Romániából csábította el új edzőjét a Veszprém kézilabdacsapata

Romániában már megerősítették, hogy a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes spanyol Xavier Pascual Fuertes elhagyja a Dinamo Bukarest csapatát és ő lesz a Telekom Veszprém férfi kézilabdázóinak vezetőedzője. Mindez természetesen egyúttal azt jelenti, hogy a Veszprém megválik Momir Ilicstől, bár a klub hivatalosan még nem erősítette meg a hírt.

2024. 06. 03. 18:57
Xavier Pascual Fuertes
Xavier Pascual Fuertes a legelismertebb kézilabdaedzők egyike Fotó: Europress/AFP/Uwe Anspach
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először Ionut Popa, a Dinamo Bukarest elnöke beszélt arról a fanatik.ro oldalon, hogy Veszprémbe távozik a bukarestiek spanyol edzője, Xavier Pascual, mert a Veszprém ajánlatot tett a trénernek, s a két klub már meg is állapodott a kivásárlási összegben, ami a kézilabdában a hírek szerint tetemes, kétszázezer euró. Ionut Popa, aki később a Dinamo közösségi oldalán is megerősítette a hírt.

ILIC, Momir; GULYÁS Péter, Xavier Pascual, Veszprém
A bajnoki cím és a kupagyőzelem kevés volt, Momir Ilics és Gulyás Péter belebukott az elvesztett BL-negyeddöntőbe (Fotó: Kovács Anikó)

– Nincs módunk megtartani őt, és erkölcsileg nem is lenne helyes. Hatalmas ajánlatot kapott, csúcsátigazolásokra is elegendő pénzt, és olyan, neki kedves játékosokkal dolgozhat együtt, akiket Barcelonában ő nevelt – magyarázta a bukaresti klubelnök.

Xavier Pascual Barcelonában élte a fénykorát

Xavier Pascual 2009 és 2021 között a Barcelona szakvezetőjeként – számos egyéb trófea mellett – a Bajnokok Ligáját háromszor, a klubvilágbajnokságot ötször, a spanyol bajnokságot 11-szer nyerte meg. Az elmúlt három idényben a Dinamo vezetőedzőjeként három bajnoki cím és két kupagyőzelem, illetve egy Európa-liga negyedik helyezés a mérlege, érdekesség, hogy az elmúlt idényben a magyar válogatott beállója, Rosta Miklós is a bukarestiek játékosa volt.

Xavier Pascualt a szerződése még egy évig kötné a Dinamóhoz, a Veszprémmel állítólag négyéves kontraktust ír alá. A gsp.ro értesülései szerint Pascual fizetése meghaladja a havi 30 ezer eurót a Veszprémnél, s azt a célt tűzték ki elé, hogy két éven belül nyerje meg a Bajnokok Ligáját, a klubnak pedig 200 ezer eurót kell fizetnie a Dinamónak.

Pascual utódja a román fővárosban egy másik spanyol edző, David Davis lesz, aki a Veszprémet és az északmacedón Vardar Szkopjét, illetve Egyiptom válogatottját is irányította már.

A BL-kudarc lett Ilics veszte

A Telekom Veszprém vezetőedzője az elmúlt három idényben Momir Ilics, segítője Gulyás Péter volt. Mérlegük két bajnoki cím és három kupagyőzelem. A Bajnokok Ligája négyes döntőjébe egyszer tudtak bejutni. Ez idén nem sikerült, a nyolc között a dán Aalborg verte ki a magyar csapatot. A Veszprém ugyan megnyerte a bajnokságot és a Magyar Kupát is, az elégedetlen szurkolók előbb tüntetésen, majd petícióban követelték a klubvezetéstől, hogy ne hosszabbítsák meg Ilicsék lejáró szerződését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.