Vingegaard is belátta, idén nincs orvosság Pogacar ellen

Az összetett éllovasa, Tadej Pogacar nagy fölénnyel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 19., hegyi befutóval záruló szakaszát, ezzel hatalmas lépést tett a végső siker felé. Még két etap van hátra az idei versenyből.

2024. 07. 19. 18:13
Tadej Pogacar
Mintha már a végső győzelmet ünnepelné, Tadej Pogacar meghajolt a célban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Embrunból induló 144,6 kilométeres hegyi szakasz során két kiemelt kategóriás emelkedőre tekertek fel a bringások, a 4500 méter szintkülönbséggel bíró táv az első kategóriás Isola 2000 tetején ért véget. Mindhárom hegyen kétezer méter fölé ment a mezőny, 2802 méteres magasságával a másodikként megmászott Cime de la Bonette az idei francia körverseny legmagasabb emelkedője volt.

Az utolsó hegymenet elejére ötfős szökevénycsoport maradt elöl, az esélyesek négy perccel haladtak mögöttük. Az élbolyban tekerő ecuadori olimpiai bajnok, Richard Carapaz az első két hegyet bezsebelve átvette a pöttyös trikót Pogacartól. 

Ez persze csupán epizód. A szakasz, sőt az egész idei Tour de France döntő pillanata volt, hogy Pogacar a cél előtt tíz kilométerrel robbantott, Evenepoel és Vingegaard még csak meg sem próbálta tartani vele a lépést. Ők is beismerték, idén nem tudnak versenyezni a szlovén bringással. Pogacar sorra gyűjtötte be a szökevényeket, s idei negyedik, pályafutása 15. szakaszsikerét aratta a Tour de France-on.

Evenepoel nem tudta leszakítani a címvédő Vingegaard-t, mindketten 1 perc 42 másodperc lemaradással értek célba. Vingegaard előtt öt, Evenepoel előtt hét perc Pogacar előnye az utolsó két nap előtt. Kimondhatjuk, ha csak fatális esemény nem történik, eldőlt az idei Tour.

Szombaton újabb nehéz, a Nizza és Col de la Couillole közötti 132,8 kilométeres etap következik ugyancsak hegyi befutóval. A 111. Tour de France vasárnap zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti 33,7 kilométeres egyéni időfutammal.

19. szakasz, Embrun–Isola 2000, 144,6 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 4:04:03 óra
2. Matteo Jorgenson (amerikai, Visma-Lease a Bike) 21 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 40 mp h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 1:11 perc hátrány
5. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 1:42 p h.
6. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 78:49:20 óra
2. Vingegaard 5:03 perc h.
3. Evenepoel 7:01 p h.

    

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.