A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Két csapatunknak Debrecen jelenti az utolsó esélyt Párizsra

Csütörtökön megkezdődik a kosárlabda 3×3-as szakágának az utolsó olimpiai selejtező tornája. A helyszín Debrecen, és ez az utolsó esélye a magyar és a női válogatottnak is arra, hogy kvótát szerezzen a párizsi játékokra. A hölgyeknél életében először játszik Kiss Virág, a török Mersin magyar sztárja. A szervezők telt házat és jó hangulatot várnak a nagytemplom előtt felállított lelátókra.

2024. 05. 15. 17:00
Debrecen már hagyományos helyszíne a 3x3-as kosárlabda selejtező tornáinak. Fotó: Origo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatsportok közül a magyar kézilabda és a vízilabda mindkét nemnél képviselteti magát a párizsi olimpián. A hagyományos kosárlabda ezt nem teszi meg, a férfiaknál olyan erős a mezőny, hogy a magyar válogatott számára elérhetetlen az olimpia, a hölgyek viszont örökké emlékezetes, drámai csatában mindössze egyetlen ponttal veszítették el a részvételről döntő selejtezőt. Erre a szörnyű fordulatra a 3×3-as szakág adhat vigaszt, itt még a férfiaknak és a nőknek is van egy esélyük kiharcolni a kvótát, ez pedig a Debrecenben ma kezdődő utolsó kvalifikációs torna.

A sajtótájékoztató résztvevői elégedetten beszéltek az előkészületekről  Forrás: Facebook/3x3Debrecen

Papp László polgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, óriási megtiszteltetés és rang ez a városnak, hiszen másodjára szerveznek a cívisvárosban kosárlabda olimpiai selejtezőt. Kiemelte, 2015 óta rendeznek a sportágból különböző világversenyeket, s a tíz év alatt remek együttműködés alakult ki a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) és a város között. Az is megelégedéssel tölti el a városvezetőt, hogy a 3x3-as mérkőzések ideje alatt megtöltik a szurkolók, érdeklődők a nagytemplom előtti teret.

– Egyre nagyobb a városnak a reputációja, köszönhetően a sportágnak – hangsúlyozta Papp László és hozzátette, 16 férfi és 16 női válogatott küzd majd a párizsi olimpiára való kijutásért.

Debrecen a sportág fővárosa

Maximiliano Palheiro, a FIBA 3x3-as szakágának operatív igazgatója szintén méltatta az elmúlt tíz év együttműködését, s mint fogalmazott, sikerült elérniük, hogy olimpiai sportág legyen a 3x3-as kosárlabda, szerinte a kiváló szervezőbizottságnak köszönhetően a sportág fővárosa lett Debrecen. Becsky István, a szervezőbizottság elnöke a szakadó eső közben bejelentette, hasonló időjárás esetén a helyszín az Oláh Gábor utcai Sportcentrum lesz. 

A nagyobb reményeket a hölgyek szerepléséhez lehet fűzni, bár a végső siker az ő esetükben is nagy bravúr lenne. Ők Izraellel, Hollandiával és Olaszországgal játszanak egy csoportban, innen az első kettő lép tovább a kieséses szakaszba. Az előző, hongkongi tornához képest változás, hogy Beatrice Mompremier megsérült, ezért Bröndy Vivien, Papp Klaudia és Szabó Fanni mellett a török Mersin klasszis centerét, Kiss Virágot nevezte Földi Attila szövetségi edző. Kiss Virág még sohasem játszott 3×3-as kosárlabdát, ám így is erőssége lehet a válogatottnak. 

A női válogatottnak van nagyobb esélye a sikerre. Forrás: Facebook/MKOSZ

– Virággal erősödünk, mivel komplexebb játékos, mint Beatrice, elsősorban azzal, hogy van külső dobása – mondta Papp Klaudia a bb1.hu szakportálnak. – Kint, bent meg tud oldani különböző helyzeteket, mozgékonyabb is, ami a védekezésben nagy segítség lehet, mert ott akadtak problémáink Hongkongban. A taktikában nincs szükség nagy változásra, különösen a támadójátékban nincs, hiszen tizenhét pont feletti átlaggal zártuk a legutóbbi tornát, ami a női mezőnyben kifejezetten jónak számít, ráadásul változatos játékkal, kintről, bentről betalálva.

Kiss Virág erősítést jelent a csapatnak. Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

A férfiaknál Csirke Ferenc edző az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics összetételű csapattal próbál meg helytállni a csoportban Izrael, Puerto Rico és Ausztria ellen. A ranglistán a magyar válogatott a 15. helyen áll, az osztrákok tíz, a karibiak hét, az izraeliek pedig két hellyel előzik meg, azaz a csapattól már az is kellemes meglepetés lenne, ha továbbjutna a kieséses szakaszba.

A nyári párizsi olimpiára öt-öt férfi- és női csapat már kvalifikálta magát, a fennmaradó három-három helyről a debreceni selejtezőtorna dönt. Debrecenben a nagytemplom előtt felépített lelátó csaknem ezer szurkoló befogadására alkalmas, a szervezők a magyar válogatottak részvétele miatt kiemelt érdeklődésre, azaz telt házra számítanak, a szurkoláson aligha múlik majd a siker. 

Olimpia selejtező torna, Debrecen, a magyarok mérkőzései. Május 16., csütörtök: Magyarország–Izrael (női) 19.20, Magyarország–Hollandia (női) 21.35; május 17., péntek: Izrael–Magyarország (férfi) 19.20, Magyarország–Puerto Rico (férfi) 21.35; május 18., szombat: Olaszország–Magyarország (női) 20.45, Ausztria–Magyarország (férfi) 21.35.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.