Hosszú Katinka így gratulált a csodaúszónak, aki a lánya lehetne

Egy nap elteltével is Jackl Vivien elképesztő úszásán hüledezik a sportvilág: a mindössze 15 éves tehetség olyan idővel szerezte meg az országos bajnoki címet csütörtökön a Duna Arénában, amivel februárban simán megnyerte volna a dohai világbajnokságot 400 vegyesen. Nem mellesleg több mint 12 másodpercet vert a szám korábbi világcsúcstartójára, Hosszú Katinkára, aki megölelte őt a döntő után.

2024. 04. 12. 13:48
HOSSZÚ Katinka; JACKL Vivien
Hosszú Katinka (j) gratulál a győztes Jackl Viviennek a női 400 méteres vegyesúszás döntője után az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei úszó ob legnagyobb szenzációja immáron nem aranyhalmozó visszatérése, hanem Jackl Vivien elképesztő berobbanása. A tatabányaiak 15 éves reménysége hivatalosan még csak a serdülő korosztályhoz tartozik, ennek ellenére olyan időt úszott 400 vegyesen, amivel simán világbajnok lett volna a februárban megrendezett dohai vb-n.

JACKL Vivien
Jackl Vivien alig hitt a szemének, amikor meglátta az időeredményét. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A dohai vb-n négy perc harminchét másodperces idővel lehetett aranyat szerezni, Jackl viszont a mostani 4:34,96 perces idejével mindenkit megdöbbentett. Ezzel természetesen teljesítette az olimpiai szintidőt, és a világ idei második legjobb idejének birtokosaként a francia fővárosban sem biztos, hogy csak a tisztes helytállás lehet a célja.

 

Miért úszott hihetetlenül nagyot Jackl Vivien?

  • az ideje új junior Európa-csúcs, csaknem négy másodperccel döntötte meg a 2019 óta fennálló rekordot,
  • majdnem hat másodpercet javított a korábbi legjobbján (4:40.36), amivel tavaly Belgrádban junior Európa-bajnok lett,
  • megdöntötte Risztov Éva 2002 óta érvényes korosztályos (17 évesek) rekordját, ami annak idején felnőtt Eb-ezüstöt ért,
  • csak két magyar úszó tudott nála jobbat valaha 400 vegyesen: és
  • az elmúlt húsz évben többek közt egy olimpiai bronzérmet, két világbajnoki aranyat és négy Európa-bajnoki győzelmet ért volna az ideje.

Az olimpiáig persze nem kell előreszaladni, de a magyar úszósport is bővelkedik tinisztárokban, Egerszegi Krisztina például csak 14 volt, amikor 1988-ban Szöulban az első olimpiai aranyát szerezte. A 400 vegyes másik korszakos bajnoka, Hosszú Katinka más utat járt be, neki aránylag későn adatott meg az olimpiai siker 2016-ban, akkor viszont világcsúccsal húzta be az aranyat Rióban. Most pedig 12 másodpercet kapott a nála 19 évvel fiatalabb Jackltől, aki az életkoruk alapján akár a lánya is lehetne.

A szülése után 34 évesen visszatérő Hosszú nagyon sportszerűen átölelte az új csodaúszót, és mosolyogva gratulált neki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.