Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Így lett traktorokból kerékpár – látványos élőképpel és belga sikerrel zárult a magyar körverseny

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, így ő lett a viadal történetének első belga győztese. A vasárnapi zárószakaszon Wout Poels volt a leggyorsabb, míg a legjobb magyar az utolsó napon és összetettben is Dina Márton lett.

2024. 05. 12. 18:15
Thibau Nys sikerével ért véget a magyar körverseny. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap egy 173 kilométeres kihívás várt a magyar országúti kerékpáros körverseny mezőnyére, a kerekesek Siófok főteréről indulva tekertek el Pécsre. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel volt lemaradva az éllovastól.

Versenyzők a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszán, a pécsi Aradi vértanúk útján. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A siófoki rajtnál tömegek gyűltek össze, de az utak mentén is sokan voltak kíváncsiak a versenyre. Többen jelmezt öltöttek, Tamásiban kivonultak a tűzoltók, és traktorokból formált mozgó élőkép is fogadta a bringásokat. A látványos felvételt IDE kattintva láthatják!

 

Először nyert belga sportoló

Az előző naphoz hasonlóan sok volt a sikertelen szökési kísérlet, ez gyors kezdést eredményezett, 49,1 kilométeres volt az első óra átlaga. Végül Tamási előtt tudott eltekerni a részhajrában érdekelt 11 fős csoport, amelyben ott volt a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszát az elmúlt két évben megnyerő cseh Adam Toupalik, illetve a többször próbálkozó Mark Cavendish is. A 2011-ben világbajnok brit sprinter célja a zöld trikó megszerzése volt, meg is nyerte mindhárom részhajrát, majd az első pécsi mászáskor leszakadt a szökevénycsoportról, melynek legnagyobb előnye öt és fél perc volt, ekkortájt viszont már csak egy.

Korán megindultak a próbálkozások az egyre fogyatkozó mezőnyből, amely az utolsó szökevényeket 17 kilométerrel a cél előtt fogta meg. Az esélyesek csoportjában az UAE állt az élre az utolsó emelkedő elején, a csapatnak két bringása is „lőtávolban” volt összetettben a sárga trikóstól. Dina Márton a sor elejében helyezkedett. Ezt követően másfél kilométernél négyen elszakadtak a csoporttól, a címvédő és tavaly itt diadalmaskodó Marc Hirschi leszakadt, a hajrában pedig Poels indult jó ütemben, és a 2021-ben összetett győztes ausztrál Damien Howsont, illetve a német bajnok Emanuel Buchmannt megelőzve elsőként ért az állatkert elé. A negyedikként célba érő Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, megelőzve Buchmannt és a holland Poelst. Dina Márton az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott a magyar körverseny végén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.