Kiderült, kik óvták meg Halász Bence dobásait a budapesti atlétikai vb-n

A budapesti atlétikai világbajnokság második, vasárnapi napja meghozta a nagyon várt magyar érmet, a férfi-kalapácsvetés döntőjében Halász Bence a harmadik helyen zárt. A finálé nem volt „zökkenőmentes”, hiszen Halász harmadik dobását, ami élete legjobbja lett volna, egy rejtélyes óvás után elvették. Utánajártunk, hogy pontosan mi történt.

2023. 08. 21. 6:27
Halász Bence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság döntőjében Halász Bence az első kísérletére elért 80,82 méteres eredményével  – amivel tíz centire megközelítette az egyéni csúcsát – a második sorozat után is vezetett, a harmadik dobása után pedig 81,02 jelent meg az eredményjelzőn, és ez jó néhány percig hivatalos eredmény is volt. Egyszer csak azonban az eredményközlő rendszerben „eltűnt”, s helyette egy „x” betű jelent meg, ami azt jelentette, hogy helyt adtak egy óvásnak, vagyis versenyzőnk dobását utólag érvénytelennek minősítették. Majd jött a hír, hogy Halász Bence első dobása is óvás alatt van!

Halász Bence
Halász Bence szenzációsan versenyzett Fotó: Origo/Csudai Sándor

Amikor a döntő véget ért, a kanadai Ethan Katzberg (81,25 méter) lett a világbajnok, a lengyel Wojciech Nowicki (81,02) az ezüst-, Halász Bence (80,82) pedig a bronzérmes. A sajtótájékoztatón Halász Bence azt mondta, „tenne rá pénzt”, hogy a dobása szabályos volt, és nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy visszakapja a 81,02-es eredményét. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az érme színét illetően ennek nincs jelentősége, mert akkor is marad bronzérmes. Ugyanannyival állna, mint Nowicki, de ilyenkor a második legnagyobb dobás dönt, és a lengyelnek volt egy 80,83-as dobása is, ezt a negyedik sorozatban érte el, amikor egy centivel megelőzte.

Már jóval a döntő után a Nemzeti Atlétikai Központban összefutottunk Halász Bence edzőjével, és Németh Zsolt – aki az 1999-es sevillai vb-n ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben – elárulta, hogy a lengyelek nyújtottak be két óvást ellenünk, mi pedig „visszaóvtunk”, Halász ezért remélhette, hogy mégiscsak 81,02-es eredményt könyvelhet el. Németh Zsolt azonban elismerte, hogy tanítványa a harmadik sorozatban a forgása végén éppen csak, de a talpával valóban érintette felülről a dobókör peremét, vagyis jogosan vették el a dobását – van olyan kamerafelvétel, amely ezt támasztja alá. Ezt a felvételt Halász nem láthatta a sajtótájékoztató előtt. Ugyanakkor versenyzőnk első dobása egyértelműen szabályos volt, itt mellélőttek a lengyelek.

Németh Zsolt elmondta, a lengyeleknek profi stábja lehet, figyelik az ellenfelek dobásait, akár a lelátóról is „kameráznak”, és nemcsak a televíziós, hanem ilyen felvételekre hivatkozva is adhatnak be óvást.

Halász Bence nem először járt így

Ismert, ugyanez történt a 2019-es dohai vb-n is, amelyen Halász és Nowicki egyaránt bronzérmes lett, pedig Nowicki versenyzőnknél gyengébb, 77,69 méteres eredménnyel zárt. A lengyelek Halász első, 78,18 méteres dobását, amellyel megszerezte a harmadik helyet, a verseny után óvták meg, s el akarták venni a magyar érmet. A zsűri utólagos videózás után igazat adott nekik a kilépést illetően, így lett a negyedik Nowicki bronzérmes, de Halásztól sem vették el az érmét, mert az indoklás szerint a további szereplését befolyásolta az első dobása. Ez így is van, már bátran kockáztatott, és négy érvénytelen kísérlete lett. A kacifántos ügyben Halász, miután ő is megnézte a felvételt, állította, hogy nem lépett ki, és Németh Zsolt most is azon az állásponton van, hogy az az ominózus dobás szabályos volt.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: A boldog Halász Bence és az edzői stáb (Fotó: Origo/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.