Megtört az átok, esőkáosz után hazai győzelem született a Brit Nagydíjon

A második rajtkockából induló Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es világbajnoki sorozat idei 12. futamát, a Brit Nagydíjat. A vasárnap délután rendezett verseny során többször is eleredt az eső, ez pedig alaposan megkavarta az eseményeket.

2024. 07. 07. 17:26
Formula One British Grand Prix - Race
Lewis Hamilton pályafutása 104. győzelmét aratta, kilencedik alkalommal nyert hazai futamán. Fotó: EPA/PETER POWELL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es évek második felében egyáltalán nem volt meglepetés, szombaton viszont meglepő eredményként könyvelték el, hogy a két Mercedes szerezte meg az első rajtsort Silverstone-ban . George Russell, Lewis Hamilton volt a sorrend az élen, mögöttük a McLaren pilótája, Lando Norris tette teljessé a brit sikert az első hármasban. A vb-címvédő Max Verstappen a hazai versenyzők mögé kvalifikálta magát. Tovább folytatódott a holland Red Bull-os csapattársa, Sergio Pérez vesszőfutása, a mexikói hibázott az időmérőn, ezért csak a boksztcából indult vasárnap.

Formula One British Grand Prix - Race
A rajt pillanatai. Fotó: EPA/Peter Powell

A start

Russell a futam rajtját követően is megőrizte első helyét, mögötte márkatársa, Hamilton jól zárt Norris előtt. A negyedik helyről induló Verstappen ezt kihasználva, Norrist lehagyva előrelépett a Mercedes párosa mögé. Szinte a teljes mezőny azonos, közepes keverékű abroncsokon kezdett, az előrejelzések viszont záport, esőt ígértek a futam idejére.

 

Verstappen két pozíciót bukott

Eleinte biztosan őrizte átlagosan másfél másodpercnyi előnyét Russell Hamilton előtt, és Verstappen sem tudott zárkózni a Mercedesekre: a 12. körben három másodperc volt a lemaradása. Ekkor már egyre fenyegetőbb fellegek gyülekeztek a versenypálya fölött, sokat hűlt az aszfalt hőmérséklete is. Az első esőcseppek a 15. körben jelentek meg a kamerákon, akkor, amikor Norris visszaelőzte Verstappent, így a harmadik helyre lépett. Hamarosan a másik McLaren-pilóta, Oscar Piastri is megelőzte a háromszoros világbajnokot.

 

Az eső a McLaren malmára hajtotta a vizet

A 18. körben helycsere történt az élen is, Hamilton maga mögé utasította Russellt, akit hamarosan Norris is megelőzött. Az előzmény: a pálya bizonyos pontjain jobban esett az eső, mint máshol, ennek köszönhetően a száraz aszfaltra alkalmas abroncsokon haladó Mercedesek egy kanyarban képtelenek voltak a pályán maradni. Kisvártatva Norris az élre állt, Mercedes párosát pedig Piastri is leelőzte. A változó kondíciók közepette egyértelműen a McLaren autói működtek jobban.

 

Piastri lett a kerékcserék vesztese

A Norris, Piastri, Hamilton, Russell sorrendben haladó első négyes nem cserélt kereket az átmeneti esőzés időszakában, ám féltávhoz közeledve továbbra is ott lebegett a versenyzők felett az ígért jóval nagyobb csapadék. A 27. körben kezdett rá igazán, az élről Norris, Hamilton, Russell és Verstappen is gumit váltott. Piastri csak egy körrel később tudott cserélni, ezzel pedig annyi időt veszített, hogy csupán hatodikként tért vissza a pályára.

 

A bokszban előzött Lewis Hamilton

Húsz körrel a vége előtt Norris három és fél másodperccel előzte meg Hamiltont, mögötte nagyobb lemaradással Verstappen következett. A 34. körben Russell technikai hiba miatt feladni kényszerült hazai versenyét, hárommal később pedig újra kisütött a nap Silverstone fölött. Folyamatosan száradt az addig nedves aszfaltcsík, a vezető páros tagjai közül a 39. körben Lewis Hamilton és a Mercedes döntött úgy elsőként, hogy száraz pályára alkalmas abroncsokra vált. Egy körrel később így tett Lando Norris is, aki csak Hamilton mögé tudott visszatérni. Hátránya két másodperc volt.

 

Verstappen a végén még üldözőbe vette Hamiltont

Az utolsó tíz kör kezdetén Hamilton két és fél másodperccel előzte meg Norrist, aki nagyjából hasonló előnnyel bírt Verstappen előtt. A holland kemény, a két brit lágy gumikon haladt. A végéhez közeledve Hamilton senkitől sem zavartatva vezetett, míg Norrisra egyre inkább megérkezett Verstappen. A helycsere végül a 48. körben történt meg. Ezt követően Verstappen nem tudott igazán közel férkőzni Lewis Hamiltonhoz, aki a Mercedes jó tempójának és a bokszban hozott remek döntéseknek köszönhetően megnyerte a 75. Brit Nagydíjat. Mellette Verstappen és Norris állhatott fel a dobogóra.

 

Megtört az átok

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton a vasárnapi sikerét megelőzően legutóbb a 2021-es szaúdi versenyen tudott nyerni, így két győzelem nélkül teljesített szezon után térhetett vissza vasárnap a pódium tetejére. Ez volt pályafutása 104. győzelme, a kilencedik hazai versenyén, a Brit Nagydíjon.

A vb-sorozat július 19–21. között a Magyar Nagydíjjal folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.