A szlovákok ukránja meglepődött, Rebrov visszatért az öltözőbe

Talán Szlovákia szolgáltatta a legnagyobb meglepetést az Eurórópa-bajnokságon a csoportkör első fordulójában azzal, hogy 1-0-ra legyőzte Belgiumot. A szlovákok pénteken Ukrajnával találkoznak, s újabb sikerrel máris továbbjuthatnak. Az Eb előtt még azt mondtuk volna, Ukrajna a találkozó esélyese, de gyorsan módosulnak az erőviszonyok. Az ukránok harcias hevülete változatlan, s a találkozó érdekessége, hogy a szlovák válogatottban is akad egy félig ukrán játékos.

2024. 06. 21. 6:00
MARIN, Razvan; MUDRIK, Mihajlo, Ukrajna, Románia
Az ukránok fájdalmas ütést kaptak a románoktól Fotó: MTI/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E csoport első fordulójában alaposan borult a papírforma. A világranglista 48. helyén álló szlovákok 1-0-ra nyertek a harmadik Belgium ellen. A sportági statisztikákkal foglalkozó Opta kimutatása szerint ez a legnagyobb különbség a FIFA-rangsorban, ami valaha volt az esélytelenebb csapat által megnyert Eb-meccsen. A 24. Ukrajna viszont 3-0-ra kikapott a Szlovákiával szinte azonososan rangsorolt, 47. Romániától. Igaz, tegyük hozzá, a vereség elsősorban Andrij Lunyin lelkén szárad, az ukrán kapus két gólban is benne volt.

Andrij Lunyin, Románia, Ukrajna, bocsánat, hiba
Andrij Lunyin, az ukránok kapusa kétszer is nagyott hibázott a románok ellen (Fotó: AFP)

S akkor most mi a papírforma a szerdai Ukrajna–Szlovákia mérkőzésen? Ember nem tudja. Csak az biztos, hogy újabb győzelemmel a szlovákok továbbjutnak. Az ukránok újabb vereséggel nem esnének ki, de az utolsó fordulóban a belgák ellen már pokoli nehéz dolguk lesz.

Suslov, a félig ukrán a szlovák válogatottban

– Meglepett Ukrajna eredménye az első fordulóban, de egymás között is arról beszéltünk, hogy még nem jutottunk tovább, senkit nem szabad lebecsülnünk – nyilatkozta a szlovákok középpályása, Tomas Suslov.

S hogy miért éppen a Hellas Verona futballistáját kérdezték az ukránokról? Nem véletlenül, Suslov édesapja ugyanis ukrán.

Az ukránok, mi más tehetnének, fogadkoznak. Már a Románia ellen vereség után megkezdték a felkészülést a következő meccsre, méghozzá szokatlan módon: a játékosok arra kérték Szerhij Rebrov szövetségi kapitányt, hogy hagyja őket magukra, mert egymás között akarják megbeszélni a történteket.

REBROV, Szerhij
Szerhij Rebrov érzi a felelősséget, mit jelent Ukrajna szövetségi kapitányának lenni (Fotó: Mohamed Meszara)

Rebrov szerint normális, amit a játékosok tettek vele

– Lehet, hogy ez Németországban szokatlan, nálunk viszont teljesen normális, hogy a játékosok bizonyos dolgokat magukban akarnak elintézni – magyarázta az esetet Rebrov. 

A Ferencvárosi korábbi edzője ezután a szlovákokat dicsérte, megjegyezve, ő már a torna előtt tudta, hogy a szlovák válogatott igenis erős rivális. Aztán persze következett a már szinte kötelező háborús toposz:

– Egy nagyszerű országot képviselünk, amely két éve harcol a saját szabadságáért. Csalódást okoztunk a szurkolóinknak, akiknek Szlovákia ellen egy teljesen más Ukrajnát kell látniuk – jelentette ki Rebrov.

A két csapat eddig nyolcszor játszott egymással, az ukránok háromszor, a szlovákok kétszer nyertek, három meccs pedig döntetlenre végződött. Világversenyen most találkoznak először.

A csoport másik második fordulós meccsét, a Belgium–Románia találkozót szombaton 21 órától rendezik Kölnben.

A Románia–Ukrajna találkozó elemzése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.