teniszezők jótékonysági gálameccseket rendeznek. New Yorkban, a hétfőn rajtoló US Open előtt a sportág sztárjai a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére gyűjtötték a pénzt.

A jegybevételeken túl a játékosok felajánlásai is növelték az összeget. Sztefanosz Cicipasz például tízezer dollárt ígért a jótékonysági alapba, ha párostársa, Maria Szakkari olyat adogat, hogy azt Mario Berrettini nem tudja fogadni.

A rendezvény csúcspontjaként pályára lépett a huszonkétszeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal is, párostársa pedig a női világelső, Iga Swiatek volt, aki példaképeként tiszteli a spanyolt. Velük szemben az idei Roland Garros-döntős Cori Gauff és a ma már a médiában dolgozó, korábbi hétszeres Grand Slam-bajnok John McEnroe állt fel. A heves érzelmi kitöréseiről is ismert McEnroe a bírói székben is kipróbálta magát.

– Természetesen mind békét akarunk, és remélhetőleg egy kicsit mi is tudtunk segíteni az ukrajnai helyzeten – mondta a korábbi klasszis.

A sztárnévsor mellett voltak azonban az eseménynek nagy hiányzói is. Novak Djokovics továbbra sem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, habár az országhatáron belül már ugyanazok a szabályok vonatkoznak a Covid ellen beoltottakra, mint az oltatlanokra. A szerb klasszis az utolsó pillanatig kivár, de egyre inkább úgy tűnik, hogy kifut az időből, és az Australian Open után idén másodszor is lemarad Grand Slam-tornáról.

Viktorija Azarenka a US Open mezőnyében biztosan ott lesz, és pályára lépett volna a jótékonysági rendezvényen is, azonban a kétszeres Grand Slam-bajnok segítségéből nem kértek az ukránok.

 

A problémát az jelenti, hogy Azarenka fehérorosz, Wimbledonban emiatt nem is játszhatott.

 

– Elszalasztottunk egy nagy esélyt, hogy megmutassuk a sport egyesítő erejét, de remélem, máshol majd meg tudjuk ezt mutatni – mondta a wimbledoni döntés kapcsán Azarenka.

Nos, ez az általa remélt pillanat nem New Yorkban jött el. Azarenka részvételét ugyanis az ukránok tiltakozására lemondta az eseményt szervező Amerikai Teniszszövetség.

– Nem értem, minek lenne ott. Tudhatja a szavainkból, hogy elfogadhatatlan számunkra a jelenléte, hogy egy tornán sem akarjuk látni. Velünk nem kommunikál, de ezen az eseményen ott lenne – fogalmazott Marta Kosztyuk, aki a háború kirobbanása óta rendre a legélesebb kritika hangján szólal meg orosz és fehérorosz sporttársaival szemben.

Udvardy kínos búcsúja

A héten már tétmeccseket is rendeznek New Yorkban, zajlik a US Open selejtezője. Hiába volt harmadik kiemelt a kvalifikációban, már az első fordulóban kiesett Udvardy Panna, aki a világranglistán 911. helyen álló orosz Varvara Flinktől kapott ki. A döntő szettet tie break zárta le, amelyben mindkét játékosnak volt meccslabdája, de végül Flink jutott tovább.

Szintén a selejtező első fordulójában esett ki Piros Zsombor, őt az argentin Federico Delbonis győzte le. Jani Réka Luca viszont győzött az első meccsén az orosz Anasztaszija Gaszanova ellen, a főtáblára jutáshoz további két meccset kellene nyernie.

A női mezőnyben Bondár Anna és Gálfi Dalma, a férfiak között alanyi jogon szerepelhet az év utolsó Grand Slam-tornájának főtábláján.

Borítókép: Azarenka hiába segített volna, nem hagyták (Fotó: AFP/Frederic J. Brown)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.