A csehek felborították a pályát, mégis Georgia írt történelmet

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában a grúz–cseh mérkőzés mindkét félidejében a csehek nyújtottak meggyőzőbb teljesítményt, ennek ellenére az első félidőben a georgiai válogatott szerezte meg a vezetést. A második játékrészben szintén jól állták a cseh rohamokat, és Lobzhanidze révén akár a három pontot is megszerezhették volna.

2024. 06. 22. 17:16
Georges Mikautadze (balra) gólját ünnepli a társakkal
Georges Mikautadze (balra) gólját ünnepli a társakkal Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sina Schuldt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az F csoportban a két, pont nélküli együttes összecsapása páratlan izgalmakat ígért. A története első nagy tornáján szereplő georgiai csapat az első fordulóban a torna eddigi egyik legjobb meccsén szoros küzdelemben 3-1-es vereséget szenvedett a törökök ellen, míg a cseheket 2-1-re múlta felül Portugália válogatottja. Szombat délután Hamburgban mindkét csapat győzelmi reményekkel lépett pályára.

Patrik Schick gólja csak egy pontot hozott a cseheknek
Patrik Schick gólja csak egy pontot hozott a cseheknek Fotó: AFP/Christophe Simon

Georgia nagyot küzdött

Hatalmas iramban indult a találkozó, a georgiaiak kapusának, Giorgi Mamardashvilinek háromszor is óriási bravúrt kellett bemutatnia, a legnagyobbat talán az előző Európa-bajnokság társgólkirálya, Patrik Schick kísérleténél. Az első tizenöt percben a csehek voltak mezőnyfölényben, nyolc lövésükből négy is kaput talált, de az ellenfél villámgyors kontrái szintén sok veszélyt hordoztak magukban.

A 25. percben úgy nézett ki, hogy a folyamatos cseh rohamok góllá értek: Adam Hlozek talált be Georgia kapujába, de a videózást követően kiderült, hogy a Bayer Leverkusen játékosa kézzel ért a labdához, így a gólt érvénytelenítették. Az egyik legjobbjuk, Hvicsa Kvarachelia vezetésével próbálkoztak az addig kaput sem találó georgiaiak, és a hosszabbítás harmadik percében a cseh Robin Hranác kezezése után tizenegyest rúghattak. Georges Mikautadze vállalta magára a büntetőt, és a Metz csatára magabiztosan a jobb sarokba lőtte a labdát. Egy perccel később Patrik Schick helyzetét védte a földöntúli bravúrokat bemutató Mamardashvili. A kapus nyolc védést mutatott be az első negyvenöt percben.

A második félidő tizenharmadik percében egyenlítettek a csehek: egy szögletet követően a kapufáról visszapattanó labdát Patrik Schick sodorta be két méterről, aki ezzel lehagyta Milan Barost a válogatott legeredményesebb gólszerzőinek ranglistáján. A grúzok érezhetően fáradtak voltak ekkor, pedig még egy félóra hátra volt a mérkőzésből. Az addig huszonöt kapura lövéssel próbálkozó csehek az utolsó tizenöt percben beszorították a georgiai válogatottat, mégis utóbbi nyerhette volna meg a meccset, de Saba Lobzhanidze ziccere kimaradt. A georgiai együttes így is történelmi sikert ért el az egy pontjával, a csehek pedig hiába játszottak jobban, a döntetlen számukra csalódást keltő eredmény.

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport, 2. forduló

Georgia–Csehország 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Mikautadze (45+3.), ill. Schick (72.)

A csoport állása: 1. Törökország 3 pont, 2. Portugália 3 pont, 3. Csehország 1 pont, 4. Georgia 1 pont

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.