Thomas Tuchel már nem tudja mivel magyarázni a Bayern újabb szégyenét

Kezd összeomlani a Bayern München Thomas Tuchel vezetőedző irányítása alatt, ennek újabb jele volt a Lazio elleni 1-0-s vereség a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén szerda este. Az edző szerint csapata elvesztette a hitét, és nem a Lazio nyerte meg a mérkőzést, hanem a Bayern vesztette el azt. Akárhogy is: Tuchel vezetésével a Bayern jelenleg minden fronton vereségre van ítélve, míg elődje, Julian Nagelsmann minden fronton harcban volt a győzelemért, amikor körülbelül egy éve kirúgták.

2024. 02. 15. 6:55
Bundesliga - Eintracht Frankfurt vs FC Bayern Munich
epa11019395 Munich's head coach Thomas Tuchel (L) and assistant coach Zsolt Loew (R) watch on the bench during the German Bundesliga soccer match between Eintracht Frankfurt and FC Bayern Munich in Frankfurt, Germany, 09 December 2023. EPA/RONALD WITTEK CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 2019 decemberében fordult elő olyan, hogy a Bayern München egymás utáni meccseken kikapott. Mostanáig. Thomas Tuchel együttese ráadásul az idény végkimenetele szempontjából két kulcsfontosságú találkozót veszített el néhány nap leforgása alatt. Méghozzá úgy, hogy gólt sem szerzett azokon. A Bundesliga legutóbbi fordulójában az éllovas Bayer Leverkusen 3-0-val mosta le a pályáról a címvédőt, amivel öt pontra növelte az előnyét az első helyen, a BL-nyolcaddöntőben pedig a Lazio 1-0-ra hozta Rómában az első felvonást.

Harry Kane Bayern München Bundesliga Hoffenheim
sem tudott segíteni a Bayern Münchenen (Forrás: X/FC Bayern München)

Tekintettel arra, hogy a Bayern a Német Kupából már korábban kiesett a harmadosztályú Saarbrücken ellen, úgy fest a helyzet, hogy Tuchel trófea nélkül maradhat ebben az idényben. Még a német Szuperkupát sem sikerült megnyerni augusztusban, amikor a Lipcse mért 3-0-s csapást a Bayernre Münchenben. Mindez különösen kínos annak fényében, hogy tavaly márciusban, amikor váratlan edzőcserére szánta el magát a Bayern, Julian Nagelsmann minden fronton harcban volt a győzelemért, a BL-ben például százszázalékos teljesítménnyel várta a negyeddöntőt, miután a legjobb tizenhat között oda-vissza verte a PSG-t.

Még egy adalék a Tuchel–Nagelsmann-párhuzamhoz: a bajorok jelenlegi edzője a Lazio ellen a tizedik vereségét szenvedte el a 43. mérkőzésén, a ma már a német válogatottat vezető Nagelsmann ugyancsak tízszer kapott ki a Bayern edzőjeként, csak épp majd kétszer annyi, 84 találkozón.

– Nagyon mérgesek vagyunk a vereség miatt – jelentette ki Tuchel az újabb pofon után. – Úgy gondolom, ezt a meccset mi veszítettük el, nem a Lazio nyerte meg. Nem tudom pontosan, miért vesztettük el a hitünket a második félidőre, de ez történt, ami miatt hátrányba is kerültünk. Ez megmagyarázhatatlan, mert azt kértük a csapattól, hogy a második félidőben is legyünk fölényben, tartsuk a tempót.

Kétségtelen, hogy az első félidőben a Bayern játszott fölényben, azonban képtelen volt eltalálni a Lazio kapuját. Ez a meccs egészére is igaz, a müncheniek 17-szer lőttek kapura, de az olaszok kapusának, Ivan Provedelnek egyszer sem kellett védenie. Ahogy a futballban az lenni szokott, a Bayern nagylelkűsége megbosszulta magát, a második félidő közepén Dayot Upamecano óriási butaságot követett el, egy nagyon elkésett belépővel kiállíttatta magát és összehozott egy tizenegyest, amiből Ciro Immobile belőtte a mérkőzés egyetlen gólját.

 

szerint még nincs vége

A párharc persze még nincs lefutva, a március 5-én esedékes müncheni visszavágón a Bayern 1-0-s hátrányból még kiharcolhatja a továbbjutást.

– Kikaptunk, de a meccs képét tekintve, elfogadom az 1-0-s vereséget, van még egy visszavágó – fogalmazott a bajorok rutinos támadója, Thomas Müller. – Ismerjük a képességeinket, tudjuk az elvárásokat, össze kell tartanunk, nincs más választásunk. Küzdeni fogunk minden kiírásban az utolsó pillanatig és mindent beleadunk. Az optimizmus nem a legmegfelelőbb szó, de bízom magunkban.

Három hét múlva ezt a pályán bizonyítani is kell. A német sajtóban egyébként arról írnak, hogy a Bayern vezetése tanult Nagelsmann elküldéséből, és Tuchel a rossz eredmények ellenére befejezheti az idényt, csak annak végén értékelik majd a munkáját.

Borítókép: Thomas Tuchel és Lőw Zsolt egyre tanácstalanabbak a Bayern München kispadján (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.