Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kártérítést fizet a FIFA a Fradinak Varga brutális sérülése miatt

Akár fél évet is hiányozhat az arccsonttörést és agyrázkódást szenvedett csatár, és a felépüléséig a FIFA az általa életre hívott Club Protection Program (CPP) keretein belül több tízmilliós jóvátételezést fizethet a klubnak, illetve a nemzetközi szövetség állja a támadó bérét.

2024. 07. 03. 9:26
VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik; HANLEY, Grant; McKENNA, Scott
EURO-2024 - Skócia-Magyarország Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokságon a skótok elleni csoportmeccsen három helyen is eltörött a magyar futballválogatott és a Ferencváros gólzsákjának arc­csontja. A gyógyulás időtartamát legalább fél évre taksálják a szakemberek, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsítható egy olyan speciális maszkkal, mint amilyenben most a francia játszik az Eb-n.

Skócia - Magyarország Varga Barnabás EURO - 2024
Brutális sérülést szenvedett a skótok ellen Varga Barnabás. Fotó: Mirkó István

A Fradi ezzel az egyik legfontosabb kulcsemberét veszítette el minimum hat hónapra, ám Varga fizetését folyósítania kell. Egyelőre a nemzetközi futballszervezetek nem nyilatkoztak a magyar csatár ügyében, de korábbi esetek példáiból kiindulva bizony kártérítés jár a Fradinak. Hogy ez a kompenzáció mekkora összeget takar, csak találgatni lehet.

november közepén, a brazil válogatott Kolumbia elleni világbajnoki selejtezőjén szenvedett combsérülést. A FIFA-nak jelentős kártérítést, több mint 400 ezer eurót (158 millió forint) kellett kifizetnie a Real Madridnak. A pénz egy olyan alapból származik – a FIFA által életre hívott Club Protection Program (CPP) –, mely azokat a klubokat támogatja, amelyeknek játékosai a válogatott kötelezettségeik közben sérültek meg.

A CPP a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést

Vargával pedig pont ez történt, ráadásul Európa-bajnokságon. A program a sérült játékos bérezéséhez illesztve fizet kártérítést, ha 28 napnál többet hiányzik. A maximális kártérítés összege labdarúgónként és sérülésenként évi 7,5 millió euró (hárommilliárd forint). A legmagasabb összeg naponta 20 548 euró (8,1 millió forint), legfeljebb egy évig. A magyar csatár bére havi 20 ezer euró (7,9 millió forint) felett járhat. 

Tehát ha lassú lesz Varga felépülése, több tízmilliós jóvátételezést kaphat a Fradi – ami persze a legjobb támadója elvesztését nem pótolja, de csökkentheti a miatta érzett bosszúságot.

Már a részvételért is fizetnek a kluboknak

– Úgy tudom, hogy eleve minden játékos után fizetnek a nemzetközi szervezetek a nagy tornán való részvételért, és a fentiekben leírt program is létezik. Teljesen reális, hogy a Fradi kompenzációt kap Varga súlyos sérülése után, ám azt nem tudom megmondani, hogy milyen úton juthat és mennyihez a zöld-fehér klub a sajnálatos sérülést követően – mondta el lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.