Éles József megindokolta, miért verhetjük meg a franciákat

Az Egyiptom elleni vereség után Argentínát magabiztosan, 35-25-re legyőzte a magyar férfi-kézilabdaválogatott a párizsi olimpián. A neheze azonban eztán következik, sorrendben Norvégia, Dánia és Franciaország ellen. A háromból legalább egy meccset meg kell nyerni; Éles József, a sportág legendája megindokolta, erre miért Franciaország ellen van a legtöbb esély. Előbb persze Norvégia ellen játszunk, méghozzá szokatlan időpontban, szerda reggel kilenc órától. Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint ez lehetőséget kínál a mieinknek.

2024. 07. 30. 12:49
francia kézilabda-válogatott, Karabatic
Éles József szerint Luka Karabatic túl van a csúcson, nincs irányítójuk a franciáknak Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles József szerint elsősorban a magyar válogatott teljesítménye javult az Egyiptom elleni vesztes csatához képest, de az argentinok nem nehezítették meg különösebben a dolgunkat, az első félidő közepén szétcsúsztak, és nem is tudták összekapni magukat. Így aratott, a végeredményt tekintve kiütéses, 35-25-ös győzelmet Chema Rodríguez csapata.

magyar férfi kézilabda-válogatott, Olimpia 2024, Chema Rodríguez, Franciaország
Van ok az örömre az Argentína elleni győzelem után. Fotó: MTI/Illyés Tibor

– A srácok fantasztikusak voltak, pedig nem könnyű Argentína ellen játszani, mert folyamatosan változtatja a védekezési szisztémáját. Büszke vagyok a fiúkra, száz százalékig elégedett vagyok – nyilatkozta Chema Rodríguez a találkozó után.

Éles József is egyetért vele, hiba lenne lebecsülni az argentinokat, akik szerinte rossz felfogásban kézilabdáztak, a választott védekezéssel esélyük sem volt megállítani a magyar beállókat.

Bajban a franciák

A magabiztos siker dacára nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, bizony nagy kár az Egyiptom elleni vereségért. Igaz, az afrikaiak a dánokat is megszorongatták, csupán 30-27-re kaptak ki tőlük.

S akkor mit mondjanak a franciák, akik címvédőként, házigazdaként két vereséggel kezdték a tornát. Méghozzá két sima vereséggel: Dániától 37-29-re, Norvégiától 27-22-re kaptak ki, s jelenleg nulla ponttal csak az ötödik helyen állnak a csoportban.

férfi kézilabda, Magyarország, Franciaország, Argentína, csoportállás
A B csoport állása két forduló után

Évek óta mondom, hogy akadozik a franciák gépezete. Nincs vérbeli irányítójuk, Karabatic már túl van a csúcson, inkább a korábbi érdemeire tekintettel van benne a csapatban. Kényszerből Remili játszik középen, de nem érzi ott jól magát, egyedül Dika Mem teljesít a franciák szintjének megfelelően. A franciák a rossz rajt dacára persze valószínűleg továbbjutnak

– elemezte a franciák játékát Éles József, majd csak az első két forduló eredményei alapján nem meghökkentő kijelentést tett:

A Norvégia, Dánia, Franciaország hármasból Franciaország ellen van a legtöbb esélyünk a győzelemre.

Fontos a korai lefekvés a Norvégia elleni matiné előtt

Sorrendben először Norvégia következik. Miként helyszíni tudósítónk, Koczó Dávid is kiemelte, a magyar válogatott játékosai nehéz feladat előtt állnak, hiszen az Argentína elleni meccs hétfőn este kilenckor kezdődött, éjfél volt, mire a mieink elhagyták a csarnokot, Norvégia ellen viszont szerdán reggel kilenckor kezdünk. Rosta Miklós szerint azt kell megoldani, hogy kedd este mindenki minél hamarabb feküdjön le, helyesebben aludjon is el. 

A furcsa kezdési időpont azonban esélyt is kínál, miként arra Chema Rodríguez tréfásan reagált.

– A legutóbbi világ- és Európa-bajnokságon kikaptunk Norvégiától, akárcsak az olimpiai selejtezőn, normális időpontban. Talán reggel kilenc órakor máshogy alakul majd – árulta el viccesen a spanyol szakember.

Íme, a teljes beszélgetés:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.