Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

„Szégyen!” Lewandowski nem kap több esélyt a lengyel válogatottal

Már a második forduló végén, a 0-0-ra végződött Hollandia–Franciaország mérkőzéssel eldőlt, hogy a zárókör eredményeitől függetlenül Lengyelország csak a negyedik helyen végezhet az Európa-bajnokság D csoportjában, azaz a lengyelek máris kiestek. Robert Lewandowski több mint egy évtizede Európa egyik legjobb góllövője, de a lengyel válogatottal nem tud felmutatni számottevő eredményt, és 35 évesen már nem is fog.

2024. 06. 22. 9:30
Lengyelország kiesett
Csalódott lengyelek. Lewandowski már az osztrákok elleni vereség után sejtette, hogy nekik véget ért az Eb Fotó: Getty Images/Alex Livesey
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért estek ki máris a lengyelek a 0-0-ra végződött Hollandia–Franciaország mérkőzés után? Nos, a D csoport állása a következő: 1. Hollandia 4 pont (2-1). 2. Franciaország 4 (1-0), 3. Ausztria 3 (3-2), 4. Lengyelország 0 (2-5). A lengyelek a hollandokat és a franciákat már nem foghatják be, az osztrákokat ugyan még igen, csakhogy kikaptak tőlük, tehát hiába nyernek akár öt góllal a harmadik fordulóban Franciaország ellen (ami persze nem éppen valószínű), az egymás elleni eredménnyel mindenképpen az osztrákok mögött maradnak.

Lengyelország, kiesett, Rober Lewandowski, foci Eb 2024
Szomorú lengyelek. Fotó: EPA/Leszek Szymanski

Az első két helyezettek mögötti további négy továbbjutó helyért pedig csak a harmadik helyezettek vannak versenyben, tehát a lengyelek negyedikként, ha történetesen jobb mutatóval bírnának, mint két harmadik, ebbe már nem szólnak bele.

Ne kerülgessük: Lengyelország elsőként kiesett az Európa-bajnokságon.

Ez volt Lewandowski utolsó esélye

„Szégyen, hogy Robert Lewandowksi a válogatottal a pályafutása során soha nem ér el egyetlen értékelhető eredményt. Pedig most már ez a helyzet. Harmincöt éves, valószínűleg ez volt az utolsó nagy tornája” – kesergett Phil Kitromilides futballszakértő a The Optus Sport Football Podcastban.

Sokba került a lengyeleknek Lewandowski sérülése

Lewandowski a lengyelek első meccsét Hollandia ellen sérülés miatt kihagyta, Ausztria ellen a 60. percben, 1-1-es állásnál állt be, de ő sem segített, 2-1-re kikaptak a lengyelek.

– Úgy döntöttünk az orvosi csapattal és magával Lewandowskival, hogy nem lesz kezdő, mert nincs olyan állapotban – mondta a pénteki berlini meccs után Michal Probierz, a lengyelek szövetségi kapitánya. – Reméltük, hogy a második félidőben át tudjuk törni az osztrák védelmet, kár, hogy nem szereztünk gólt. Elszalasztottuk a helyzeteinket.

A lengyelek tehát búcsúznak, a franciák ellen már tét nélküli meccset játszanak.

Az Ausztria–Lengyelország találkozó értékelése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.