Nyert a Paks, legalább az önbecsülése megvan, ha a továbbjutást el is bukta

A labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörének visszavágóján Nagyszebenben, a román másodosztályú Corvinul ellen lépett pályára a Paks. Sajnos a továbbjutás már az első, paksi találkozón eldőlt, miután a másodosztályú román csapat 4-0-ra győzött a magyar kupagyőztes ellen. Ennek ellenére Bognár György csapata 2-0-ra győzött, a jövő héten pedig jöhet a ciprusi Larnaca a Konferencialiga-selejtezőjében.

2024. 07. 18. 19:58
Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerű és a paksiak számára jól ismert magyarázata van annak, hogy vajon a másodosztályú Corvinul miért nem a hazai pályáján fogadja a Paksot. Azért, mert a 89-szeres válogatott Michael Kleinről elnevezett stadion nem felel meg az európai szövetség előírásainak, így a csapat ugyanúgy albérletbe kényszerül, mint tizenhárom évvel ezelőtt a Paks – amelynek akkor a székesfehérvári stadion jelentette az El-ben a hazai pályát. Nagyszeben viszont a lehető legjobb albérlet a Corvinul számára, hiszen pár héttel ezelőtt hatalmas meglepetésre éppen itt nyerték meg a román kupát.

Könyves első félidei találatát elvették egy igencsak véleményes VAR-ítélet nyomán   Fotó: paksifc.hu

Sajnos a magyar bajnoki ezüstérmes kupagyőztes paksiaknak a csodával határos módon sikerülhetne kivívni a továbbjutást a másodosztályú román ellenfelükkel szemben a hazai pályán elszenvedett 4-0-s vereséget követően. De soha ne mondjuk azt, hogy soha.

Mindenesetre a paksiak bátran kezdtek, előbb Hahn fejese, majd Ötvös lövése jelentett veszélyt, de nem akkorát, hogy Lefternek védenie kellett volna, majd a másik oldalon Lupu fejese kerülte el Szappanos kapuját. Hullámzott a játék, látszott, hogy ezúttal más lesz a meccs képe, mint amilyen egy hete Pakson volt.  Mindkét oldalon több helyzet alakult ki, de az egyik oldalon Iaob illetve Neacsa, a másikon Hahn kétszer sem tudott a kapuba találni.

Aztán a 28. percben végre megvillantak a paksiak. Hahn ugratta ki remekül Könyvest, aki két védő közt jól tartotta meg a labdát, majd betört a 16-oson belülre, eltolta a kapus mellett is a labdát és 10 méterről, ballal a kapuba gurított. Hatalmas paksi öröm, aztán bánat, hiszen a VAR jelzése szerint Könyves pár centis lesről indult. Amikor visszajátszották az esetet, szomorú szívvel állapíthattuk meg, ezt bizony benézték a VAR-szobában.

Az első félidő hajrája izgalmasan alakult, hiszen előbb Mezei bombája kerülte el a román kaput, majd Szappanos védett hatalmasat, amikor Pirvulescu lefutotta Ötvöst, majd kapura bombázott. Sokkal jobb a paksiak játéka, mint egy hete, de a továbbjutás - sőt, még a győzelem sem - került elérhető közelségbe.

A második félidőben a paksiak játszottak fölényben, de Lefter az 52. percben hatalmas bravúrral mentette az egyik román védő fejesét, míg az 57. percben Papp szerezte meg a labdát az alapvonal közelében, majd Hahn továbbított Könyves felé, akinek a lábáról lelopta a labdát egy hazai védő. Egy dolgot ki lehetett jelenteni a játék alapján: nemhogy osztálykülönbség nincs a két csapat között, ráadásul ez a Corvinul az élmezőnyben végezne az NB I-ben.

Cserékkel próbálta meg veszélyesebbé tenni a paksiak játékát Bognár György, ám az eredmény sajnos nem változott, a legnagyobb helyezete Bödének volt, akinek 23 méteres lövése méterekkel kerülte el a Corvinul kapuját. Majd a 78. percben Könyves mégis betalált egy távoli lövéssel, és ebben az esetben nem volt az a VAR, ami most lest mutathatott volna. 

A tolnaiak megindították a nagy rohamot az újabb találatért, ám sajnos Windecker, majd Böde labdája kerülte el Lefter kapuját. Aztán a 89. percben végre betalált Böde, aki ellentmondást nem tűrően arrébb rakta a védőjét, majd védhetetlenül fejelt a román kapuba. Ezzel a szép győzelemmel visszaszerezte az önbecsülését a Paks, amely a jövő héten a Konferencialiga selejtezőjének második fordulójában a ciprusi Larnacával csap össze.

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó

Corvinul Hunedoara (román)-Paksi FC  0-2 (0-0)
Nagyszeben, 10 ezer néző. Vezeti: Peter Kralovic (szlovák)
Corvinul: Lefter – Iacob, Lica, Manolache, Neacsa (Velisar, 84.) – Roger (Pop, 93.), Bradu (Ubbink, 84.), Hrezdac – Lupu, Bus, Pirvulescu (Girbita, 93.). Vezetőedző: Florin Maxim
Paks: Szappanos – Ötvös B., Kinyik, Szabó J. – Osváth, Mezei Sz. (Windecker, 62.), Vécsei (Vas, 71.), Papp K., Kovács K. (Sillye, 62.) – Hahn (Böde, 62.), Könyves. Vezetőedző: Bognár György

Góllövő: Könyves (78.), Böde (89.)

Továbbjutott: Corvinul 4-2-es összesítéssel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.