Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Újabb meccset kapott az Eb-n a magyarok kárára nagyokat tévedő bíró

Danny Makkelie holland játékvezető nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar válogatott szerdán vereséget szenvedett Németországtól az Európa-bajnokságon. Az UEFA a jelek szerint nem marasztalta el, ugyanis újabb feladatot kapott, a harmadik csoportkörben is vezethet mérkőzést. Közben a tekintélyes New York Times megjelentetett róla egy cikket, amelyben a holland bíró eddigi botrányait is feleleveníti.

2024. 06. 22. 10:50
Danny Makkelie a magyar játékosok közül, akik okkal akadtak ki rá. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okkal nem lopta be magát a magyar szívekbe Danny Makkelie. A holland játékvezető a Németországi elleni mérkőzésen két fontos döntést is hozott a magyar válogatott kárára az Európa-bajnokság csoportkörének a 2. fordulójában. Az ellenfél első gólja előtt nem fújta le szabálytalanságát, aki Willi Orbánt ellökve szerezte meg a labdát, majd az utolsó percekben nem adta meg a jogos tizenegyest, miután Emre Can kézzel ért bele a labdába a német tizenhatoson belül. 

A nagy vitát kiváltó eset, Gündogan ellökte Orbánt. Fotó: AFP

Mindez természetesen kivágta a biztosítékot szövetségi kapitánynál és a játékosoknál is, Szabó Zsolt, korábbi FIFA-játékvezető szerint okkal, mert Danny Makkelie mindkétszer hibázott. Ő felvetette azt is, hogy nem tudni, az UEFA hogyan vélekedett a holland játékvezető ténykedéséről, de ez kiderül majd abból, hogy kap-e még feladatot az Európa-bajnokságon. Nos, kap: az Origó megírta, hogy szombat délelőtt kiderült, ő vezeti a harmadik csoportkörben hétfőn Olaszország és Horvátország mérkőzését. A cikk arra is kitér, hogy a hollandról a jelenleg éppen a Copa América tornán házigazdaként szereplő Egyesült Államok egyik legismertebb lapja, a New York Times is megjelentetett egy cikket az Európa-bajnokság idején. 

 

Az írás kiemeli, hogy Makkelie civilben rendőrként dolgozik Rotterdamban, fiatalkorában pedig labdarúgás mellett kosárlabdában is játékvezető volt. 2011-ben lett nemzetközi játékvezető, 2020-ban vezetett már Európa-liga-döntőt, a mostani pedig már a második Eb-je. 2021-ben többek között az olasz–török nyitómérkőzést és 

az angol–dán elődöntőt is megkapta, utóbbi hosszabbításában pedig hatalmas botrányt váltott ki a elesése miatt befújt büntetője. 

A New York Times részletezi, hogy 2021-ben is kifakadt a holland bíróra, amikor nem adta meg a Szerbia elleni vb-selejtezős gólját: azután, hogy a portugál csalódottan a fűbe dobta a csapatkapitányi karszalagját, a közösségi oldalán is kritizálta a játékvezető tevékenységét.

Kiderült egyébként az is, hogy a Magyarország és Skócia közötti, vasárnap este 21 órakor kezdődő, sorsdöntő stuttgarti összecsapáson a korábban a török–georgiai meccset vezető, 42 éves, argentin Facundo Tello fújja majd a sípot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.