Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Futballállat magyar edzővel erősített a PSV Eindhoven edzői stábja

Puskás Martint mindenki nagy tehetségnek tartotta, Veszprémről indulva a szombathelyi Illés Akadémián keresztül fiatalon lett a holland PSV Eindhoven futballistája. Tizenhét évesen kapta meg az első profi szerződését a belga Cercle Brugge-től, ám egy súlyos térdsérülés, egy kartörés és egy makacs betegség megpecsételte a játékos pályafutását. A futballtól nem akart elszakadni, ezért még fiatalon elkezdte tanulni az edzői szakmát, és most aláírhatta első ilyen szerződését a tekintélyes PSV-nél.

2024. 06. 17. 13:19
Puskás Martin nem akart elszakadni a futballtól, ezért már korán elkezdte tanulni az edzői szakmát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Puskásban rejlő futballállat megállíthatatlannak bizonyult.” Ez az igen érdekes mondat a Het Nieuwsblad nevű lap sportrovatában jelent meg nemrég egy terjedelmes írás részeként. A főszereplő Puskás egy 25 éves magyar fiatalember, Puskás Martin, akiről megtudhatjuk, hogy május 3-án két szerződést írhatott alá: egyet a PSV Eindhovennel, egy másikat pedig Lommelben, amely egy lakás bérletéről szól. Ebben a korban az előbbit tekintve zömmel játékosként szokás szignálni, ám Puskás Martin nem futballistaként, hanem edzőként áll július 1-től a világhírű holland klub szolgálatába.

 

Nem túlzás azt állítani, hogy nagy tehetségnek indult. Veszprémben nevelkedett, a nyugat-magyarországi U14-es válogatott egyik olaszországi tornáján beválasztották az álomcsapatba, miután két meccset is az ő klasszis teljesítménye döntött el. 

Tíz éve itthon is megjelent angol lapokra hivatkozva a hír, hogy a veszprémi focista, aki a szombathelyi Illés Akadémiáról került a holland PSV-hez, próbajátékon járt a Manchester Unitednél, és jó teljesítményt nyújtott. 

Az 1999-es születésű Puskás Martin álma az volt, hogy a Premier League-ben játszhasson, kedvenc klubja pedig pont a Manchester United. – Tisztában vagyok vele, hogy nemcsak tehetség és szerencse kell, hanem kemény munka is, hogy elérjen oda az ember – idézte akkor az Nso.hu a fiatal játékost.

Fiatalként kapta a profi szerződést

Ugyanez a Puskás Martin 25 évesen már edzőként írt alá szerződést, futballistaként az álmai már nem válhatnak valóra. Az édesapja egyébként 2011-ben kapott állás Hollandiában, ő pedig akkor került a PSV utánpótlásába. Sajnos egy ideig megfelelő papírok és engedélyek híján négy évig csak edzett, meccseket nem játszhatott, és saját bevallása szerint akkor tanult meg százszázalékos odaadással edzeni, amikor ez a kérdés megoldódott, utána viszont mérkőzéseket döntött el.

Fotó: Psv.nl

Tizenhét évesen írta alá az első profi szerződését a belga Cercle Brugge csapatához, két évre szólt, és Puskás Martin akkor a Rangadó.hu portálnak elmondta, a következő szezonban már a felnőtt keret tagja lesz. Elárulta, nem számított arra, hogy profi szerződést kap, főleg nem a felkészülés előtt. 

A tavasszal egyébként két elsőosztályú ajánlata is volt, de végül a Cercle Brugge-nél maradt, mert tetszettek neki a klub hosszú távú tervei. Két évvel később viszont egy keresztszalagszakadás megakasztotta a karrierjét. 

A felépülése után néhány hónapig megfordult Ukrajnában, majd Fehéroroszországban is, a Covid azonban minden tervét keresztülhúzta. Visszatért Belgiumba, alacsonyabb osztályokban futballozva jól teljesített, éppen lehetősége nyílt volna a feljebb lépésre, amikor eltörött a karja.

A futballállat

– Nem sokkal később kiderült, hogy makacs gyulladások alakultak ki a szervezetemben, és akkor kezdtem el arra gondolni, hogy váltanom kellene, és edzőként maradhatnék a futballban – mondta a Magyar Nemzetnek most, a PSV-hez szóló szerződés aláírása után. – Amikor a szalagszakádásból lábadoztam, hobbiból, amatőrként a testvéreim csapata mellett már dolgoztam, és annyira megtetszett, hogy elkezdtem képezni is magamat. Jelenleg az UEFA B-licencnél tartok, jövő januárban következhet az A szint, a cél pedig természetesen a legmagasabb, a pro-licence.

Puskás Martin még játékosként

Erre írta a Het Nieuwsblad című lap, hogy Puskás Martinban nem lehet megállítani a futballálatot: ha nem megy játékosként, menni fog edzőként. Az első komoly állomás tehát a PSV, ahol az U15-ös korosztály mellett főállású asszisztens edzőként rajtolhat. Bár június elején már elutazott a csapattal két nemzetközi tornára ismerkedni, a szerződése július 1-étől lép érvénybe. Egyelőre az a fontos a számára, hogy tanuljon, fejlődjön, egyre jobban megfelelhessen az edzői szakma igen komplex kihívásainak. A PSV az európai topfutball része, az utánpótlásában több pro-licences szakember dolgozik, tehát ideális klub a szakmai fortélyainak az elleséséhez.

Nem lehet előre tervezni

– Ma az edzőnek nagyon sokoldalúnak kell lennie, a munkája nem merül ki a taktika megszabásában, hatalmas stábot kell összefognia már utánpótlás szinten is – mondta. – Lépésről lépésre szeretnék haladni, egyelőre az az álmom, hogy egyszer majd a PSV U19-esek vezetőedzője lehessek. A többit majd meglátjuk. Játékosként megtanultam, hogy a futballban nincs értelme nagyon előre gondolkodni, bármi közbeszólhat, de természetesen szeretnék a pályán minél magasabbra jutni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.