Djokovics apját Putyin-párti tüntetők körében fotózták le Melbourne-ben

Szerb nacionalisták orosz- és Putyin-barát tüntetést rögtönöztek a Melbourne Parkban, az Australian Open helyszínén, miután Novak Djokovics az orosz Andrej Rubljovot legyőzve bejutott az elődöntőbe. Az eseményről videó készült, és fotó is rögzítette, amint Djokovics édesapja, Szrdjan Djokovics – ha valóban ő az – rövid időre bár, de megjelenik a demonstrálók körében és üdvözli őket. Az eset nyomán az Australian Open szervezői közleményben szólították fel a játékosokat az elvárt viselkedésre. Novak Djokovics újra magyarázkodhat…

Magyar Nemzet
2023. 01. 26. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az ellenfelei, sőt ellenségei, a barátai sem könnyítik meg Novak Djokovics életét Melbourne-ben. Az Andrej Rubljov elleni negyeddöntő alatt az egyik drukker többször is ócsárolta a szerb világsztárt, aki egy idő után ezt megunva arra kérte a székbírót, hogy intézkedjen. Az eset után maga John McEnroe vette védelmébe a szerb teniszezőt, aki szerinte több tiszteletet érdemel.

A mérkőzés után aztán különös eseményre került sor. Szerb nacionalisták Oroszországot, Putyint és az ortodox testvériséget éltették. Mivel ezt törvény tiltja Ausztráliában, a rendőrség kiszállt és négy tüntetőt elvezettek a helyszínről.

Mindez nem csupán amiatt kellemetlen Novak Djokovicsnak, hogy nyilván a csoport az ő drukkerei közül került ki, hanem, mert bár csupán rövid időre, de az édesapját, Szrdjan Djokovicsot is azonosítani vélték a tüntetők körében, aki üdvözölte őket. Sőt, azt is kiemelték a tudósítások, hogy Szrdjan Djokovics egy olyan férfival parolázott, aki korábban az ukrajnai háború egyik orosz szimbólumával, a Z-betűvel mintázott pólóban jelent meg a lelátón.

Az Australian Open szervezői közleményt adtak az eset nyomán:

„A játékosokat és csapataikat tájékoztattuk és emlékeztettük arra, hogy tartózkodjanak olyan zászlók és szimbólumok viselésétől, amelyek a rend megzavarására alkalmasak. Továbbra is szorosan együttműködünk a rendezvény biztonsági és rendvédelmi szerveivel.”

Az ausztráliai ukrán nagykövet persze nem érte be ennyivel, élesen tiltakozott és azt követelte, hogy vonják vissza Szrdjan Djokovics akkreditációját. Sőt még Novak Djokovictól is bocsánatkérést várt, holott ő egyáltalán nem volt érintett az ügyben.

Ennek dacára személy szerint Novak Djokovicsot, de még a családját is aligha érheti bántódás, ám a történtek után könnyen elképzelhető, hogy a szurkolók további csoportjai fordulnak vele szembe.

Borítókép: A képen a bekarikázott fej, ha hihetünk a forrásoknak, Szrdjan Djokovics 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.