A játékosok és klubok készen állnak a harcra a FIFA-val

A profi labdarúgók nemzetközi szövetségének európai szervezete (FIFPRo Europe) és az európai ligák érdekvédelmi szervezete (European Leagues) közös közleményben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben panaszt emeltek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) ellen a túlzsúfoltsága miatt a játékosok egészségét vesélyeztető versenynaptár miatt.

2024. 07. 24. 12:20
KANE, Harry
Harry Kane és az angol válogatott is a túlterhelés áldozata volt az Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság is arról árulkodott, hogy a játékosok túl vannak terhelve, ami egyértelműen a színvonal rovására megy. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azonban már a következő évtől további újításokat vezet be, amelyek további terheket rónak a klubokra és a játékosokra.

A FIFA megreformolja a klubvilágbajnokságot, helyesebben két új sorozatot hoz létre helyette.

  • Lesz egy 32 csapat részvételével kiírandó esemény, amelyben a FIFA tervei szerint valóban a legjobb klubcsapatok, zömében természetesen európai együttesek vesznek majd részt. Mondani sem kell, idővel ez a torna vetélytársa lehet a világbajnokságnak
  • Megmarad továbbá a jelenlegi rendszerű klub-vb, csak éppen Interkontinentális Kupa néven fut majd tovább és az egyes kontinentális főderációs legjobbjai (voltaképpen a BL-győztesek) indulnak rajta a továbbiakban is.

A 32 csapatos új klubvilágbajnokságot a tervek szerint 2025-ben június 15. – július 13. között rendezik meg, tehát négy héten át tart majd. Jövőre sem lesz tehát nyári szünet a nemzetközi labdarúgásban.

Az említett két szervezet úgy érvel az Európai Bizottsághoz eljuttatott közös közleményében, hogy a túl nagy terhelés veszélyezteti a játékosok egészségét, márpedig az egészséges élethez való jog egyetemes emberi jog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.