Rutinos a 21 éves kínai, ugyanúgy vert ki egy világbajnokot, mint tavaly

A címvédő Luca Brecel és Mark Selby után újabb korábbi világbajnok esett ki a sznúker-világbajnokságon. A háromszoros vb-győztes, 49 éves Mark Williams Sze Csia-hujtól kapott ki 10-9-re a sheffieldi Crucible Színházban zajló világbajnokság első fordulójában. A 21 éves kínai egy éve az első fordulóban ugyanígy, döntőfrémben verte ki a szintén világbajnok Shaun Murphyt.

2024. 04. 23. 19:38
 Sze Csia-huj, Mark Willams
Mark Willams sportszerűen gratulál Sze Csia-hujnak a mérkőzés után Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Williams a hétfői első szakaszban sovány előnyt szerzett (5-4), kedd délután aztán Sze Csia-huj (angol átiratban Si Jiahui) átvette az irányítást és fordított 9-7-re. Ekkor azonban elkövetett néhány kisebb hibát, amit a háromszoros walesi világbajnok kihasznált és egyenlített 9-9-re. Következett a döntőfrém. A 21 éves kínai nagyon idegesnek tűnt, egyértelműen Mark Williams uralta a biztonsági csatát, ám a rá valló túlzott bátorsággal bevállalt egy nehéz lökést jobb középre. A piros golyó kitáncolt a lyukból, s ezután Sze Csia-huj már csak egy-egy pozicionálást rontott el, de rendre belökte a golyókat. Amikor aztán hibázott, az már nem számított, mert akkora fölényben volt. Mark Williams nem is folytatta a mérkőzést, megadta a frémet, így Sze 10-9-re megnyerte a meccset.

Sze Csia-huj, Mark Williams, sznúker-világbajnokság, Crucible
Sze Csia-huj keze megremegett, de a szerencse végül mellé állt. Fotó: X

A kínai játékos egy éve ugyanilyen emlékezetes csatában Shaun Murphyt verte 10-9-re az első fordulóban, aztán egészen az elődöntőig menetelt. Ronnie O’Sullivan már a jövő világbajnokaként méltatta, ám Sze Csia-huj az elődöntőt 13-4-es vezetésről elvesztette 17-16-ra a későbbi világbajnok Luca Brecel ellen.

Idén Brecel már nincs versenyben, miután 9-6-os vezetésről kikapott 10-9-re David Gilberttől. Mark Williams a harmadik kieső világbajnok, hiszen Mark Selby 10-6-ra elvérzett Joe O’Connorral szemben. A négyszeres világbajnok Selby a vereség után ismét arról beszélt, lehet, hogy befejezi a pályafutását, hiszen a felesége nagyon beteg, mellrákkal küzd.

Sokak kedvence, a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan csak szerdán kezdi meg a szereplését, az első fordulóban a walesi Jackson Page lesz az ellenfele a Crucible Színházban, amelyet nemcsak ő bírált idén, hanem az iráni Hosszein Vafaei is, aki kényelmetlennek és koszosnak bélyegezte a sportág szentélyét…

Sznúker-vb, 1. forduló:

Luca Brecel (belga, 1.)–David Gilbert (angol, 31.) 9-10
Ali Carter (angol, 9.)–Stephen Maguire (skót, 28.) 7-10
Shaun Murphy (angol, 8.)–Ljü Hao-tien (kínai, 26.) 10-5
Mark Selby (angol, 5.)–Joe O’Connor (angol, 30.) 6-10
Judd Trump (angol, 3.)–Hosszein Vafaei (iráni, 19.) 10-5
Tom Ford (angol, 14.)–Ricky Walden (angol, 32.) 10-6
Csang An-ta (kínai, 11.)–Jak Jones (walesi, 44.) 4-10
Mark Williams (walesi, 6.)–Sze Csia-huj (kínai, 23.) 9-10
Gary Wilson (angol, 10.)–Stuart Bingham (angol, 29.) 5-10

Robert Milkins (angol, 16.)–Pang Csün-hszü (kínai, 27.)
Kyren Wilson (angol, 12.)–Dominic Dale (walesi, 40.)
John Higgins (skót, 13.)–Jamie Jones (walesi, 41.)
Mark Allen (északír, 4.)–Robbie Williams (angol, 45.)
Ting Csün-huj (kínai, 7.)–Jack Lisowski (angol, 17.)
Barry Hawkins (angol, 15.)–Ryan Day (walesi, 18.)
(angol, 2.)–Jackson Page (walesi, 43.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.