Roger Federer hihetetlen ütése feljavítva, Valkusz Máté előadásában + videó

Valkusz Máté megmutatta magát a teniszvilágnak. A huszonöt éves magyar játékos karrierje első főtáblás Grand Slam-meccsén szettet nyert az ausztrál Max Purcell ellen, s benevezett az Australian Open legszebb pontjáért zajló képzeletbeli versenybe. Valkusz megoldásához hasonlót talán csak Roger Federer mutatott be eddig a pályán, de a magyar játékos megoldása a svájci legendáénál is hatékonyabb lett. Valkuszhoz hasonlóan Fucsovics Márton is négy szettben búcsúzott, de sérülése ellenére nem tervez visszalépni a párostól Ausztráliában.

2024. 01. 16. 11:58
PURCELL, Max; VALKUSZ Máté
Melbourne, 2024. január 16. Valkusz Máté az ausztrál Max Purcell ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában Melbourne-ben 2024. január 16-án. MTI/EPA-AAP/Joel Carrett Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valkusz Máté huszonöt éves korában bemutatkozhatott Grand Slam-főtáblán. A magyar teniszező az Australian Open első fordulójában négy játszmában kapott ki Max Purcelltől. Szintén négy játszmában búcsúzott Fucsovics Márton, őt a tizenharmadik kiemelt Grigor Dimitrov győzte le. Mindkét magyar játékos látványos pontokkal szórakoztatta a közönséget, Valkusz Máté parádés ütése egyenesen a svájci legenda, Roger Federer egyik híres megoldását idézte.

Fucsovics Márton Grigor Dimitrov ( Roger Federer utódja )
Fucsovics Márton (jobbra) a korábban Roger Federer utódjának kikiáltott Grigor Dimitrovtól kapott ki (Fotó: Europress/AFP/Lillian Suwanrumpha)

A fantasztikus ütés értékét növeli, hogy Valkusz Máté bréklabdát hárított vele.

– Volt egy szép ütésem, amit nem minden nap lát az ember. Én is csodálkoztam. Nagy volt a szél, kellett hozzá egy kis szerencse is, de az mindig kell az ilyen ütésekhez. Remélem, majd beneveznek a top 10 ütésbe. Inkább ne is üssenek ennél szebbet! – mondta a mérkőzés után Valkusz Máté az Eurosportnak.

 

Roger Federer ütött majdnem olyat, mint Valkusz Máté

A hasonló improvizatív megoldások nagymestere a hússzoros Grand Slam-bajnok Roger Federer volt, aki 2018-ban Rotterdamban ütött egészen hasonlót, mint most Valkusz. Hadd kekeckedjünk: Valkusz fel is javította a svájci legenda ütését, hiszen ő közvetlen nyerőt ütött a pályának háttal állva, Federernek további egy ütésre volt szüksége, hogy megnyerje a pontot.

Valkusz az emlékezetes bravúrütés mellett annak is örült, hogy hat meccslabdát is hárított, s kétszer is úgy vette el Purcell adogatását, hogy az ausztrál már a meccsért szervált.

– A közönség nagyon szurkolt neki, hogy befejezze, én pedig már görcsöltem, mégis vissza tudtam jönni 2:5-ről 5:5-ig. Sajnos utána teljesen kikapcsolt a lábam. Kicsit több pihenőre lett volna szükségem, de ha kicsit okosabban játszom, így is nyerhettem volna, az ellenfelem rutinja segített, de ez a meccs önbizalmat kell, hogy adjon nekem – mondta Valkusz Máté.

Fucsovics Márton párosban még játszana

Valkuszhoz hasonlóan Fucsovics Márton is úgy esett ki, hogy az első játszmát megnyerte, utána viszont hármat elveszített. A korábbi kétszeres Australian Open-nyolcaddöntős Fucsovics is nehezen bírta fizikailag a meccset a harmincöt fokos hőségben.

– A csípőmben van egy labrum-szakadás, ami miatt két hete nem tudok rendesen edzeni. Az elmúlt napokban egy-egy órát sikerült, nem volt ideális a felkészülés, és a harmincöt fokos hőség is keménnyé tette a meccset. Tudtam, hogy Dimitrov nagyon jó formában van, de próbáltam hinni a győzelemben, de amikor elment a harmadik, szoros szett tie breakben, akkor már éreztem, hogy innen nehéz lesz visszajönni – fedte fel a mérkőzés hátterét az Eurosportnak Fucsovics Márton, aki fizikai nehézségei ellenére úgy tervezi, hogy párosban is versenyez az Australian Openen.

Fucsovics partnere Marozsán Fábián lesz, aki szerdán, magyar idő szerint hajnali három óra körül játssza egyesben a második fordulós mérkőzését a huszonkettedik kiemelt Francisco Cerúndolo ellen.

Fucsovics Mártonnak is volt néhány látványos pontja, íme az egyik:

Borítókép: Valkusz Máté önbizalmat meríthet melbourne-i szerepléséből (Fotó: MTI/EPA-AAP/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.