Ukrán demonstráció, ukrán öröm, ferencvárosi bánat

Ukrajna 1-0-s hátrányból a hajrában fordítva 2-1-re győzött Bosznia-Hercegovina vendégeként a labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjének elődöntőjében, így a Budapesten Izrael ellen győztes Izlanddal mérkőzik meg az Eb-részvételért. A szigetországiak ugyanis ezen az ágon Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 4-1-re legyőzték Izraelt. Két ferencvárosi futballista, Eldar Civic (Bosznia-Hercegovina) és Abu Fani (Izreael) is vesztes csapat tagja volt tehát. Magabiztosan jutott a pótselejtezők döntőjébe Lengyelország, Görögország és Wales is.

2024. 03. 21. 22:49
Az ukrán válogatott a Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzés előtt Forrás: UEFA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok már a háború kitörése előtt is demonstráltak Zenicában, Bosznia-Hercegovina vendégeként, akkor annak nem lett jó vége, az ukrán és a bosnyák drukkerek tévedésből egymásnak estek. Csütörtök este sem maradt el a demonstráció, de ezúttal nem lehetett félreértés, az ukrán játékosok méretes ukrán zászlókba burkolózva vonultak ki a Bosznia-Hercegovina ellen mérkőzésre, a labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjében, annak is az elődöntőjében.

Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, labdarúgó Európa-bajnokság, pótselejtezők, Rebrov
A Ferencváros játékosa, Eldar Civic (jobbra) ledermed, miközben az ukránok ünnepelnek. Fotó: UEFA

Egyenlő erők küzdelmét hozta a mérkőzés, a bosnyákok mellé állt a szerencse, az 57. percben Matvijenko szerencsétlenül ért bele egy belőtt labdába, ami védhetetlenül vágódott a hálóba. Öngól. Ezzel szereztek vezetést a hazaiak (1-0).

Civic nem állt a helyzet magaslatán

Sokáig úgy tűnt, ez a győzelemhez is elég, ám a 85. percben egyenlítettek az ukránok. Mudrik remek labdával indította Konopliát, akit a csereként beállt ferencvárosi Civic kicsit késve támadtott meg, a Sahtar vörös hajú jobbhátvédje így zavartalanul és tökéletesen adott középre, Jaremcsuk érkezett, s hálóba passzolt (1-1)

Sőt, három perc múlva átvették a vezetést az ukránok! Jaremcsuk ezúttal előkészített, bal lábbal emelt középre, Dovbik bólintott védhetetlenül a hálóba (1-2). Civic dermedten, egy lépésről figyelte a gólt (1-2).

Abu Fani is vesztes csapatban volt

A játékvezető ugyan nyolc percet hosszabbított, de a bosnyákok nem tudtak egyenlíteni, a korábbi Fradi-edző Szergej Rebrov vezette Ukrajna 2-1-re győzött, bejutott a pótselejtezők döntőjébe, és Wroclawban Izlanddal mérkőzhet meg az Eb-részvételért. Izland ugyanis Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 4-1-re verte Izraelt, amelyben ugyancsak csereként lépett pályára egy Fradi-játékos, Abu Fani.

Európa-bajnoki pótselejtező, elődöntők

A ág:
Lengyelország–Észtország 5-1
Wales–Finnország 4-1

B ág:
Izrael–Izland 1-4
Bosznia-Hercegovina–Ukrajna 1-2

C ág:
Grúzia–Luxemburg 2-0
Görögország–Kazahsztán 5-0

A döntőket jövő kedden játsszák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.