A világelső Nadal nyomdokain, hengerelt a Roland Garros döntőjében

A világelső Iga Swiatek zsinórban harmadszor nyerte meg a Roland Garrost, miután a szombati döntőben két sima szettben legyőzte a párizsi tenisztorna meglepetésemberét, Jasmine Paolinit. A lengyel játékos így már négy győzelemnél tart a francia fővárosban, összességében pedig ötszörös Grand Slam-győztes.

2024. 06. 08. 17:01
Iga Swiatekkel lehetetlen volt tartani a lépést Párizsban
Iga Swiatekkel lehetetlen volt tartani a lépést Párizsban Fotó: EPA/YOAN VALAT
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 éves Jasmine Paolini eddig a Grand Slam-tornákon nem alkotott maradandót, a 2024-es Roland Garros előtt az idei Australian Openen érte el eddigi legjobb eredményét azzal, hogy a negyedik körig jutott, ám a korábbi években általában már az első fordulóban búcsúzott. Párizsban viszont hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy a negyeddöntőben kiejtette a világranglistán negyedik Jelena Ribakinát, és aztán meg sem állt a fináléig.

Jasmine Paolini volt az idei Roland Garros meglepetésembere, de Swiatek ellen esélye sem volt
Jasmine Paolini volt az idei Roland Garros meglepetésembere, de Swiatek ellen esélye sem volt Fotó: EPA/YOAN VALAT

Ott azzal az Iga Swiatekkel nézett szembe, aki az elmúlt négy évből háromszor megnyerte a tornát, és a második fordulós ijedtségen (meccslabdáról fordított Naomi Oszaka ellen) kívül átgázolt a mezőnyön a francia fővárosban. Lelkesen osztogatta a 6:0-kat, Anasztaszija Potapova például játékot sem nyert ellene a nyolcaddöntőben.

Swiatek legyőzhetetlen a Roland Garroson

A szombati finálé elején meglepő módon a lengyel teniszező hibázott többet, ennek köszönhetően a bátran játszó Paolini még a világelső adogatását is elvette, és 2:1-re vezetett. Utána viszont beindult a Swiatek-henger, a következő öt játékot megnyerve 6:2-vel lett az övé az első szett.

A következő játszmát pedig úgy kezdte, ahogy az elsőt abbahagyta, csak az volt a kérdés, hogy Paolini egyáltalán tud-e még játékot nyerni a meccsen. Tíz elvesztett játékot követően végül sikerült neki, de ekkor már 5:0 volt az állás a második szettben, így csak kozmetikázni tudta az eredményt. Swiatek 6:1-gyel, alig hetven perc után lezárta a mérkőzést, ezzel negyedszer lett a Roland Garros királynője. A salakkirály Rafael Nadal nyomdokain jár, aki 23 éves korában szintén négy diadalnál tartott a franciaországi GS-tornán.

Swiatek összességében ötszörös Grand Slam-győztes, a négy párizsi trófeája mellett 2022-ben a US Openen diadalmaskodott. A sikereket nem lehet megunni, a világelső elérzékenyült köszönőbeszéde közben.

– Majdnem kiestem a második fordulóban, de köszönöm nektek, hogy akkor is mögöttem álltatok. Nektek köszönhetően maradt meg a hitem, hogy ez sikerülhet – hálálkodott a közönségnek.

Paolini a gratulációk és a köszönetmondások mellett megjegyezte: – Nagyon élveztem a meccset, de azt hiszem, hogy Iga ellen itt játszani a sportág legnagyobb kihívása. Ez volt életem legszebb két hete, de nagyon nehéz is, és a vereség ellenére is nagyon büszke vagyok magamra.

Az olasz teniszező nem távozik üres kézzel Párizsból. A világranglistán eddig 15. Paolinit a jövő héttől a hetedik helyen jegyzik majd, és még az is elképzelhető, hogy Grand Slam-győztesként utazik haza, hiszen honfitársa, Sara Errani oldalán vasárnap 11.30 órakor a Coco Gauff, Katerina Siniaková amerikai, cseh duóval csap össze a női páros döntőjében.

Roland Garros, női döntő:
Swiatek (lengyel, 1.)–Paolini (olasz, 12.) 6:2, 6:1

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.