Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Milák útjai kifürkészhetetlenek, de előbb versenyezhet, mint hinnénk

Eltelt egy hónap Milák Kristóf reményteli visszatérése óta, ám az áprilisi országos bajnokságon bemutatott aranyhalmozása után újra kihagyta az edzések nagy részét, ami ismét komoly aggodalomra ad okot a párizsi olimpia előtt. Milák edzéseket rendszeresen nem látogat, de már megvan az időpont, hogy mikor láthatjuk legközelebb versenyezni.

2024. 05. 11. 5:45
Úszó OB Milák Kristóf
Milák Kristóf az úszók áprilisi országos bajnokságán a Duna Arénában. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az áprilisi országos bajnokságon való nagy visszatérése óta 38 edzésből 32-t ellógott, mindössze haton vett részt – írta meg a Sportál. Kerestük az ügyben Milák edzőjét, ám Virth Balázs a megértésünket kérte, hogy nem kíván nyilatkozni. Feltételezhetjük, hogy jót nem tudna mondani, rosszat meg nem akar, ugyanis más forrásból úgy értesültünk, hogy Milák valóban sok edzést mulasztott az utóbbi időben: a megjelent számok nem pontosak, de arányaikban igazak.

Úszó OB Milák Kristóf
Milák Kristóf legutóbb az országos bajnokságon versenyzett áprilisban Fotó: Mirkó István

Többeket kerestünk, hogy véleményezzék az olimpiai bajnok újabb hiányzásait és azok várható hatásait a párizsi olimpiára való felkészülés utolsó szakaszában, de Milák neve most mindenkit elriaszt a nyilatkozattételtől. Véleményük persze van, csak jobbnak látják, ha nem mondják el nyilvánosan, ami egyrészt érthető, másrészt önmagában sokatmondó.

Mi lesz így a párizsi olimpián?

A 24 éves úszó már egy éve nem edz rendszeresen, kihagyta a tavalyi és az idei világbajnokságot is, egyéves szünet után az áprilisi ob-n versenyzett először. Előtte mindössze öt hetet készült Virth Balázs irányításával. Ennek ellenére, sokakat meglepve tarolt: a hat számából ötöt megnyert.

Milák fényes eredményei ugyanakkor félrevezetőek is lehetnek, hiszen a fő számában, 200 pillangón több mint két másodperccel gyengébb idővel győzött, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Idő közben a Bob Bowmannel készülő francia Léon Marchand személyében akadt egy komoly kihívója is, aki Párizsban, hazai pályán képes lehet 1:51-es időre, amit 200 pillangón korábban csak Milák és Michael Phelps tudott valaha.

– Erősnek erős, gyorsnak gyors, az állóképességet kell pótolni és arra a szintre felhozni, ahol tavaly ilyenkor tartott – vont mérleget Virth az ob után Milák helyzetéről.

A sokat emlegetett állóképességnek fontos szerepe van abban, hogy bírja szuflával a 200 pillangót az elejétől a végéig. Esetében ez jelentheti a különbséget az 1:54 és az 1:51 között. Az ob-n győztes idejével Milák egy olimpiai mezőnyben szinte biztosan nem lenne dobogós, az 1:54,90-nel a döntőbe jutása sem lenne garantált. A tőle megszokott űridőkhöz szükséges állóképesség megszerzése pedig edzéslátogatás nélkül bajos.

Mikor versenyez legközelebb Milák Kristóf?

Nagyjából két és fél hónap van hátra a párizsi olimpia úszóversenyeiig. A Miláknak legfontosabb számban, 200 pillangón, amelynek a világcsúcstartója, július 31-én rendezik a döntőt. Legkésőbb aznap üt az igazság órája.

Leghamarabb azonban már június elején képet kaphatunk Milák formájáról. A napokban bejelentették ugyanis a Mare Nostrum versenysorozat monacói állomásának résztvevői között, ezt a viadalt június 1-2-án rendezik (Hosszú Katinka itt kísérelheti meg a kijutást az olimpiára). Hogy Kristóf valóban rajthoz áll-e, azt persze jelenleg senki sem tudhatja biztosan. A monacói versenyt követően jó eséllyel a belgrádi Európa-bajnokságon láthatjuk még az olimpia előtt.

Addig is Milákra hamarosan újabb külföldi edzőtábor vár Virth csapatában. Az ob előtt Tenerifén rendesen végigcsinálta a kinti felkészülést, hasonlóra most újra nagy szüksége lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.