Megszületett a döntés a Liverpool szurkolókkal verekedő klasszisáról

Salamoni döntést hozott a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség, a CONMEBOL vezetősége az Uruguay–Kolumbia elődöntőt követő botrányos jelenetről. Az uruguayi játékosok Darwin Nunezzel az élen a lelátón a kolumbiai drukkerekkel verekedtek, ami után azzal mentegetőztek, hogy meg akarták védeni a veszélybe került családtagjaikat. A CONMEBOL nem tiltotta el Nunezt, aki ott lehet az európai idő szerint szombat hajnalban esedékes Uruguay–Kanada bronzmeccsen, ugyanakkor a FIFA még nem zárta le az ügyet, előfordulhat, hogy a Liverpool középcsatárát megbüntetik.

2024. 07. 13. 11:48
Darwin Nunez
Darwin Nunez mintha azt üzenné: visszajövök... Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A CONMEBOL fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított, hogy feltárja az Uruguay–Kolumbia elődöntő után történt erőszakos események menetét és megnevezze a felelősöket. A Copa América döntője előtt szeretnénk határozottan mindenki értésére adni, hogy nem tűrünk el semmilyen olyan cselekményt, amely beszennyezi ezt a globális futballünnepet. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a labdarúgást övező szenvedély erőszakba torkolljon. Nem tűrünk el semmiféle olyan magatartást, amely árt a tornának és a világ legszebb játékának” – a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség, a CONMEBOL ezt a közleményt adta ki csütörtök éjszaka az Uruguay–Kolumbia elődöntőt követő eseményekre reagálva.

Darwin Nunez, Uruguay, Copa América, verekedés, eltiltás
Darwin Nunezt sem kellett félteni, kihasználta a testi adottságait

Pontosan tudjuk, láthattuk, hogy mi történt. A Kolumbia–Uruguay (1-0) elődöntő után uruguayi játékosok Darwin Nunezzel az élen ökölharcba keveredtek a kolumbiai szurkolókkal. Nem is kérdés, hasonló jelenetnek nincs helyük futballstadionban.

Darwin Nunez ügyét csak a Copa után veszi elő a FIFA

A közlemény alapján azt gondolhatnánk, a CONMEBOL eltiltja a főkolompos Darwin Nunezt. De nem, a Liverpool és az uruguayi válogatott középcsatára ott lehet a Kanada elleni bronzmeccsen. (Az Európa-bajnoksággal szemben, a világbajnoksághoz hasonlóan a Copa Américán játszanak a harmadik helyért.) Ezt a hírt közölte az Anfield Talk az X-csatornáján, s ugyanígy értesült az urugauyi Referí portál is. Mindezt alátámasztja, hogy Nunez csütörtökön részt vett az uruguayi válogatott edzésén, ami után kedélyesen fotózkodott az uruguayi szurkolókkal, akik a csapat szállásán is lelkesen köszöntötték a „hősöket”.

Ignacio Alonso, az uruguayi szövetség elnöke és Matcelo Bielsa, az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya is védelmébe vette az uruguayi játékosokat, mondván, a rendezőket terheli felelősség, amiért nem akadályozták meg, hogy a kolumbiai drukkerek fenyegethessék a játékosok hozzátartozóit.

– Mégis, mit kellene tenned, ha azt látod, hogy megvadult emberek a feleségedet, a szüleidet, a kisbabádat fenyegetik? – kérdezett vissza Bielsa a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Mindehhez tegyük hozzá a félreértések elkerülése végett: a 2024-es Copa Américát nem Dél-Amerikában rendezik, ahol szinte mindennaposak a hasonló incidensek, hanem az Egyesült Államokban, ahol elvárható lenne, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek.

Persze az is igaz, egyes felvételek szerint Nunez mintha direkt élvezte volna a harcot...

A Liverpool is közbelépett

A hivatalosa indoklás szerint Nunez egyelőre azért ússza meg, mert noha a CONMEBOL már vizsgálatot indított, mindent még nem tisztázott, ezért csak a torna után születik döntés az uruguayi játékosokról.

Nemcsak a legharciasabban viselkedő Darwin Nunez, hanem Ronald Araujo, Mathias Olivera, Rodrigo Bentancur, Santiago Mele, Sebastian Caceres, Emiliano Martinez, Matias Vina, Brian Rodriguez, Jose Gimenez és Facundo Pellistri szerepét is vizsgálják az incidensben.

Meleg a pite, az biztos, különben a Liverpool aligha lépett volna közbe, az angol klub nem csak Nunezzel, a CONMEBOL hivatalos képviselőivel is tárgyalást kezdeményezett. A helyzet azért is pikáns, mert július végén a Liverpool éppen az Egyesült Államokba utazik turnéra.

Az ESPN értesülései szerint Nunez nem ússza meg az eltiltást, akár hetekre is felfüggeszthetik a játékjogát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.