Nadal elköszönt, és elárulta, mi ér többet a Grand Slam-címeinél

Rafael Nadal lejátszotta karrierje utolsó madridi meccsét. A spanyol teniszlegendát a nyolcaddöntőben a cseh Jirí Lehecka állította meg a salakpályás ATP 1000-es versenyen. Nadal öt madridi tornagyőzelméről a szervezők búcsúzóul óriási molinókkal emlékeztek meg. Rafael Nadal hangsúlyozta, hogy a pályafutása még nem ért véget.

2024. 05. 01. 14:02
Rafael Nadal Madrid Jirí Lehecka tenisz ATP 1000 búcsú
Rafael Nadal kedd este játszott utoljára a madridi teniszversenyen Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az utolsó madridi versenyén három meccset nyert meg. A tizenhat éves amerikai Darwin Blanch nem jelentett neki kihívást, a második fordulóban, az Alex de Minaur elleni mérkőzés előtt viszont a szervezők már készen álltak Nadal búcsúztatására. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok spanyol teniszező azonban visszavágott az ausztrálnak az egy héttel korábbi barcelonai vereségért, majd az argentin Pedro Cachín ellen is nyert. A cseh Jirí Lehecka ellen viszont már valóban eljött a búcsú ideje.

Rafael Nadal Madrid ATP 1000 tenisz győzelmek
Rafael Nadal ötször nyerte meg a madridi mesterversenyt. Forrás: ATP Tour

Nadal és Lehecka meccse szoros volt, ám egy rövid időszak eldöntötte: a spanyol az első játszma végén, majd a második elején is elveszítette az adogatását, brékelni pedig egyszer sem tudta nála tizenöt évvel fiatalabb cseh ellenfelét.

– Lenyűgöző volt ilyen legendás játékossal a pályán lenni. Egy álmom vált valóra. Kissé keserédes, hogy egy ilyen nagyszerű győzelmet a sok, neki szurkoló ember előtt értem el – mondta Lehecka, aki nagyon éretten, visszafogottan ünnepelte, hogy legyőzte a salakkirályt.

A kedd éjfélkor véget ért meccs ugyanis nem Leheckáról szólt, ő még folytatja a versenyt a Danyiil Medvegyev elleni negyeddöntőben, hanem Rafael Nadal utolsó madridi fellépésének végét jelentette.

 

Rafael Nadal búcsúja Madridtól

Minden idők egyik legnagyobb teniszezője a búcsúidényét teljesíti az ATP Touron. A többi ikonikus salakpályás helyszínhez képest Nadal Madridban egészen kevés, „csak” öt alkalommal (2005, 2010, 2013, 2014, 2017) nyert tornát, ráadásul az elsőt még nem kedvenc borításán, hanem fedett keménypályán. Nadal azonban még ezzel az öt sikerével is csúcstartó a spanyol fővárosban, s az öt sikernek immár egy-egy molinó állít emléket a madridi centerpálya fölött, amelyet a búcsúünnepségen húztak fel.

– 2003-ban indultam itt először, amikor még fedett pályán zajlott a torna. 2005-ben éreztem először úgy, hogy a tornagyőzelem esélyével indultam itt, és meg is nyertem a trófeát. Azóta feltétel nélküli támogatást kaptam mindenkitől. Igazi ajándékot kaptam tőletek az elmúlt huszonegy évben, ami többet ér, mint bármelyik Grand Slam-trófea, amit megnyertem – köszönt el a madridi szurkolóktól Nadal.

 

Rafael Nadal: Még nem vonultam vissza

A spanyol teniszező hangsúlyozta: bár Madridban ez volt az utolsó fellépése, még vannak tervei az évre. A jövő héten kezdődő római mesterversenyen is tervezi az indulást, akárcsak a Roland Garroson – előbbit tíz, utóbbit tizennégy alkalommal nyerte meg karrierje során.

Idén az olimpiát is a párizsi Roland Garros teniszközpontban rendezik, ahol szintén indulna Nadal, s a tervek szerint a szeptemberi Laver-kupán is pályára lép, amelynek két évvel ezelőtti felvonása Nadal nagy riválisa, búcsúeseménye volt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.