Pillangóhatás, avagy Milák Kristóf ki nem mondott szavainak ára van

Az olimpiai bajnok oktat és kioktat az úszók országos bajnokságán.

2024. 04. 12. 5:19
MILÁK Kristóf
Milák Kristóf egyéves kihagyás után visszatérve halmozza az aranyérmeket az úszók országos bajnokságán. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

oktat és kioktat az úszok ma záruló országos bajnokságán.

Látszólagosan oktatja a szakmát, hogy minden vészjóslás ellenére, az úszás egyetemes szabályait felrúgva is képes nyerni, nyerni és nyerni. Az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Milák mindössze öt hetet edzett idén Virth Balázs irányításával az ob előtt. Ennek ellenére az első három versenynapon ötből négy számában győzött, korábban elképzelhetetlenül minimális felkészüléssel a háta mögött. Legalábbis a látszat most így fest, a szakmai okok és a korábbiakhoz képest nem egyértelműen biztató időeredmények mélyebb elemzése elhomályosul az aranyak fényében. 

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf újra megmutatta zsenialitását. Fotó: MTI/Kovács Tamás

És Milák kioktatja az újságírókat, akiknek az első három nap nem állt meg nyilatkozni a Duna Arénában, hűvösen átnézett rajtuk, mintha ellenségek lennének. Talán észre sem vette, hogy ezzel nemcsak a munkáját végző médiahadat büntette a neki feltehetően nem tetsző cikkek miatt, hanem a rajongóit, az úszósport szerelmeseit is, mert így hozzájuk sem szólt egy szót sem. Esetleg a zárónapon rá tudják erre bírni, mind erre várunk.

Még két éve sincs, amikor 2022 júniusában Milák ugyanitt, a Duna Arénában megúszta az 1:50,34 perces, őrületes világcsúcsát 200 pillangón, majd a medencéből kiszállva, kétszázas pulzussal, levegő után kapkodva szólt a lelátón őt éltető négyezer emberhez: „Ez az érem a tiétek. Ez a rekord a tiétek. A szívem a tiétek.” Most nagy a kontraszt.

Mindeközben az ob-n olyanok is feszegetik a határaikat a Duna Arénában, akikről soha senki nem beszél. Például a 100 mellen aranyérmes Horváth Dávid, aki – miként arra a mesteredző, Turi György rámutatott – főállásban, teljes munkaidőben úszást oktat gyerekeknek, közben a második diplomájára hajt a Testnevelési Egyetemen. Ja, és „hobbiból” úszik is. A kvázi amatőr versenyzőként szerzett országos bajnoki címét csakis a sportág vegytiszta szeretete ihlette, mentesen a profiknak kijáró anyagi jóléttől, méregdrága, messzi edzőtáboroktól és egyéb nyalánkságoktól.

Lehet, hogy a gyerekek a Milák Kristófok fényes sikerei miatt kezdenek el úszni, de a Horváth Dávidok áldozatos napi munkája miatt maradnak hosszú távon az uszodákban. Egy ideális világban ez a teljesítmény is fókuszban lehetne, ennek is lenne igazi hírértéke, ez is érdekelné az embereket.

De ez nem egy ideális világ, és a törvényei alól még a győzelmekhez szokott Milák sem pillangózhatja ki magát anélkül, hogy valamit – valami fontosat – elveszítene.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.