Valkusz Máté bravúrja, életében először Grand Slam-főtáblás!

Két magyar teniszező jutott el az Australian Open selejtezőjének utolsó fordulójáig. Valkusz Máté ott is győzött, két szettben nyert az olasz Andrea Vavassori ellen, Bondár Anna viszont kikapott a tavalyi junior bajnok Alina Kornyejevától. Valkusz Máté életében először játszhat Grand Slam-főtáblán, a nőknél viszont főtáblás játékos nélkül maradunk, bár Bondár még reménykedhet abban, hogy szerencsés vesztesként mégis indulhat a vasárnap kezdődő Australian Openen.

2024. 01. 12. 7:44
Valkusz Máté Australian Open
Fotó: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valkusz Máté úgy érkezett Melbourne-be, hogy korábbi két próbálkozása alkalmával még egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-torna selejtezőjében. A világranglistán 214. helyen álló Valkusz azonban az Australian Open kvalifikációjában egymás után három mérkőzésen is győzött, péntek hajnalban az olasz Andrea Vavassori elleni sikerrel kivívta a főtáblára jutást.

Valkusz Máté Marozsán Fábián Australian Open tenisz
Valkusz Máté (jobbra) Marozsán Fábián gratulációját fogadja, mindketten játszhatnak az Australian Open főtábláján. Forrás: Facebook/Magyar Teniszszövetség

Valkusz lehengerlően kezdett a nála több mint ötven hellyel előrébb  jegyzett olasz teniszezővel szemben, 6:1-re nyerte az első játszmát, noha ekkor is akadtak problémái.

– A gyomrom görcsölt, ezért hiába vezettem 4:1-re, ápolást kellett kérnem, szükség volt a gyógyszerre – árulta el a meccs után Valkusz Máté, aki a második játszmát 6:4-re nyerte meg.

– Az eddigi legjobb meccsemet vívtam, nagy százalékban a szervámnak köszönhetem a sikert. A második játszmában 4:3-nál 15-40-ről, 5:4-nél 0-30-ról fordítottam meg az adogatójátékomat, kockáztattam is, mert nem akartam visszaengedni a mérkőzésbe, akkor ki tudja, mi jött volna, döntő szett vagy akár feladás. Nem hittem volna, hogy idáig eljutok, de sokat fejlődtem fizikálisan is, mentálisan pedig még inkább – értékelt a magyar teniszező.

 

Valkusz Máté hazai teniszező ellen kezd az Australian Open-főtáblán

A selejtezőből feljutott játékosokat már be is sorsolták a főtáblára, Valkusz az ausztrál Max Purcell ellen debütál a Grand Slam-tornán. Purcell tavaly karrierje legjobb évét teljesítette, 40. helyen áll a világranglistán, Valkusz a pályafutása során még soha nem játszott ilyen magasan jegyzett játékos ellen.

Az már korábban eldőlt , hogy Marozsán Fábián a horvát Marin Cilic, míg Fucsovics Márton a bolgár Grigor Dimitrov ellen játszik az első fordulóban.

A magyar játékosok közül Marozsán már a vasárnapi nyitónapon pályára lép, várhatóan magyar idő szerint hajnali három óra körül kezdi meccsét a 2014-es US Open-bajnok ellen.

 Míg férfi egyesben három főtáblásunk is lesz, női egyesben jelen állás szerint egy sem. Bondár Anna a selejtező utolsó fordulójában 6:3, 6:3-ra kikapott a 16 éves, tavalyi junior Australian Open-bajnok Alina Kornyejevától. Bondár a legmagasabban rangsorolt játékos azok közül, akik a selejtező harmadik körében szenvedtek vereséget, azaz visszalépés esetén szerencsés vesztesként még a főtáblára kerülhet.

 

Borítókép: Valkusz Máté az Australian Open főtábláján szerepelhet (Forrás: Facebook/Magyar Teniszszövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.