Southgate döntött, ami az angolok előtt már nem titok

Az angol válogatottnak és személy szerint Gareth Southgate szövetségi kapitánynak a balhátvéd személye okozta talán a legnagyobb problémát az Európa-bajnokság alatt. A Hollandia elleni elődöntőben Trippier-t a szünetben le kellett cserélni, ráadásul a helyére beállt Luke Shaw jól mozgott, Anglia a hajrában megnyerte a meccset. Kínálná magát, hogy a döntőben Shaw kezdjen, de az angol sajtó már tudni véli, marad Trippier, sőt a Hollandia ellen látott teljes csapat.

2024. 07. 13. 16:55
Gareth Southgate, angol válogatott
Gareth Southgate kitart a megszabott irány mellett Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világsztároktól hemzseg az angol válogatott, csak éppen megfelelő balhátvéd nincs a keretben. Luke Shaw, aki éveken át kirobbanthatatlanul betöltötte a posztot, februárban megsérült és az egész tavaszi klubszezont kihagyta emiatt. Gareth Southgate ennek dacára beválogatta őt az Eb-csapatba, s a Svájc elleni negyed-, majd a Hollandia elleni elődöntőben Shaw csereként már játszott is.

Luke Shaw, Kieran Tripper, angol válogatott, Garetg Southgate
Luke Shaw vagy Kieran Trippier? Gareth Southgate döntött. Fotó: Getty Images

Ha nem is kiemelkedően, de megállta a helyét, a javára írandó továbbá, hogy Anglia mindkét mérkőzést megnyerte. Southgate bízik is Shaw-ben, meg nem is. A Manchester United balbekkje éveken át kirobbanthatatlan volt a válogatottból, 2023-ban azonban már csupán háromszor jutott szóhoz.

Trippier nem igazán vált be, de Southgate kitart mellette

Az Európa-bajnokságon többnyire Kieran Trippier játszott balhátvédként, feledhetően, olykor, ha Southgate a cserékkel megváltoztatta a csapat szerkezetét, Bukayo Saka is szerepelt a bal oldalon, különösen, ha Anglia 3-4-3-as szerkezetben futballozott. Hollandia ellen Southgate már a szünetben meghúzta a Trippier–Shaw cserét, azért is, mert a Newcastle 33 éves bekkje meghúzódott. 

Walker háreme, Eriksson jókívánsága

Az angolokkal kapcsolatos hír, hogy Kyle Walker felesége és korábbi szeretője is jelen van Németországban, és izzik közöttük a feszültség. A nagy természetű Walkernek Annie Kilnertől négy, Lauryn Goodmantől pedig két gyereke van.

A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott korábbi svéd szövetségi kapitánya a döntő előtt üzent Southgate-nek, azt kívánva, hogy nyerje meg Angliával az Eb-t.

Berlinben fel vannak készülve az angol szurkolók rohamára. Közülük állítólag csak alig több mint tízezernek jutott hivatalosan jegy, miközben a hírek szerint legalább ötvenezren érkeznek Berlinbe a döntőre.

Ezek után többen biztosra vették, hogy a fináléban már Shaw kezd. De nem. Az angol The Sun már szombat kora délután megírta, hogy Trippier ismét egészséges, Southgate ezért nem változtat a Hollandia elleni kezdőn, tehát megint Trippier lesz a balhátvéd. Márpedig, megszokhattuk, az angol sajtó elvétve téved. 

Mainoo bejátszotta magát, Watkins nem

Southgate az Eb során egyetlen poszton változtatott: Gallagher helyett Mainoo került a kezdőbe, s a Manchester United 19 éves tehetsége be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az fel sem merült, hogy a Hollandia elleni győztes gól szerzője, Watkins kezdjen, Harry Kane kirobbanthatatlan a csapatból, s Southgate ragaszkodik az Eb-n meglehetősen halvány Fodenhez és Bellinghamhez is.

Anglia tehát várhatóan így áll fel a Spanyolország elleni fináléban: Pickfor – Walker, Stones, Guehi Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane. Legfeljebb az kérdés, hogy a 4-2-3-1 helyett 3-4-3-as felállásban játszik a csapat.

Így edzett az angol válogatott szombaton:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.