Djokovics és a lehetetlen küldetés: kezdődik az Australian Open

Több szempontból is történelmi lesz az év első Grand Slam-tornája. Ez lesz az első alkalom, hogy a Roland Garros példáját követve vasárnap kezdődik az Australian Open. A férfiaknál természetesen a világelső, Grand Slam-csúcstartó Novak Djokovics a legnagyobb esélyes, a sérült Rafael Nadal hiányában csak a fiatalok állíthatják meg az Australian Open tízszeres bajnokát. Nekünk, magyaroknak is történelmi lesz a verseny, először fordul elő, hogy három játékosunk is szerepel a férfi egyes főtáblán: Fucsovics Márton, Marozsán Fábián és Valkusz Máté.

2024. 01. 13. 15:01
Novak Djokovics Australian Open
Melbourne, 2024. január 11. A világelsõ szerb Novak Djokovic a görög Sztefanosz Cicipasz ellen játszik jótékonysági teniszmérkõzést a melbourne-i Rod Laver Arénában 2024. január 11-én. Az év elsõ Grand Slam-tornája, az ausztrál nyílt teniszbajnokság január 14-én kezdõdik. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap kezdődik az Australian Open, az év első Grand Slam-versenye, s ki más lehetne a nagy esélyes, mint Novak Djokovics. A szerb klasszis a legutóbbi öt kiírásból csak egyet, a 2022-est nem nyerte meg, amikor a torna kezdete előtt kitoloncolták Ausztráliából. Hasonlóra most nem számíthatnak a riválisok, a pályán kellene megállítaniuk a huszonégy Grand Slam-trófeájával és tíz Australian Open-sikerével egyaránt csúcstartó Djokovicsot. A korábbi bajnokok közül rajta kívül újabb sérülése miatt csak Stan Wawrinka nevét találjuk a férfifőtáblán, a nőknél ellenben szülés után visszatér a mezőnybe két korábbi győztes, Angelique Kerber és Oszaka Naomi is, s a világelső Iga Swiatek rögtön a 2020-as AO-bajnok Sofia Kenin ellen kezd. A női versenynek Arina Szabalenka vág neki címvédőként, de egy hete alaposan elverte őt a brisbane-i tornadöntőben Jelena Ribakina. A női főtáblára nem jutott fel magyar játékos, a férfiak között viszont új magyar csúcsként három játékosunk is várja az első kört: Marozsán Fábián, és Valkusz Máté.

Novak Djokovics jó hangulatban: kezdődik az Australian Open, amelyet már tízszer megnyert
Novak Djokovics jó hangulatban: kezdődik az Australian Open, amelyet már tízszer megnyert (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Mikor kezdődik az Australian Open?

Változik az Australian Open menetrendje a korábbi évekhez képest, a szervezők követik a Roland Garros példáját, tizenöt naposra nyújtják a tornát, így már vasárnap, magyar idő szerint hajnal egy órakor elkezdődik a torna.

Melbourne-ben abban bíznak, hogy ez a lépés segít megelőzni az olyan éjszakába nyúló meccseket, mint amilyet tavaly Andy Murray és Thanasi Kokkinakis vívott egymás ellen.

Ki nyerhet Novak Djokovics ellen Ausztráliában?

A férfi címvédő, Novak Djokovics már az első nap pályára lép, a Rod Laver Aréna esti programjában a horvát szupertehetség, a tizennyolc éves Dino Prizmic ellen kezd, aki tavaly megnyerte a junior Roland Garrost, Djokovicsnak viszont idén még aligha okozhat gondot. A szerbre a torna közepén nosztalgiarangadók várhatnak, a harmadik fordulóban Andy Murray, a negyedikben Stan Wawrinka is lehet az ellenfele, bár utóbbi esetben sokkal valószínűbb, hogy a tavalyi US Open elődöntőjének párosítása ismétlődik meg Novak Djokovics és Ben Shelton között.

Az elmúlt években a teniszezők számára lehetetlen küldetés volt, hogy a pályán megakadályozzák Novak Djokovics Australian Open-győzelmét, a szerb játékos legutóbb 2018-ban kapott ki a versenyen. Azóta először idén kapott ki Novak Djokovics újra Ausztráliában, a United-kupán az ausztrál Alex De Minaur győzte le. Djokovics kisebb csuklósérüléssel bajlódott, de tavaly ennél vélhetően súlyosabb sérülést küzdött le a trófea felé vezető úton, Melbourne-ben mindenkit meg is nyugtatott, hogy jól érzi magát.

Rafael Nadal sérülés miatt hiányzik idén a mezőnyből, így ismét a fiatalokra vár a feladat, hogy megállítsák Djokovicsot. A második kiemelt Carlos Alcaraz tavaly kihagyta a tornát, ahol így egyelőre a 2022-es, harmadik forduló a legjobb szereplése a wimbledoni bajnoknak. Mellette Danyiil Medvegyev is úgy kezdi az Australian Opent, hogy akár világelsőként fejezheti be a versenyt. Djokovics azonban nem őket nevezte meg, amikor arról kérdezték, kit tart a legnagyobb fenyegetésnek.

– Elsősorban saját magamat. Aztán persze ott vannak a többiek is, a világ legjobbjai, a Grand Slamen mindenki a legjobbját akarja nyújtani – fogalmazott a szerb teniszező.

Az előző év végén mutatott formája alapján még Jannik Sinner sorolandó a legnagyobb kihívók körébe, de az olasz még soha nem játszott Grand Slam-döntőt karrierje során. Honfitársa, Matteo Berrettini már igen, ő azonban sérülései miatt kiszorult a kiemeltek közül, s alaposan belehúzott, a tavalyi döntős Sztefanosz Cicipasz ellen vívja az első forduló slágermeccsét.

Magyarok az Australian Openen

Idehaza persze legalább ennyire várunk további három meccset is, hiszen az Australian Open történetében először három játékosunk is szerepel a férfi egyes főtáblán. Marozsán Fábián már a nyitónapon, várhatóan hajnali három óra körül kezd a 2018-as döntős Marin Cilic ellen. Bár a horvát eredménylistája felülmúlja Marozsánét, egyáltalán nem biztos, hogy Cilicet kell esélyesnek tekintenünk, hiszen sérülések miatt az elmúlt évet szinte teljes egészében kihagyta. Cilic ugyanakkor akár jó előjelnek is tekintheti a sorsolást, legutóbbi igazán nagy menetelése, a 2022-es Roland Garros-elődöntő során két magyar ellenféllel (Balázs Attila, majd Fucsovics Márton) kezdett.

Fucsovics ezúttal is ott van a főtáblán, de nagyon nehéz sorsolást kapott. A bolgár Grigor Dimitrov múlt héten megnyerte a mezőny alapján legerősebb felvezetőversenyt Brisbane-ben, ezzel a 2017-es ATP-vb óta először nyert tornát. Dimitrov 13. kiemelt, az egymás elleni mérleg viszont Fucsovics javára billen, a magyar játékos 2020-ban a US Openen is legyőzte a bolgárt, összességében pedig 2-1-re vezet ellene.

Míg Marozsán és Fucsovics ranglistás helyezésük alapján alanyi jogon szerepelhetnek a főtáblán, Valkusz Máté a selejtezőben nyert három meccsnek köszönhetően került fel oda, először karrierje során. Az ő ellenfele nem olyan neves, mint két honfitársáé, ugyanakkor mivel ausztrál teniszezővel játszik Max Purcell személyében, Valkusznak is van esélye arra, hogy akár nagyobb pályán szerepelhessen az Australian Open első fordulójában.

Anyaként visszatérő bajnokok

A női mezőnyben sajnos nincs honfitársunk, Bondár Anna a selejtező utolsó fordulójában szenvedett vereséget. A címvédő a fehérorosz Arina Szabalenka, ám nem ő tekinthető a legnagyobb esélyesnek azok után, hogy a tavalyi döntő előre hozott visszavágóján, múlt vasárnap Jelena Ribakina 6:0, 6:3-ra lemosta a pályáról a brisbane-i döntőben. Ribakinának szüksége is lesz arra, hogy jó formában legyen már a rajton, az első fordulóban a korábbi világelső, Karolína Plísková ellen játszik.

A világelső Iga Swiatek is alaposan belehúzott a sorsolásnál, miközben neki a legjobb eredménye Melbourne-ből a két évvel ezelőtti elődöntő, az első körben a 2020-as bajnok Sofia Kenin lesz az ellenfele, s továbbjutása esetén a második körben a korábbi döntős Danielle Collins vagy a 2016-os bajnok Angelique Kerber jöhet vele szembe. Swiateket persze így sem kell félteni, a United-kupán döntőig vezette a lengyel csapatot, s ott éppen a szülés után visszatérő Kerbert verte 6:3, 6:0-ra, igaz, a trófeát így is a németek szerezték meg.

Kerber mellett egy másik korábbi győztes, a kétszeres Australian Open-bajnok Oszaka Naomi is immár édesanyaként tér vissza a mezőnybe, két másik nagy játékos, a kétszeres wimbledoni győztes Petra Kvitová és az uralkodó olimpiai bajnok, Belinda Bencic viszont most vonult szülési szabadságra.

Borítókép: Novak Djokovics már tízszer megnyerte a melbourne-i Grand Slam-tornát (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.