Gyilkos horvát–albán szurkolói szövetség a szerbek ellen

Az UEFA minden törekvése ellenére sem tudja elejét venni a lelátón a politikai megnyivánulásoknak. Ami a szerdai Horvátország–Albánia mérkőzésen történt, az már minden határon túlmutat. Öld, öld a szerbet! – skandálták közösen a két csapat szurkolói. A Szerb Labdarúgó-szövetség főtitkára komoly retorziót követel az UEFA-tól, s azt is kilátásba helyezte, hogy Szerbia visszalép az Európa-bajnokságtól. Lángol a Balkán...

2024. 06. 20. 12:28
Albánia-Horvátország
Lángra kapott a gyűlölet a lelátón az Albánia-Horvátország mérkőzésen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Albánia–Horvátország mérkőzés a pályán is izgalmasan alakult. Az albánok szereztek vezetés, ami után fordítottak a horvátok, a hajrában aztán a „szkipetárok” egyenlítettek, így alakult ki a 2-2-es végeredmény, aminek egyik csapat sem örült igazán, de ha mondhatjuk, a horvátok voltak csalódottabbak.

Horvátország, Albánia, szurkolók szerbek, foci Eb 2024, UEFA, panasz, büntetés
A horvát drukkerek könnyen kaphatóak a szerbek becsmérlésére (Fotó: AFP)

Az albán és a horvát dukkereket a Hamburgban játszott mérkőzésen a lelátón azonban átmenetileg egységbe kovácsolta a szerbek elleni gyűlölet. Az 59. percben kezdték közösen skandálni: „Öld, öld a szerbet!” Az alábbi felvétel alapján – amit az Origo szúrt ki – ezt nehéz lenne letagadni.

Mondani sem kell, miért leltek egymásban szövetségesre az albánok és a horvátok a szerbek iránt érzett gyűlöletben. A horvátokban még mindig eleven él a délszláv háború emléke, az albánok pedig mindent megtesznek azért, hogy Koszovót végleg kiszakítsák Szerbiából.

Kivizsgálást követel a szerb szövetség főtitkára

A  Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) főtitkára, Jovan Surbatovics az európai szövetséghez, az UEFA-nak fogalmazott levelében az eset kivizsgálását követeli.

– Botrányos, ami történt. Az UEFA-tól szigorú szankciókat várunk, akár a két csapat kizárását – nyilatkozta a sportvezető az RTSZ szerb lapnak.

Surbatovics elmondta, biztos benne, hogy az UEFA ezúttal is intézkedik, ahogy az Anglia–Szerbia mérkőzésen a szerb tábort mutogatással hergelő albán tévés, Arlind Sadiku esetében is tette: Sadikutól elvették az akkreditációját, így az albán újságíró hivatalos formában nem léphet be az Eb-helyszínekre a továbbiakban.

Visszalépnek a szerbek az Európa-bajnokságtól?

Amennyiben az UEFA mégsem torolná meg az esetet, Surbatovics kilátásba helyezte, hogy Szerbia visszalép a tornától.

Azt kérjük az UEFA-tól, hogy mindkét szövetséget büntesse meg. A politikának semmi keresnivalója a tornán, de ha a történteknek nem lesz következménye, akkor el kell gondolkoznunk azon, mi ilyen körülmények között nem szeretnénk a továbbiakban részt venni az Európa-bajnokságon

– mondta Surbatovics.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a korábban a szerb szövetséget is büntették már meg a szurkolói viselkedése miatt.

Knin 95 – katari vb-botránya

A 2022-es katari világbajnokságon is akadt egy cifra eset közvetetten a szerbek és a horvátok között. A Horvátország–Kanada találkozón a horvátok a kanadaiak kapusával, Milan Borjannal élcelődtek, egy Knin 95 feliratú transzparenssel üzentek a szerb származású játékosnak. Knin a bosnyák határ közelében fekvő horvát város, a Krka Nemzeti Parktól északkeletre, amelynek a délszláv háború előtt jelentős számú szerb kisebbsége volt. A városért súlyos harcok folytak a délszláv háború idején, végül a szerbek 1995-ben elmenekültek. Így tett többek között Milan Borjan családja is, a kanadai kapus akkor csupán nyolcéves volt.

Az Albánia–Horvátország mérkőzés értékelése a Szpíker korneren:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.