Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Magyar tarolás a világbajnokságon, csak egy baj van Párizs előtt

Bőhm Csaba arany-, Szép Balázs ezüstérmet nyert az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, Csengcsouban szombaton, és győzött a Bőhm, Szép, Demeter Bence összeállítású magyar csapat is. Bőhm Csaba megdöntötte a saját világcsúcsát, Szép Balázs kvótát szerzett Párizsra.

Forrás: MTI2024. 06. 15. 14:49
Bőhm Csaba öttusa világbajnokság világcsúcs
Bőhm Csaba úton az aranyérem és az újabb világcsúcs felé Fotó: X/UIPM - World Pentathlon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínában zajló világbajnokság tizennyolc fős döntőjét a csütörtöki körvívás eredményével Bőhm Csaba (22 győzelem/12 vereség) az első, Szép Balázs (21/13) a második, Demeter Bence (19/15) pedig a hetedik helyről kezdte. A szombati első szám a lovaglás volt. A magyarok közül elsőként Demeter ment fel a pályára, melyet négy verőhibával teljesített. A vége felé következett Szép egy veréssel, és utána, utolsó előttiként Bőhm hibátlan teljesítménnyel.

Szép Balázs öttusa magyar aranyérem Bőhm Csaba Párizs 2024
Bőhm Csaba után Szép Balázs is kvótát szerzett a párizsi olimpiára (Fotó: UIPM – World Pentathlon/Nuno Goncalves)

Az öttusastadionban kialakított emelt páston mindhárom magyar egy-egy győzelmet aratott, ebből Bőhm éppen Szép ellen az utolsó asszóban. A lovaspálya mellett felépített 25 méteres mobil medencében Bőhm 2:01,09 perccel az ötödik legjobb idővel úszta le a 200 métert, az egyéniben 2022-ben vb-bronzérmes Szép 2:05,35-tel nyolcadik, Demeter 2:07,25-tel 11. volt ebben a számban.

A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásnak Bőhm vághatott neki elsőként, őt Szép követte 20 másodperc hátránnyal, majd a lengyel Kamil Kasperczak következett további kilenccel. A harmadik magyar a 12. helyről kezdett, 55 másodperccel az éllovas mögött. Bőhm végéig kontrollálta a kombinált számot, remek tempóban futott, és ha be is csúszott egy-két hiba a lövészetébe, egyik sorozatban sem töltött sok időt az állásban, így nagy fölénnyel végzett az élen. Az összetett számban 9:59,79 perccel a harmadik legjobb eredményt érte el.

Bőhm Csaba érezte Isten támogatását

A befutó után a nemzetközi szövetség riportere a jelenlegi legjobb öttusázóként jellemezte Bőhm Csabát, aki a világkupadöntő után a vb-t is megnyerte, ráadásul tovább javította saját világcsúcsát, 1551 ponttal szerzett aranyérmet Kínában.

– Egész nap éreztem, hogy Isten mögöttem áll és támogat. A fő cél az volt, hogy biztossá tegyem az olimpiai részvételemet, ez sikerült – mondta Bőhm Csaba, aki előtt magyar öttusázóként legutóbb nyert egyéni vb-aranyat, még 2021-ben.

Az olimpiai kvótát egyéni ezüstérmével Szép Balázs is megszerezte, kettejük erős eredménye mellett pedig nem meglepő, hogy a magyar csapat is aranyérmet szerzett a világbajnokságon.

A párizsi olimpia előtt már biztos, hogy a magyarok megszerezték a maximális négy kvótát. Sőt, a hazai szövetség azzal a gonddal néz szembe, hogy túl sokan értek el ötkarikás részvételre feljogosító eredményt, nemenként maximum két indulót lehet választani Párizsra. A férfiaknál Bőhm Csaba és Szép Balázs, a nőknél Guzi Blanka és Erdős Rita is kvótás lehetne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.