Kós Hubert egy fantasztikus országos csúccsal üzent ellenfeleinek

Egészen fantasztikus idővel köszönt be a hátúszó mezőnynek a rövidebb távon a 200 méter világbajnoka, Kós Hubert. Új országos csúcsával jutott be a délutáni középdöntőbe, ahol övé a legjobb idő. A többi magyar érdekelt közül női 200 gyorson Ábrahám Minna is továbbjutott, míg Holló Balázsnak csak egy kicsi hiányzott a 400 vegyes esti döntőjéhez.

2024. 07. 28. 13:14
KÓS Hubert
Nanterre, 2024. július 28. Kós Hubert a férfi 100 méteres hátúszás ötödik elõfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. július 28-án. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nem fő számában, kétszázon – aminek az egyik legnagyobb esélyese –, hanem a 100 háton ugrott a medencébe Kós Hubert, aki a korábbi országos rekordját jelentő 14. nevezési idővel (53.08) rendelkezett az olimpia előtt. A 21 éves világbajnokunk egészen káprázatos országos csúccsal (52.78), és természetesen a legjobb idővel bejutott a középdöntőbe. Kós szerint ez semmit nem jelent egyelőre, az a lényeg, hogy a délutáni programban olyan eredményt érjen el, hogy száz háton is ott legyen az olimpiai fináléban.

KÓS Hubert
Kós Hubert nem mert lassítani, mert nem látta a többieket, ezért inkább úszott egy hatalmas országos csúcsot (Fotó: Derencsényi István)

– Jó volt nagyon ez a száz, külön örülök annak, hogy bementem 53 másodperc alá. Kicsit zavart az, hogy a kettes pályán kellett úsznom, ugyanis nem láttam a többieket, nem tudtam eldönteni, vajon lassíthatok-e vagy sem. Azon kívül, hogy országos csúcs, ez az idő semmit nem jelent. Majd délután jön az újabb feladat, az újabb, már komolyabb erőpróba, hogy bejussak a hétfői döntőbe – jelentette ki a 200 méteres hátúszás világbajnoka.

Jászó Ádám viszont 53.97-tel a 19. helyen befejezte szereplését 100 méter háton vasárnap a párizsi olimpia medencés úszóversenyein. Sajnos ugyanerre a sorsra jutott Holló Balázs és Zombori Gábor 400 méter vegyesen, pedig Hollónak csak egy egészen kicsi hiányzott ahhoz, hogy vasárnap este döntőt úszhasson a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek második napján.

Holló Balázsnak csak egy kicsi hiányzott a döntőhöz

A  nagy hazai kedvenccel – Milák Kristóf nagy ellenfele 200 pillangón –, Léon Marchand-nal azonos futamban úszott a 25 éves Holló, aki 4:12.20 perccel hatodikként csapott célba, amivel kilencedik helyen éppen lemaradt a nyolcas fináléról. Ami igazán bosszantó lehet a számára, hogy a 6-8. helyezett egyaránt 4:11.52-őt úszott, ami egy századdal rosszabb, mint Holló belgrádi döntős ideje volt. Virth Balázs 21 éves tanítványa, Zombori Gábor eddigi legjobbjától (4:11.70) elmaradva, 4:14.88 perccel csapott célba, amivel 14. lett.

Női 200 gyorson viszont az egyik szemünk sírt, míg a másik nevetett, ugyanis Pádár Nikolettet kizárták, Ábrahám Minna azonban a 13. helyen továbbjutott a középdöntőbe. Utóbbi júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon az utolsó lehetősége alkalmával, azaz a döntőben úszta meg az olimpiai induláshoz szükséges időt (1:57.22). A 18 éves magyar úszó nem sokkal maradt el élete legjobbjától, 1:57.77-tel futamában az ötödik, összesítésben pedig a 13. lett, amivel készülhet a 21.50-kor kezdődő középdöntőre.

ÁBRAHÁM Minna
Ábrahám Minna nagyon örült a továbbjutásnak, és felszabadult úszást ígér a középdöntőben (Fotó: Derencsényi István)

– Nagyon boldog vagyok, délelőtt soha életemben nem úsztam még ilyen jól. Ez volt a célom, hogy legyen még egy délutáni úszásom, ahol saját magammal szeretnénk versenyezni. Össze akarok rakni egy még jobb versenytervet, és egyéni csúcsot szeretnék úszni – mondta Ábrahám.

A szintén 18 éves Pádár, a szám junior Európa-csúcstartója a 11. idővel (1:56.17) várta az utolsó előfutamot. Sajnos gyorsan véget ér a szereplése, mivel rögtön a benyúlás után megjelent neve mellett a DSQ-jelzés, azaz kizárták, vélhetően korai rajt miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.