Az alkoholt legyőzte, de most újabb dráma sújtja az olimpia úszósztárját

Miután megjárta a poklok poklát, az alkoholba menekült és egy időre felhagyott az úszással, a háromszoros olimpiai bajnok Adam Peaty ezüstérmet szerzett a párizsi játékokon a fő számában, 100 mellen. Nem volt sokáig felhőtlen az öröme, a döntő után ugyanis rosszul lett, és most kiderült, hogy miért: erősen kérdéses, hogy Peaty folytathatja-e a szereplését a brit csapatban.

2024. 07. 29. 19:24
PEATY, Adam
A futamgyõztes brit Adam Peaty, a férfi 100 méteres mellúszás első előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. július 27-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adam Peaty a mellúszás királya volt, 2014-től kezdve nyolc éven át veretlen volt 100 méteren, aztán 2022-ben eltörte a lábát, azután győzték le először, s fenekestül felfordult az élete. 2023-ban Milák Kristófhoz hasonlóan mentális gondok miatt kihagyta az év fő versenyét, a fukuokai vb-t, és hónapokig szakított az úszással, miközben magánéleti problémái is voltak. Peaty bevallotta, hogy az alkoholhoz nyúlt, teljesen kiégett, és a hit segítségével állt talpra, ezt szimbolizálja a kereszt is, amelyet a mellkasára tetováltatott.

PEATY, Adam; FINK, Nic; MARTINENGHI, Nicolo
Adam Peaty (balra) ezüstérmes lett 100 mellen Párizsban (Fotó: EPA/Franck Robichon)

Peaty immáron visszatért a legjobbak közé, a 100 mell párizsi döntőjében ezüstérmet szerzett, de szó szerint csak egy hajszálon múlt a negyedik olimpiai aranya: mindössze két századmásodperccel maradt el a győztes olasz Nicolo Martinenghi mögött (és holtversenyben célba érve az amerikai Nic Finnel), ami szinte semmi, szemmel nem is látható különbség. S mint kiderült, Peaty a döntő előtt már rosszul érezte magát, ennek ellenére is majdnem nyert.

Dráma a brit olimpiai csapatban

A gyengeségnek meglett a forrása, a döntő után Peaty pozitív Covid-tesztet produkált, ezt a britek hivatalosan is megerősítették:

„Adam Peaty a vasárnapi férfi 100 méteres mellúszás döntője előtt kezdte rosszul érezni magát, majd a döntő utáni órákban a tünetei súlyosbodtak. Ezért hétfőn reggel elvégeztük rajta a Covid-tesztet, amely pozitív eredményt hozott. De még él a remény, hogy a későbbiekben visszatérhet majd a medencébe” – olvasható a közleményben.

Peaty kulcsfigura a britek 4x100 méteres férfi és a 4x100 méteres mixed vegyes váltójában is. A döntőket majd augusztus 3-án és 4-én rendezik, kérdés, hogy addigra javul-e Peaty állapota. A magyar úszók közül Kapás Boglárka betegedett meg Párizsban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.