Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Alcaraz titkos videója, sem ő, sem Nadal nem vesztegette az idejét

Carlos Alcaraz huszonegy éves korára elért mindent, amiről álmodott. A US Open és Wimbledon után immár a Roland Garros bajnokának is mondhatja magát. Alcaraz azonban nem áll le, s bár ez még nagyon távoli cél, de reméli, hogy Roger Federer, Rafael Nadal és végül Novak Djokovics szintjére is eljut a Grand Slam-trófeák számát tekintve.

2024. 06. 10. 5:10
ALCARAZ, Carlos; ZVEREV, Alexander
Párizs, 2024. június 9.
A spanyol Carlos Alcaraz ünnepel a bajnoki trófeával a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyes versenyének eredményhirdetésén, miután a döntõben legyõzte a német Alexander Zverevet a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 9-én. A 21 éves Alcaraznak ez pályafutása harmadik Grand Slam-trófeájája, és a 14. tornagyõzelme.
salakherceg Rafael Nadal
Carlos Alcaraz a US Open és Wimbledon után megszerezte a Roland Garros trófeáját is Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Alcaraz a US Open és Wimbledon után a Roland Garros bajnoka is lett. Pedig a francia nyílt teniszbajnokság előtti napokban még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán elindulhat-e a versenyen. Alcaraz karja azonban végig bírta a tornát, az elődöntőben Jannik Sinner, majd a fináléban Alexander Zverev ellen is öt játszmában nyert. A huszonegy éves Carlos Alcaraz eddigi villámkarrierjével elérte, hogy már a legnagyobbakhoz mérik, ugyanis előrébb tart, mint vagy Novak Djokovics ebben a korban.

Párizs, 2024. május 27.
A spanyol Rafael Nadal, miután 3:6, 6:7, 3:6 arányban vesztett a német Alexander Zverev ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. május 27-én. Carlos Alcaraz
Rafael Nadal nem tudott nyerni Alexander Zverev ellen, a németet csak Carlos Alcaraz állította meg Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

– Az elmúlt egy hónapban rengeteget küszködtem sérüléssel. Madridban nem éreztem jól magam. Rengeteg kétség volt bennem, amikor megérkeztem, mert keveset tudtam edzeni – árulta el a döntő után Carlos Alcaraz, aki a Roland Garros elején még féltette a karját.

A spanyolt a döntőben is ápolni kezdett, ezúttal a combjával akadt probléma, mégis ő bírta jobban fizikailag az Alexander Zverev elleni négy óra tizenkilenc perces finálét.

– Ő egy igazi szörnyeteg. Olyan intenzitással teniszezik, ahogy senki más. Nagyon sok mindenre képes a pályán, a döntőben az ötödik játszmára teljesen átalakította a taktikáját, magasabban, hosszabban játszott, ahogy az árnyék megjelenésével lelassultak a körülmények. Fantasztikus játékos, fantasztikus fizikummal – dicsérte Alcarazt a legyőzött Zverev.

A német egy hibásnak vélt székbírói ítélet miatt is kesergett, a döntő játszmában visszazárkózhatott volna brékhátrányból, ha Alcaraz második szerváját nem ítélik jónak. Zverev mindemellett elismerte, hogy ellenfele megérdemelte a győzelmet.

Alcaraz veszélyes lehet Djokovics rekordjára?

Carlos Alcaraz május 5-én ünnepelte a huszonegyedik születésnapját, s máris mindhárom különböző borításon Grand Slam-bajnok lett, ilyen fiatalon ezt soha senki nem mondhatta el magáról. A tenisz nagy hármasából Roger Federer és a huszonnégy GS-trófeával csúcstartó Novak Djokovics csak egy-egy Grand Slamet nyert a huszonkettedik születésnapja előtt. Rafael Nadal hármat, de mindegyiket salakon, Párizsban. 

Alcarazt villámkarrierjének köszönhetően máris Djokovics rekordjának esetleges megdöntéséről kérdezték.

– Egyelőre nem gondolhatok erre. Ilyen szinten akarom folytatni, és meglátjuk, hogy hány Grand Slam-győzelemre lesz ez elég. Remélem, eljuthatok huszonnégyig is, de egyelőre kiélvezem a harmadikat – reagált a felvetésre Alcaraz.

Nadal azonnal gratulált Alcaraznak

Ahogy Alcaraz nem vesztegeti az idejét a karrierje építésében, úgy honfitársa, Rafael Nadal is a döntő után szinte azonnal gratulált utódjának.

„Gratulálok ehhez a hatalmas győzelemhez! Óriási! Nagyon örülök a sikereidnek” – írta Nadal a közösségi médiában.

A Roland Garros Nadal tizennégy ottani sikerét és salakkirályi címét tiszteletben tartva egyelőre salakhercegként jellemzi Alcarazt a hivatalos felületeken, de a fiatal spanyol már bizonyított annyit, hogy több egyszerű trónörökösnél.

A bizonyíték: Carlos Alcaraz álma valóra vált

A spanyol játékosok többsége a salakot szereti a legjobban a borítások közül, bár Alcaraz már gyerekként sem korlátozta a párizsi Grand Slam-tornára a céljait. Tizenkét évesen a Roland Garros megnyerése mellett wimbledoni sikert is megálmodott magának. Az már tavaly összejött.

Érdekes, hogy a régről előkerült videóban Alcaraz nem honfitársát, Nadalt nevezi meg példaképnek, hanem Roger Federer neve hangzik el. Legutóbb éppen a svájci fenomén volt képes arra Grand Slam-tornán, amire most Alcaraz, hogy az elődöntőt és a finálét is öt játszmában nyerte meg, Federer a 2017-es Australian Open trófeájához jutott így hozzá Stan Wawrinka, majd Nadal legyőzésével.

Amikor a Roland Garros megnyerése után választania kellett, Alcaraz azért csak kimondta, hogy melyik sikerére a legbüszkébb.

– A 2022-es US Open különleges volt, hiszen az első Grand Slam-sikerem volt, ráadásul azzal lettem először világelső is, amiről szintén álmodtam, mióta teniszezni kezdtem. Ahogy Wimbledonban a döntőben öt játszmában legyőztem Djokovicsot, az óriási teljesítmény volt. Valószínűleg mégis a mostani Roland Garros-győzelmemre vagyok a legbüszkébb, figyelembe véve az elmúlt hónapot, hogy mennyit kellett dolgoznunk a stábommal, hogy egyáltalán itt lehessünk – mondta Alcaraz.

Szinte biztosra vehető, hogy a legnagyobb eredményének kiválasztása a következő években egyre nehezebb feladattá válik. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.