Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kós Hubert és Késely Ajna is szenzációsan hajrázott az Eb zárónapján

Vasárnap este zárult a belgrádi vizes Európa-bajnokság. Kós Hubert 200 vegyesen megvédte Eb-címét, Késely Ajna máshogy duplázott, a 800 gyors után a 400 gyorsot is megnyerte a szerb fővárosban. A győzelmük nagyon hasonló volt, Kós Hubert és Késely Ajna is szinte vert helyzetből fordította meg a döntőt.

2024. 06. 23. 20:02
KÓS Hubert Vizes Eb Belgrád úszás aranyérem 200 vegyes
Kós Hubert megvédte Eb-címét 200 vegyesen Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

alaposan kiúszta magát az Európa-bajnokságon. Az edzője, Bob Bowman kiadta a feladatot az úszónak, hogy minél többet vállaljon Belgrádban, Kós Hubert pedig úszott becsülettel, egyéniben és váltóban egyaránt, összesen tizenhét úszása volt az Eb hét napja alatt. S az utolsó nap összejött az egyéni aranyérem is Kósnak: 200 vegyesen címet védett. Késely Ajna 800 után 400 gyorson is Európa-bajnok lett.

KÉSELY Ajna Vizes Eb Belgrád úszás - Késely Ajna aranyérmes 400 méter gyorson
Késely Ajna két egyéni aranyéremmel zárta az Európa-bajnokságot Belgrádban (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Kós jól kezdett a 200 vegyes döntőjében, fél távnál vezetett, de mellen visszacsúszott a negyedik helyre. Gyorson hamar felzárkózott a második helyre, az izraeli Polonsky viszont sokáig tartotta magát. A célig viszont nem, oda már Kós Hubert ért elsőként, 1:57,21 perc volt a győztes idő. Török Dominik a negyedik helyen ért célba a döntőben, de nem jött neki össze az olimpiai szintidő a párizsi kvalifikáció utolsó napján.

Kós Hubert után Késely Ajna is aranyig hajrázott

Nem Kósé volt az egyetlen arany a zárónapon. 400 gyorson a cseh Barbora Seemanová a 100-on és 200-on aratott sikere sokáig jó úton haladt a példátlan triplázás felé, két másodperc fölötti is volt az előnye a teljes mezőny előtt. Késely azonban elképesztő hajrába kezdett, 350-nél már ő vezetett, s bár az utolsó hosszon Seemanová is a magyar lányhoz hasonló tempóra volt képes, visszaelőzni azonban már nem tudott.

Triplázás helyett két duplázás jött össze, Késely Ajna a 400 és a 800 gyors Európa-bajnokának is mondhatja magát a belgrádi verseny után.

Két egyéni bronzérmet is szerzett a magyar csapat az Eb zárónapján: Telegdy-Kapás Boglárka 200 pillangón éremmel búcsúzott az Eb-ktől míg a szombatról a vihar miatt elhalasztott 1500 gyorson Sárkány Zalán végzett a harmadik helyen.

Magyarország az éremtáblázat élén zárt

Már az utolsó versenynap előtt sem volt kérdéses, de vasárnap még inkább megerősítette első pozícióját a magyar csapat az éremtáblázaton. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a nagy úszónemzetek közül Franciaország és Olaszország egyáltalán nem küldött csapatot a medencés úszóversenyekre, s a brit, a német, a spanyol és a holland válogatott is messze volt a legerősebb összetételtől.

A női 4x100-as vegyes váltó is hozta az érmet zárásként, a Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású egység ezüsttel és 4:01,50-es új országos csúccsal fejezte be az Eb-t, a férfiak (Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Szabó Szebasztián) viszont egyetlen hellyel lemaradtak a dobogóról.

A megszerzett huszonhét érem új magyar rekord medencés úszó Eb-n, a megoszlás tíz arany, kilenc ezüst és nyolc bronz. A teljes vizes Eb-t, a nyílt vízen elért érmekkel együtt tizenkét arany-, kilenc ezüst- és tíz bronzéremmel zárta Magyarország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.