Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Halász Bence riválisának előre odaadnák az olimpiai aranyérmet

Atlétikában is véget ért az olimpiai kvalifikációs időszak, bár a kvótalista véglegesítésére még várni kell. Az már jó ideje biztos, hogy Halász Bence indulhat Párizsban, s a sportágban a szombathelyi kalapácsvető az egyetlen magyar, aki reális éremeséllyel utazik majd a francia fővárosba. Halász Bence igazi fricskára készül, edzője, Németh Zsolt egyéni csúcsát végre lehagyná. A nemzetközi szövetség honlapján viszont mintha már el is döntötték volna, hogy Halász riválisa, a kanadai világbajnok Ethan Katzberg nyeri az olimpiát.

2024. 07. 03. 10:54
Wojciech Nowicki Ethan Katzberg Halász Bence atlétika kalapácsvetés budapesti világbajnokság Párizs olimpia
Wojciech Nowicki, Ethan Katzberg és Halász Bence a tavalyi budapesti világbajnokság eredményhirdetésén Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Bence az elmúlt években szép éremkollekciót szerzett magának: 2019-ben és 2023-ban világbajnoki bronzérmes, 2022-ben és idén Európa-bajnoki ezüstérmes lett. A sorból leginkább a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia lóg ki, ahol térdműtétje után visszakapaszkodva nem tudott bejutni a férfi kalapácsvetés döntőjébe. Halász Bence úgy érzi, idén meglehet az ötkarikás érem is, bár célként mást tűzött ki maga elé. A nemzetközi szövetség pedig mintha már el is döntötte volna, hogy az aranyérem más nyakába kerül Párizsban.

HALÁSZ Bence Atlétikai Eb - Halász Bence ezüstérmes kalapácsvetésben
Halász Bence júniusban ezüstérmes lett a római Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az olimpiai kvalifikációs időszak júniussal együtt véget ért, ennek alkalmából pedig a nemzetközi szövetség összeállított egy tízfős listát, akik Párizs legnagyobb atlétikai sztárjai lehetnek. S bár idén született világcsúcs is dobószámban, nem az azt elérő Mykolas Alekna került a névsorba a dobóatléták közül, hanem Halász Bence riválisa, a tavalyi budapesti világbajnokság győztese, Ethan Katzberg.

Tény, a kanadai erős idényt fut, áprilisban 84,38 méterre javította az észak-amerikai csúcsot, az idei eredmények alapján kiemelkedik az olimpiai mezőnyből, amelyből senki más nem jutott még el 81 méter fölé 2024-ben. Az azonban, hogy rajta kívül az ügyességi számok képviselői közül csak a svéd rúdugró fenomén, Armand Duplantis került a listára, azt sugallja, hogy annak összeállítói Katzberg párizsi aranyérmét is készpénznek veszik.

Mi Halász Bence célja a párizsi olimpián?

Az elmúlt évek alapján abszolút reális, hogy Halász Bence éremmel térjen haza Párizsból, ezt ő maga is kimondta. A célkitűzést ugyanakkor eredményben fogalmazta meg.

– Elsőként azt tűztem ki, hogy meg szeretném dönteni az edzőm, Németh Zsolt egyéni csúcsát, ami 81,56 méter. Van egy olyan érzésem, hogy Párizsban sikerülni fog, ám egyrészt nincs garancia arra, hogy egy ekkora dobás az olimpiai döntőben mire elég, és ez a gondolat megfordítva az is igaz: ha valaki ekkorát dob, az bármire elég lehet… – mondta sejtelmesen a Nemzeti Sportnak Halász Bence, aki úgy érzi, akár 83 méteres dobás is benne lehet az olimpián.

A kalapácsvető hivatalos egyéni csúcsa a 2022-es müncheni Eb-n elért 80,92 méter, ugyanakkor a tavalyi budapesti világbajnokság döntőjében dobott már 81 méter fölé, csak a lengyelek óvása után elvették tőle azt az eredményt.

Halász Bence már az olimpia előtt is versenyez Párizsban, a vasárnapi Gyémánt Liga-versenyen, majd jövő héten a székesfehérvári Gyulai Memorialon is dobókörbe lép.

Hány magyar atléta indulhat Párizsban?

Bár az olimpiai kvalifikációs időszak június 30-án lezárult, a nemzetközi szövetség honlapján figyelmeztet, hogy csak a július 7-i világranglista dönt majd azoknak az indulási jogáról, akik nem érték el a kvótát biztosító olimpiai szintet.

Biztos indulónak Halász Bence mellett (100 m gát) és Molnár Attila (400 m) tekinthető, valamint a Párizsban debütáló gyalogló vegyes váltóban is lesz magyar páros.

A világranglista jelenlegi állása alapján tizenöt fős lenne a magyar atlétikai csapat Párizsban, további négy versenyzőnk van, akinek csak egy-három helynyi előrelépés vagy éppen ennyi visszalépő kellene ahhoz, hogy beférjen az olimpiai mezőnybe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.