Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Carlos Alcaraz továbbra is hibátlan Grand Slam-döntőben + videók

Óriási küzdelmet hozott a Roland Garros férfi egyes döntője. Először a spanyol Carlos Alcaraz került szettelőnybe, majd a német Alexander Zverev fordított. Alcaraz kiharcolta a döntő játszmát, s végül meg is nyerte a trófeát, így a harmadik Grand Slam-döntőjében is győzött, az olimpiai bajnok Zverev pedig továbbra sem mondhatja Grand Slam-győztesnek magát.

2024. 06. 09. 19:31
Párizs, 2024. június 9.
A spanyol Carlos Alcaraz a német Alexander Zverev ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 9-én.
Carlos Alcaraz a Roland Garroson harmadik Grand Slam-döntőjét játszotta, Alexander Zverev ellen Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 2004-ben fordul elő, hogy sem sem Novak Djokovics, sem nem jutott be a Roland Garros döntőjébe, akkor óriási meglepetésre az argentin Gastón Gaudio nyerte meg a trófeát, a mai napig ő az utolsó férfi teniszező, aki nem kiemeltként Grand Slam-tornát nyert. Idén hasonló meglepetésről szó sem lehetett, már a negyeddöntőbe is csak kiemelt játékosok jutottak be, s a finálét végül a Rafael Nadal legyőzésével rajtoló Alexander Zverev és a spanyol Carlos Alcaraz vívta. Alcaraz mindkét korábbi Grand Slam-döntőjét megnyerte, Zverev viszont az eddigi egyetlen GS-fináléjét elveszítette.

Párizs, 2024. június 9.
A spanyol Carlos Alcaraz (b) és a német Alexander Zverev a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõje elõtt a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. június 9-én.
A Roland Garros döntője előtt már Carlos Alcaraz és Alexander Zverev is mosolygott. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Alcaraz pénteken a legfiatalabb teniszező lett, aki minden lehetséges borításon (kemény pálya, fű és most salak) eljutott Grand Slam-döntőig, Zverev pedig a pályán és azon kívül is győzelmet ünnepelhetett két napja: a Roland Garros elődöntőjében visszavágott a tavalyi elődöntőért a norvég Casper Ruudnek, s a meccs előtt már hivatalossá vált, hogy peren kívül megegyezett gyermeke édesanyjával, aki bántalmazással vádolta a német teniszsztárt.

– Soha többet nem akarok kérdést hallani erről a témáról – szögezte le az elődöntő utáni sajtótájékoztatón Zverev, aki minden korábbi alkalommal is hangsúlyozta ártatlanságát.

 

Zverev izgulós kezdése Alcaraz ellen

Bár az egymás elleni mérleg (5-4) a németnek kedvezett a döntő előtt, s a két játékos egyetlen korábbi egymás elleni Roland Garros-meccsét is Zverev nyerte, két éve a negyeddöntőben, ennek ellenére sejthető volt, hogy az első Grand Slam-trófeájára hajtó Zverev izgul majd jobban az elején, el is kezdte a meccset két kettős hibával, melyek után gyorsan lecserélte az ütőjét.

Alcaraz az első brékelőnyét még elveszítette, de később még kétszer elvette ellenfele adogatását, s magabiztosan, 6:3-mal került szettelőnybe.

Zverev először játszott szetthátrányban Grand Slam-döntőben, hiszen a 2020-as US Open-finálét kétszettes előnyből veszítette el Dominic Thiem ellen. Az új helyzetben a német próbálta erősen kezdeni a második szettet, de hiába volt három bréklabdája, nem tudta azonnal elvenni Alcaraz szerváját.

2:2-nél viszont már brékelt Zverev, sőt utána már játékot sem nyert a szettben Alcaraz, a német olimpiai bajnok kiegyenlített.

A harmadik szettet már Alcaraz is jól kezdte, s ő tudott először brékelni. Zverev azonban a váratlanul rosszul sikerült adogatójáték után folyamatosan nyomás alatt tartotta a spanyolt, s megfordította a játszmát (7:5).

 

Djokovics a tévében nézte Zverev és Alcaraz döntőjét

Alcaraz idegesen fejezte be a harmadik játszmát, tőle szokatlan módon még a székbíróval is pörölt, a negyediket viszont kiválóan kezdte, s ellépett 4:0-ra. Igaz, utána ő is elveszítette az adogatását, majd ápolást kért a bekötött combja miatt.

Ennek ellenére a spanyol simán befejezte a játszmát, jöhetett a döntő szett.

 

Döntő szett a Roland Garros fináléjában

Alcaraz az elődöntőt öt szettben nyerte meg, összességében lenyűgöző, 10-1-es volt a mérlege ilyen meccseken a döntő előtt, de Zverev 23-11-es mutatója sem volt rossz.

1:1-nél Zverev egészen pocsék adogatójátékot játszott, két könnyű röptét rontott el, majd kettős hibát ütött, s brékhátrányba került. Alcaraz a következő játékot 0-40-ről fordította meg, összesen négy bréklabdát hárítva. Zverevnek hiába voltak lehetőségei, Alcaraz volt az, aki újra brékelni tudott.

A spanyol mindhárom Grand Slam-döntőjét megnyerte, s már csak az Australian Open hiányzik neki a karrier Grand Slamhez. S nem mellesleg megelőzte a sérült Novak Djokovicsot a világranglistán, Jannik Sinner mögött a második helyen áll majd a hétfői rangsorban. Az olimpiai címvédő Alexander Zverev viszont továbbra sem mondhatja Grand Slam-bajnoknak magát, a második fináléját is ötszettes csatában veszítette el.

Roland Garros, férfi egyes döntő

Alcaraz (spanyol, 3.)–Zverev (német, 4.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.