Botrányos, videózós döntő után Halász Bence bronzérmes lett az atlétikai vb-n

Augusztus 20. idén a sportvilágban is ünnepnap lett, hiszen az év legrangosabb sporteseményén, a budapesti atlétikai világbajnokságon a mai nap programjába került be a férfi 100 méteres síkfutás döntője, számunkra azonban ennél is fontosabb volt a férfi kalapácsvetés fináléja. A Nemzeti Atlétikai Központban legnagyobb reménységünk, Halász Bence az éremért szállt harcba, és össze is jött neki, harmadik lett a világbajnokságon. Úgy, hogy a legnagyobb dobását, ami élete legjobbja lett volna, utólagos videózás után érvénytelenítették…

2023. 08. 20. 19:24
Halász Bence atlétika vb
Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy kezdtük a világbajnokságot, hogy Halász Bence, a szombathelyi Dobó SE 26 éves versenyzője akár a magyar atlétika első szabadtéri vb-aranyát is megszerezheti, de ha történetesen ötödik lesz, akkor sem okoz feltétlenül csalódást. A 2019-es vb-n bronzérmes volt, tavaly Eugene-ben ötödik, a müncheni Eb-n pedig 80,92 méteres egyéni csúccsal másodikként zárt, vagyis ott van a földkerekség legjobbjai között. Ez az idei világranglistáról is visszaköszön. A vb előtt a nyolcadik helyen állt 78,27 méterrel, de a riválisok listájáról két oroszt és egy fehéroroszt kihúzhattunk Oroszország ukrajnai agressziója folyományaként.

Halász Bence
Halász Bence a szombati selejtezőben Fotó: Origó/Csudai Sándor

A világbajnokságig a lengyelek olimpiai bajnoka, a 34 éves Wojciech Nowicki a 81,92-tes eredményével kiemelkedett a mezőnyből, de a vb előtt rajta kívül csak a 28 éves amerikai Rudy Winkler jutott túl a nyolcvan méteren (80,88). Szombaton aztán ezt a selejtezőben Ethan Katzberg is megtette, aki 81,18-ig hajította a kalapácsot, és ezen azért is felhördülhettünk, mert a még csak 21 éves kanadainak eddig 78,73 volt az egyéni csúcsa, amit júliusban ért el.

Halász Bence a selejtező után elégedett lehetett

A selejtezőben egy másik fiatal, a 22 éves ukrán Mihajlo Kohan 78,47-tel lett a második, Halász 78,13-mal a harmadik, de leszögezte, hogy a döntőt illetően ennek semmi jelentősége nincs. A fináléba jutáshoz meghatározott 77 méteres szintet Nowicki 78,04-nel tudta le, honfitársa, az ugyancsak 34 éves Pawel Fajdek 77,98-cal, míg Winkler 77,06-tal centizte ki. Fajdekről meg kell említeni, hogy a legutóbbi öt vb-t ő nyerte meg, de az olimpiákról csak egy bronza van (2021).

A kvalifikációban Kohan és Winkler a második kísérletével ért révbe, Halász, Katzberg és a két lengyel az elsővel, és versenyzőnk megjegyezte: azzal, hogy csak egyet kellett dobnia, energiát takarított meg a mai napra. Célkitűzésként pedig az éremszerzést jelölte meg.

Hangorkán a Nemzeti Atlétikai Központ lelátóján

Mondani sem kell, hogy a versenyzők bemutatásnál Halászt kisebb hangorkán fogadta, az első dobását pedig nagyobb követte, ugyanis negyedikként szólítva 80,82-vel nyitott. S ekkor már nem kellett azzal foglalkoznunk, hogy a döntő legelső dobása Fajdektól kereken 80 méteres lett. Ám ahogyan azt borítékolhattuk, tűz alá került a 80 méternél kifeszített szalag. Halász második próbálkozására hálóba vágta a kalapácsot, ám a második sorozat után is ő vezetett Nowicki (80,70) és Katzberg (80,18) előtt. A harmadikban pedig élete legjobbját dobta, 81,02-t – hittük néhány percig, mert a dobását érvényesnek minősítették, és el is könyvelték. Ám egy óvás után megnézték a videót, és a zsűri arra jutott, hogy Halász kilépett a dobókörből, így érvénytelenítették a dobását. A negyedik sorozatban pedig Nowicki egyetlen centivel túldobta versenyzőnket (80,83) – alig hittük, hogy mindez megtörténhet.

Negyedikre Halász, aki a sorozatot zárta, 80,59-et dobott, egyértelmű volt, hogy szenzációs formában van, de a történtektől aligha tudta függetleníteni magát. Az ötödik sorozatban Katzberg nagyon beletalált, 81,25-tel átvette a vezetést, Nowicki 81,02-vel megerősítette a második helyét, Halász 79,74-ig jutott. A hatodik sorozatban már semmi sem változott, így Katzberg lett a világbajnok, Nowicki az ezüst-, Halász Bence pedig a bronzérmes, és versenyzőnk mosolyogva nyugtázta a végeredményt. Érmet szeretett volna nyerni, és ez összejött neki. Azt pedig már soha nem tudjuk meg, mi történt volna, ha egy 81,02-es egyéni csúcs után felszabadultan még hármat dobhat a vb-dönőben mintegy 25 ezer fős, tomboló hazai közönség előtt.

– Tennék rá pénzt, hogy szabályos volt az a dobás amit elvettek tőlem… – mondta Halász Bence a sajtótájékoztatón. – Ami történt megtörtént, nem viselt meg, és utólag az érmem színét illetőn nincs jelentősége. Ha érvényes a kísérletem, akkor is harmadik lettem volna, mert Nowickinek a második legjobb dobása egy centivel nagyobb volt, mint az én második legjobb dobásom. Bronzérmes lettem, ráadásul 80,82 méterrel, ezt az érmet és ezt az eredményt is aláírtam volna előre.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Halász Bence harmadikként zárta a világbajnokságot (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.