Így lett úrrá a nehézségeken a Fradi, amely bravúrra készül Franciaországban

Egy, kettő, vagy egy sem? Hány magyar együttes csatlakozik a csoportját korábban megnyerő, így automatikusan negyeddöntős Győri Audi ETO KC mellé a legjobb nyolc között? Ez a hétvége kérdése a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Ami biztos: az idegenbeli visszavágó előtt a szombaton pályára lépő DVSC Schaeffler és a visszavágóját vasárnap lejátszó FTC-Rail Cargo Hungaria sincs könnyű helyzetben, hiszen jelenleg hátrányban van. A Brest elleni találkozó előtt a Ferencváros játékosával, Márton Grétával beszélgettünk.

2024. 03. 23. 6:15
Márton Gréta, FTC, Brest Bretagne, ESbjerg, Bajnokok Ligája
Márton Gréta és a Ferencváros nagy dobásra készül a Brest elleni visszavágón. Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan szkeptikusan álltak hozzá, amikor az idény előtt kiderült, hogy a DVSC női kézilabdacsapata szabadkártyával, harmadik magyarként elindulhat a Bajnokok Ligájában, ám a debreceniek csattanós választ adtak a kétkedőknek, hét győzelemmel jutottak tovább a csoportkörből. Ezt követően a lebonyolítás értelmében a másik csoport negyedikje várt a Debrecenre, ez a gárda pedig a címvédő Vipers Kristiansand. A norvégok bár 29-28-ra győztek a párharc első, debreceni mérkőzésén, csak az utolsó percekben tudták kicsikarni a győzelmet, a BL-újonc alaposan próbára tette a tavalyi győztest. Ezzel együtt is óriási bravúr volna, ha Szilágyi Zoltán vezetőedző együttese a szombat esti (18.00, tv: Sport1) visszavágón megfordítaná az állást.

Szintén hatalmas fegyvertény lenne, ha vasárnap (18.00, tv: Sport1) az FTC-Rail Cargo Hungaria továbbjutna a Brest Bretagne ellenében. A franciák a múlt szombaton 30-28-ra győzni tudtak Érden, vagyis a Ferencvárosnak mindenképpen nyernie kell, ha tovább szeretne jutni.

– Egész héten úgy éreztem, hogy a csapat nagyon izgatottan várja a visszavágót. Leültünk közösen, visszanéztük az első meccset, megpróbáltuk kijavítani azokat a hibákat, amelyeket elkövettünk, illetve megbeszéltük, hogy mi lehet a kulcsa a visszavágónak. Bízom abban, hogy a franciaországi mérkőzés sokkal jobban fog sikerülni – kezdte a magyar válogatott balszélső, Márton Gréta, aki pénteken utazás közben, a repülőtéren várakozva nyilatkozott lapunknak. – Nagy bravúr lenne, ha sikerülne továbbjutnunk. Táplálkozunk még a tavalyi, szintén bravúros sikerből, amit a Metz otthonában tudtunk elérni. Ez mindenképpen pluszmotivációt ad, semmi sem lehetetlen, ha jól jön ki a lépés, bármi megtörténhet. Tudjuk, hogy az ellenfelünk az egyik legjobb formában lévő csapat a Bajnokok Ligájában. Borzasztóan nehéz mérkőzés lesz a vasárnapi, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy tovább tudjunk jutni, mert szeretnénk még BL-meccset játszani ebben a szezonban.

Márton Gréta és a Fradi a negyeddöntőbe vágyik (Fotó: Maciej Kulczynski)

Az Érden lejátszott első meccsen vezetett is a Fradi, ám a nyártól már a zöld-fehéreket erősítő orosz kézilabdázó, a kilenc találatig jutó Valerija Maszlova vezényletével a maguk javára fordították az állást a franciák. Márton Gréta szerint a higgadtság és a türelem lesz a kulcsszó vasárnap.

– A hazai meccs egészében nagyon jól tartottuk magunkat, próbáltunk végig közel maradni a Bresthez, vezettünk is. Fontos lenne, hogy történjen bármi, a visszavágón higgadtak maradjunk, és türelmesen le tudjuk játszani azokat a dolgokat, amiket megbeszéltünk. Az egyik fő eleme lehet a védekezésünknek, ha ki tudunk lépni a távoli zónából érkező lövésekre, gondolok itt Maszlovára, aki rengeteg gólt lőtt nekünk sajnos. Őt mindenképpen hatástalanítanunk kell majd – mondta Márton Gréta.

A Ferencváros számára nehézkesen indult az évad, egészen a csoportkör utolsó fordulójáig nyitott kérdés volt, hogy a tavalyi BL-ezüstérmes továbbjut-e a csoportból. A csoportszakasz végjátékára már nem az alig néhány hónappal korábban igazolt edző, Martin Albertsen készítette fel a Fradit, ám Albertsen segítőjével, a vezetőedzővé előlépő Allan Heinével magára talált a csapat. Az FTC-Rail Cargo Hungaria most magabiztosan vezeti a magyar bajnokságot, nemrég pedig sorozatban harmadszor is elhódította a Magyar Kupát, miután a döntőben legyőzte a Győrt.

– Sajnos döcögősen indult a szezon, voltak nagyon komoly mélypontjai is a csapatnak, aztán ahogy szépen lassan szoktunk bele az új rendszerbe és jöttek a változások, túl tudtunk lendülni ezeken a nehézségeken. Ehhez nagyban hozzájárult a csapatkohézió, és az, hogy nagyon jól érzi magát mindenki. Szerettünk volna javítani az eredményeinken, minden nap rengeteg munkát tettünk bele, hogy ezt megváltoztassuk, és a tavaszi szezon sokkal jobban sikerüljön, mint az őszi – magyarázta a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Márton Gréta.

A már meglévő Magyar Kupa-serleg mellé jó eséllyel elhódítja a hazai bajnoki címet is az FTC. Ezen kívül az idény megítélése nagyban függ attól, hogy vasárnap sikerül-e újabb csodát tenni, és tovább menetelni a Bajnokok Ligájában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.