Mbappé jó okkal került a kispadra, a vicces Luis Enrique okos döntésről beszélt

Ma újabb két nyolcaddöntős mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája: a Lazio a Bayern München, a Paris Saint-Germain a Real Sociedad csapatát fogadja a párharcok első mérkőzésein. A PSG-ben Kylian Mbappé visszatér a kezdőcsapatba.

2024. 02. 14. 5:00
Paris Saint-Germain's Brazilian defender #05 Marquinhos (L), Paris Saint-Germain's French forward #07 Kylian Mbappe (C) and Paris Saint-Germain's Moroccan defender #02 Achraf Hakimi (R) look on from the bench during the French L1 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Lille LOSC at the Parc des Princes stadium in Paris, on February 10, 2024. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP) Fotó: Europress/AFP/Alain Jocard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München a csoportjában a hat mérkőzésen 16 pontot szerezve, magabiztosan jutott a nyolcaddöntőbe, de a Bundesligában három győzelem után szombaton megjárta: 3-0-ra kikapott az éllovas Bayer Leverkusen otthonában. A bajorok a tabella második helyén állnak, de öt pontra nőtt a hátrányuk a nagy formában levő gyógyszergyáriak mögött. 

Bundesliga - Bayer 04 Leverkusen vs FC Bayern München
A Bayern München játékosai – Kimmich, Sané, Müller, Dier és Kane – a lefújás után. Fotó: EPA/Ronald Wittek

Sokan furcsállják, hogy a szezon legfontosabb bajnoki meccsén a teljesen egészséges Matthijs de Ligt végig a kispadon ült, mert Thomas Tuchel csapatának védelme – Upamaceno, Dier, Kim Min Dzse – látványosan sebezhető volt. De elöl Musiala, Sané és Kane sem villogott. A frissen igazolt Boey második meccsét játszotta a Bayernben, először kezdett, a francia védőt Tuchel a középpályára tette, de ez nem bizonyult jó ötletnek – főhet a tréner feje, hogyan állítsa össze a csapatát a Lazio elleni meccsre.

Az olaszoknak sikeres volt a BL-főpróbájuk, a Serie A legutóbbi fordulójában 3-1-re nyertek a Cagliari vendégeként, a tabellán azonban Maurizio Sarri együttese csak a nyolcadik helyen áll. A szombati meccsen a fővárosiak második gólját jegyző Ciro Immobile a 200. gólját szerezte az olasz élvonalban. 

A már 33 éves támadó 2016 óta a Lazio játékosa (258 meccs/168 gól a mérlege Serie A-ban), és a minap de Ligt őt nevezte meg az olaszok legveszélyesebb játékosaként, mint aki sokszor eltűnik a mezőnyben, de a semmiből is képes gólt szerezni. A bajorok holland védőjének személye azért is érdekes a mai találkozó előtt, mert korábban a Juventusban Sarri játékosa volt, 2020-ban együtt ünnepeltek bajnoki címet, és bevallása szerint nagyon sokat fejlődött a keze alatt.

A Lazio trénere a tegnapi sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a Bayern a favorit, de úgy állnak a meccshez, hogy azért a bajorok sem legyőzhetetlenek. A Bayern München és a Lazio mindössze két tétmeccset játszott eddig egymás ellen: a 2020/2021-es BL-idényben szintén a legjobb 16 között mérkőztek meg egymással, akkor a Bayern két sikerrel jutott tovább, mivel Rómában 4-1-re, Münchenben pedig 2-1-re nyert.

a kispadról nézte végig a Lille elleni meccset 

Ami a másik mai mérkőzést illeti, a Real Sociedad nagyon pechesnek mondhatja magát. Az Internazionale előtt megnyerte a BL-csoportját, aminek az lett a „jutalma”, hogy a csoportmásodikok közül a Paris Saint-Germaint fogta ki. A spanyol bajnoki tabella jelenlegi hetedik helyezettje szombaton hazai pályán 1-0-ra kikapott az Osasunától, és a legutóbbi négy tétmeccsén egyetlen gólt sem szerzett – három 0-0 után jött ez a vereség. A PSG-vel viszont szalad a szekér, nagy fölénnyel, 21 forduló után 11 pont előnnyel vezeti a bajnokságot, szombaton hazai pályán 3-1-re verte a Lille-t. Érdekesség, hogy Kylian Mbappé a kispadról nézte végig a meccset. 2017 óta a PSG játékosa, és a harmadik alkalom volt, hogy ilyen történt vele a Ligue 1-ben. 

Sajtóhírek szerint a francia támadó hamarosan bejelenti azt, amit szinte már mindenki biztosra vesz: nem újítja meg a nyáron lejáró szerződését, a következő szezonban pedig jó eséllyel a Real Madridban láthatjuk. Luis Enrique vezetőedző most azonban csak azért pihentette, nehogy megsérüljön, mert ma nagy szükség lesz rá.

– Nem akartunk kockáztatni. Nagyon jó fizikai állapotban van, játszhatott volna, de úgy döntöttünk, hogy óvatosak leszünk. És ez szerintem okos döntés volt. Szerdán százszázalékos formában lesz – mondta a spanyol tréner.

A BL előző hét kiírását nézve a PSG 2020-ban döntőt, 2021-ben elődöntőt játszott, azonban a további öt esztendőben, így tavaly és tavalyelőtt már a 16 között búcsúzott, és a párizsiaknak szörnyen kínos lenne, ha most is így járnának. A Real Sociedadnak annyi előnye van, hogy a visszavágót hazai pályán játszhatja, így a franciáknak minél nagyobb előnyt kell szerezniük. 

Luis Enrique. Forrás: X/Paris Saint-Germain

Luis Enrique a tegnapi sajtótájékoztatón azért egy poént is elsütött a spanyolok vezetőedzőjével, Imanol Alguacillal kapcsolatban:

– Remélem, nem az lesz a döntő tényező, hogy ő hat éve van a csapatánál, én pedig csak hat hónapja az enyémnél.

A Paris Saint-Germain és a Real Sociedad még nem találkozott egymással.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések, mai műsor

Lazio (olasz)–Bayern München (német) 21.00 (tv: M4 Sport)

Paris Saint-Germain (francia)–Real Sociedad (spanyol) 21.00 (Sport 1).

Borítókép: Kylian Mbappé csak néző volt a Lille elleni mérkőzésen (Fotó: Europress/AFP/Alain Jocard)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.