Megdőlt a kínai doppingkirály rekordja, félelmeteset úszott Betlehem Dávid az olimpián

Negyvennégy év után először volt magyar úszó az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében, és Betlehem Dávid nagyon kitett magáért. Óriási magyar csúcsot úszott, és alig több mint egy másodperccel maradt le az éremről. Betlehem csalódott volt, és elmondta, hogy nem jöttek jól neki a világcsúccsal nyerő Bobby Finke nagy hullámai, amiket rá vert. Megdőlt a botrányhős, dopping miatt eltiltott kínai úszó Szun Jang rekordja.

2024. 08. 04. 19:16
BETLEHEM Dávid
Világcsúcs kellett az amerikai bajnoki címhez, és bődületes magyar rekord az érem közeli helyezéshez Betlehem Dávidnak 1500 gyorson. Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az nagy bravúr volt, hogy Betlehem Dávid bejutott az 1500 gyors döntőjébe a párizsi olimpián, hiszen ebben a számban legutóbb az 1980-as moszkvai játékokon volt magyar finalista, akkor Wladár Zoltán hetedik lett. Betlehem ezen is túltett most, nagy hajrával a negyedik helyen csapott a célba, és nem volt messze a bronzérem megszerzésétől.

BETLEHEM Dávid
Betlehem Dávid nagy országos csúcsot úszott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mindössze 1,3 másodperc hiányzott neki ahhoz, hogy megelőzze a harmadik Daniel Wiffent, ami 1500 méteren nagyon kis különbség. Ráadásul az eredendően nyílt vízi magyar úszó a nyolcas pályáról indult, tehát a leggyengébb idővel jutott be a döntőbe, ennek fényében is kell nézni a negyedik helyét.

No meg annak fényében, hogy Betlehem óriási magyar csúcsot úszott: a saját rekordját javította meg csaknem öt másodperccel. Az 1:40,91-es ideje sokszor elég lett volna az éremhez világversenyen, pechjére pont most nem, de nagyon erős döntő volt ez, az amerikai Bobby Finke világcsúccsal (14:30,67) győzött. Ezzel megdőlt a botrányhős, dopping miatt eltiltott kínai úszó, Szun Jang 2012-es londoni rekordja (14:31,02).

Betlehem: Nehéz így kijönni a medencéből

– Nehéz így kijönni a medencéből, hogy negyedik az ember, de nagy egyéni csúcsot úsztam, ennek örülök. Bobby Finke nagy hullámokat vert rám, de örülök, hogy nem maradtam le, ott voltam a dobogó közelében, bár ez az 1,3 másodperc dühítő. Nem lehetek csalódott, múlt héten még otthon feküdtem betegen, ehhez képest összeszedtem magam. Megyek tovább, jön a nyílt víz.

A nyílt vízi úszók küzdelmei a jövő héten kezdődnek a párizsi olimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.