Barkácsolva készül történelmet írni Szilágyi Áron

Női párbajtőrözőnk, Muhari Eszter szombaton 11.15-kor, férfi kardozóink – Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – pedig 13.20-tól kezdik meg remélt menetelésüket a párizsi olimpián. Az utolsó, még az olimpiai faluban tartott fontos edzésükön volt iskolázás, barkácsolás és néhány mosoly is.

2024. 07. 27. 7:20
Szilágyi Áron maga készítette el kardját a szombati nagy feladatokra Fotó: MOB-Média/Molnár Ádám
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt beköszöntött volna az edzésekre is érvényes moratórium, azért tréningeztek egy utolsót a férfi kardcsapat tagjai, valamint a párbajtőröző Muhari Eszter, hiszen ők szombaton már tétre vívnak majd. A verseny előtt már csak minimális mozgás és inkább finom mozdulatok kerültek a gyakorlás célkeresztjébe, hiszen a nagy menetelés előtt ez volt a finomítás és formába hozás utolsó fázisa. 

Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Muhari Eszter és Szatmári András arra készül, hogy már a mai napot se zárjuk érem nélkül Párizsban Fotó: MOB-Média/Molnár Ádám

Egy kerek órányi edzéslehetőséget kaptak vívóink pénteken az olimpiai faluban, a 6-os pást és vonzáskörzete volt az övék, itt dolgozott váltásban a férfi és a női szakasz. Önálló bemelegítése és ráhangolódása után ki-ki a saját edzőjével dolgozott. Egy-két mosolyt már lehetett látni az arcokon, miközben a férfi kard egyéni háromszoros bajnoka és címvédője, Szilágyi Áron még barkácstudását is csillogtatta, amikor a fűrésszel igazított sporteszközén.

– Van, aki szeret még ilyenkor vívni, van, aki nem. Vannak, akik csak iskoláznak, vannak, akik direkt pengeéhséget kreálnak maguknak, hogy a versenynapon nagyon akarják. Ez egyénileg változó – fogalmazott a magyar olimpiai csapat honlapján Boczkó Gábor szövetségi kapitány.

A sporttörténelmi, zsinórban megnyert olimpiai aranyért harcba induló Szilágyi hosszabb iskolázás és nagy nyújtás után a kardját rakta össze. Ehhez kellett egy kis barkácsolás, hogy a gyárilag steril, majd méretre vágott pengét betörje és a saját igényeihez igazítva állítsa be a mai nap nagy feladataira.

Nézzük, mikor lépnek először pástra a magyarok a mai nap. Időrendben elsőnek a négyszeres magyar bajnok párbajtőröző Muhari Eszter kezd, az ő ellenfele 11.15-től a világranglista 9. kínai Tang Jun-jao lesz. Őt a tervek szerint 13.20-kor követi majd a korábbi egyéni világbajnok Szatmári András a házigazdák vívójával, a francia Apithy Bolade-dal, Szilágyi és a csapatban világbajnok Gémesi Csanád pedig 13.45-től vív a kanadai Fares Arfával, illetve az egyéni világbajnokkal, az amerikai Eli Dershwitzcel. 

És innen már szinte minden magyar szurkoló tudja a folytatást: ha Szilágyi és Szatmári is továbbjut az első fordulóból, akkor a második kanyarban, a legjobb 16 között egymással találkoznak 15.25-kor.

– Olimpia, ez van. Világkupákon ez már sokszor előfordult, a napi forma majd eldönti. Nincs ezen feszkó, egy szobában is laknak – árulta el Boczkó Gábor, hozzátéve, hogy ez kívülről tűnik nagyobb dolognak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.